Hundar, handväskor och statyer …

… och är det en hund eller en handväska?

Hund eller handväska? - hundutställning - Tvååker - 2012

Hund eller handväska? – hundutställning – Tvååker – 2012

För några veckor sedan var jag, dvs abandowest, på en stor hundutställning i Tvååker. Där var många hundar och många besökare, väldigt många hundar och väldigt många besökare, och dessutom väldigt många parkerade bilar och husbilar.

Hundarna är ju utställningsobjekt och förlorar under några dagar sin hundvärdighet. De får göra en hel del uppoffringar för att behaga nervösa mattar och hussar och inte minst för att göra ett gott intryck på domarna. Det skall tvättas och torkas och fönas, kammas och putsas, flätas och knytas, tillrättavisas och förmanas och springas på ett vackert sätt och med bra hållning men ändå verkar hundarna inte alls bry om hur resultatet blir, det är enbart ledsagarna och domarna (och publiken) som har behållning av uppvisningen.

Fast hundarna tycker nog i alla fall att det är roligt att träffa så många hundkompisar.

De minsta hundarna är ett slags accessoarer och hunden ovan ser dessutom ut som en trendig handväska, åtminstone så tyckte min son det.

Nu något helt annat:

Jag var på S:t Jörgens kyrkogård i dag och såg då av en händelse två reliefer (i brons tror jag) fastsatta på en klippa. Den ena reliefen visade ett manshuvud och den andra en man och en kvinna i helfigurer.

Gravplats vid S:t Jörgens kyrkogård - Varberg - 2012

Gravplats vid S:t Jörgens kyrkogård – Varberg – 2012

Ullman hette de alla tre och det namnet klingade bekant. En staty vid norra änden av fästningen, Gustaf Ullman-statyn, är skapad av danskfödda Nanna Ullman, dotter till Skagenmålaren Viggo Johansen, och en koll på nätet (Wikipedia) ger vid handen att hon var gift med konstnären Sigfrid Ullman, som i sin tur var bror till författaren (skriftställaren) Gustaf Ullman, som alltså har stått modell vid skapandet av skulpturen.

Därmed fick jag lite mer kunskap om den staty som är så välkänd för varbergsborna.

Gustaf Ullman-statyn vid norra delen av fästningen - Varberg - 2012

Gustaf Ullman-statyn vid norra delen av fästningen – Varberg – 2012

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fotoblogg, Grav, Gravar, Gravplats, Halland, Hund, Hundar, Konst, Tvååker, Varberg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s