Veteraner (gamlingar) på besök i Finland – del 1

TVO:s kärnkraftverk vid Olkiluoto

Finland, Olkiluoto - OL1 och OL2 - 2012-08-14

Finland, Olkiluoto – OL1 och OL2 – 2012-08-14

Gamlingar kan inte bara sitta hemma och filosofera utan måste ibland få se andra vyer och få träffa andra människor.

Vad är då lämpligare än att kombinera en resa med ett mål som intresserar deltagarna och att det målet är förknippat med det som före pensioneringen var arbetet? Alldeles riktigt tänkt av styrelsen för de gamles förening och intresset för resan var stort.

Mot grannland i öster ställdes resan, det vill säga mot Finland och mot TVOs kärnkraftverk på halvön Olkiluoto i Västra Finlands län, dryga tiotalet mil norr om Åbo på västkusten.

Med buss mot båt - 2012-08-13

Med buss mot båt – 2012-08-13

Alltså, buss snett över Sverige och båt snett över Östersjön in bland alla öar och skär mot Åbo, eller Turku som finnarna har döpt staden till.

De som orkade roa sig roade sig på M/S Silja Galaxy. Den som skriver detta och som inte brukar kunna sova på färdmedel i rörelse gjorde det inte heller denna gång.

Medhavd buss strävade följande morgon norrut genom skog och skog igen och till slut dök anläggningen upp, vackert omgiven av vatten. Besöket började med en titt i besökscentret och en kopp kaffe.

Besökscentret: prototyp av behållare för förbrukade bränsleelement och en yttre kopparcylinder, att användas vid slutförvaring

Besökscentret: prototyp av behållare för förbrukade bränsleelement och en yttre kopparcylinder, att användas vid slutförvaring

Den medhavda bussen lastad med gamlingar och med guider från kraftverket (och vår egen guide) styrde sedan in på industriområdet, som dominerades av det pågående bygget av ett tredje kärnkraftverk, OL3, ett bygge som är försenat men förhoppningsvis står klart 2014 och kan tas i drift då. Ett franskt/tyskt konsortium bygger och kommer att överlämna OL3 som en nyckelfärdig anläggning. Areva NP står för byggandet av reaktordelen och Siemens AG för turbindelen.

Det pågående bygget av Olkiluotos tredje reaktor, OL3

Det pågående bygget av Olkiluotos tredje reaktor, OL3

OL3 blir en EPR-reaktor (European Pressurized Water Reactor, tryckvattenreaktor), och tanken är att den elektriska uteffekten skall vara omkring 1,600 MW (Megawatt). De båda övriga reaktorerna, OL1 och OL2,  är konstruerade och byggda som BWR-reaktorer (Boiling Water Reactors, kokvattenreaktorer).

Ett principbeslut finns klubbat i den finska riksdagen om att också bygga ett fjärde kraftverk i Olkiluoto.

Härnäst tog oss bussen till ”Grottan”, till mynningen av den 60 meter djupa slutförvaringsplatsen för lågaktivt och mellanaktivt avfall. 665 meter lång var vår promenadväg, tillika fordonstunnel, ned till platsen för slutförvaringen, och lutningen var 1:10.

Tillfartstunnel till slutförvaring av låg- och mellanaktivt avfall

Tillfartstunnel till slutförvaring av låg- och mellanaktivt avfall

Väl nere i djupet så besågs bland annat själva salen där de 35 meter djupa silorna för låg- och mellanaktivt nukleärt avfall är belägna.

Transportfordon för avfall till slutförvar, här 60 meter under markytan

Transportfordon för avfall till slutförvar, här 60 meter under markytan

Dessbättre fanns sedan en hiss som kunde transportera besökarna till ovan jordläge igen och där uppe var en strålande varm och solig sommardag.

Det var mycket kortfattat beskrivet vad gruppen såg och gjorde under besöket på Olkiluoto. Vistelsen avslutades med en liten föreläsning och frågestund och vi applåderade våra värdar som tack för det stora tillmötesgåendet.

En trettiomilafärd mot Helsingfors väntade och innan bussen körde in i den finska huvudstaden så hade väldigt mycket skog passerats men inte så mycket bebyggelse och väldigt få människor hade synts till.

Sokos Hotel Presidentti, mat, övernattning och efter nattvila en heldag i Helsinki / Helsingfors, som visar sig vara en allt annat än folktom och sömnig stad.

Fotnot: ytterligare bilder från Finlands-resan finns på: https://picasaweb.google.com/100395105964505023266/2012AugustiFinland

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Finland, Fordon, Fotoblogg, Resor, Semester, Suomi och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.