Tillbakablick – 3 januari 1968 – husbrand i Katrineholm …

… den dramatiska ”Gubbhusbranden” på Vallavägen 7 gjorde ett tjugotal personer hemlösa

Brand på Norr - Katrineholm - 3 januari 1968

Brand på Norr – Katrineholm – 3 januari 1968

Jag skrev ursprungligen det här inlägget den 13:e september 2012. I dag, 2 maj 2013, så fick jag nya faktauppgifter och en bild från ett tidningsklipp + ett avsnitt text, bilderna finns här under. Stort tack är jag skyldig Reijo Eriksson i Katrineholm, det är han som har skickat underlagen med de uppgifter som jag har eftersökt. Reijo är helt fantastisk på att söka och finna i de arkiv som finns tillgängliga, finns inget i arkiven så hittar han något i alla fall verkar det som.

Brand på norr, tidningsklipp +1

Det hus som brann kallades tydligen ”Gubbhuset”, det kände jag inte till, men Reijo har också svaret på frågan om varför det kallades så: ”Vallavägen kallades från början för Gubbstigen. Namnet byttes  1930.”

Branden på Vallavägen 7, tidningsklipp

Branden på Vallavägen 7, tidningsklipp

Någon har med kulspetspenna skrivit ”Gubbhusbranden Kl 6 På mårgon 3 januari 1968” på tidningsklippet ovan, som visar brandmännens insatser.

Den 3:e januari 1968 så drabbades alltså ovanstående fastighet i Katrineholm av en förödande brand. Huset låg på Norr, åt Lövåsenhållet, men jag minns inte exakt var det var beläget. Brandförsvaret var förstås snabbt på plats och eftersom det var en kall vinterdag så bildades istappar och ismassa. Naturligtvis så var det väldigt tragiskt och obehagligt för de drabbade.

Eftersom jag bodde inte alltför långt bort så skyndade jag hem efter min mycket enkla Agfa-kamera och tog några bilder när jag kom åter till brandplatsen.

Brand på Norr - Katrineholm - 3 januari 1968

Brand på Norr – Katrineholm – 3 januari 1968

Ett antal människor blev ju husvilla i och med den här eldsvådan och vad hände med dem? Jag vet inte, jag tror inte att någon skadades i samband med branden men hur gick det med dem sedan? Kanske finns det besökare på den här bloggen som har uppgifter av något slag?

Gustav Eriksson intervjuas efter brand på Norr - Katrineholm - 3 januari 1968

Gustav Eriksson intervjuas efter brand på Norr – Katrineholm – 3 januari 1968

Lokalradio blev inte verklighet förrän ungefär 10 år senare så den här intervjun med Gustav Eriksson gjordes förmodligen för ett lokalt inslag i riksradion. Att det var Gustav som intervjuades fick jag reda på först för någon dag sedan (i mars 2015), då jag träffade en kollega från 1960-talet, Lasse Eriksson på Lundins Järn. Gustav, som hade bott i det brunna huset och nu var hemlös, var far till Lasse.

Brand på Norr - Katrineholm - 3 januari 1968

Brand på Norr – Katrineholm – 3 januari 1968

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

2013-05-25 – Reijo Eriksson har sänt abandowest ett foto från 1950, vilket visar hur huset såg ut innan det blev förstört av branden arton år senare. Tack Reijo!

"Gubbhuset" på Vallavägen 7 - 1950

”Gubbhuset” på Vallavägen 7 – 1950

"Gubbhuset" i Katrineholm

”Gubbhuset” i Katrineholm

Ovanstående bild har jag hämtat från ”Katrineholmsbilder” på Facebook, det är Reijo Eriksson som har lagt in bilden. Att huset kallades ”Gubbhuset” beror tydligen på att gatan den låg vid tidigare hette Gubbstigen, sedemera fick den namnet Norrmalmsgatan (enligt Kai Kylegård) och i dag heter gatan Vallavägen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Här följer ordagrant texten från den tidningsartikel som Reijo Eriksson har haft vänligheten att skicka mej. Urklippet med texten finns ju tidigare i inlägget också, men om någon har problem med att läsa det klippet så är här texten återigen:

Dramatiska scener utspelades på onsdagsmorgonen vid Vallavägen 7 i Katrineholm. Fastigheten ödelades snabbt vid en brand som utbröt strax före klockan sex. Sju hyresgäster, fyra familjer och tre ensamboende, blev hemlösa. De fick hals över huvud kasta sig ur sina sängar och sätta sig i säkerhet. Småbarn tvingades man linda in i filtar och bära ut i den 15-gradiga kylan. En kvinna som blev kvar på övervåningen fick brandkåren rädda med hjälp av en brandstege. Hyresgästerna försökte rädda så mycket som möjligt av sina tillhörigheter. Men det allra mesta blev lågornas rov. Några av dem äger i dag inte mer än de kläder de har på sig. Orsaken till branden uppges vara en oljekamin som fattat eld. Sammanlagt blev ett 20-tal personer hemlösa.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Tidningen Succé har en utmärkt artikel om området Norr i Katrineholm, den artikeln kan du hitta här, det går också att klicka på en länk i texten mellan bild 2 och 3 här ovan för att komma till samma artikel.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

OBS! Missa inte att läsa kommentarer här nedanför!

Här är dessutom ytterligare minnesbilder från Inga, som alltså upplevde branden:

”Kan berätta en sak till om branden, som min mamma berättade: Vi bodde i lägenheten till vänster på bottenvåningen. Mannen som bodde över oss hade en fotogenkamin. Den hade han glömt stängt av ”kranen” på, så när han skulle tända den på morgonen så exploderade den! (Det var orsaken till branden enligt utredningen). Mannen smet från platsen utan att larma någon, han hittades hemma hos sin syster senare. Tänk vad hemskt att bara smita och inte larma oss andra! Men vi klarade ju oss allesammans som tur var. Så nog finns det någon ”där” uppe…” 

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Brand, Fordon, Fotoblogg, Katrineholm, Photo blog, Södermanland, Uncategorized, Vatten, Veteranbilar, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tillbakablick – 3 januari 1968 – husbrand i Katrineholm …

 1. Anette Johansson skriver:

  en dramatisk barndom. Så sorgligt att läsa. Jag hoppas att ni kom i fosterhem där ni fick kärlek och omtanke.

  Gillad av 1 person

 2. Nu ser jag att det är min bror som står vid sparken på första bilden, så då är jag säker på att det är mamma som står där vid sparken och dom 2 männen! Och min bror lite till vänster med kapuschongen uppdragen över huvudet.

  Gillad av 1 person

 3. O vad jag ryser!!!! Min man och jag pratade om att jag har varit med om en husbrand när jag var endast 7 år ( idag 54 år). Han gick in på internet och hittade detta! Bilden med en kvinna som står och pratar med 2 män vid en packad spark är jag nästan hundra på att det är min mamma. Vår familj på 6 personer, pappa, mamma, 2 storebröder, jag och lillasyster bodde i den vänstra lägenheten på bottenvåningen. Vi hette Hellberg. När detta hände så var äldsta brodern hos morfar o mormor. Pappa var på väg till jobbet då en granne kom och sa att en lampa blinkade så konstigt i lägenheten över oss. Det brinner, det brinner, ring efter brandkår ropade pappa ( vi hade ingen telefon på den tiden). Han kommer inrusande in till oss och vi vaknade och blev så klart helt chockade! Jag och min bror började ta på oss kläder när en brandman kom in och skrek att vi var tvungna att springa ut. Vad jag kommer ihåg så var det någon man som lyfte upp mej o sprang ut
  till en brandbil. Jag o min bror fick sätta oss i bilhytten, strax efter kom mamma med lillasyster som (då bara var 2 år) inlindad i filtar och lämna in henne till oss. Där satt vi chockade och såg på hur det brand och hur folk kastade ut möbler igenom fönstren för att försöka rädda något. Fick höra av mamma att kvinnan som fick hjälp ut med brandstegen försökte smita in igen för att hämta sina katter, vilket hon blev stoppad att göra. Själv har jag ett svagt minne av att jag såg våran tv i en snödriva, kände igen den för mamma hade klistrat små röda hjärtan runt ramen på tv till jul. En kompis till min broder, hans pappa var ute med hunden och fick syn på branden och oss, så då fick vi barn följa hem till dom och vara där, medans pappa o mamma var vid branden. Fick höra att det luktade brandrök i deras lägenhet flera veckor efter vi varit där, så ”inrökta” var vi! Och så nära vi var en katastrof!!! Vi hade verkligen änglavakt denna morgon. Huset brann ner totalt! Vi hade så gott som ingeting kvar. Först åkte vi till morfar o mormor i Vingåker, sen fick vi en liten etta på Bondegatan (45 eller 47) Kommer ihåg att det blev någon insamling så vi fick bl.a. ett par säckar med kläder vilket var som en ny julafton för oss. Mina föräldrar gick skilda väger senare efter något år, och vi barn blev fosterhemsplacerade, mina bröder till Norrköping, och jag o min syster till Eskilstuna. Mina båda föräldrar och min äldsta bror är avlidna. Men jag ska ta kontakt med min andra bror och syster och förmedla dessa bilder och texter till dem.

  Gillad av 1 person

  • abandowest skriver:

   Inga, dina kommentarer gör mej alldeles andlös! Vilken historia du berättar. Jag vet inte riktigt vad jag skall skriva, men detta var det mest spännande som har inträffat i mitt bloggar-liv! Tack så väldigt mycket!

   Gilla

   • Jag som får tacka att du en gång skrev om detta! Trodde väl aldrig att jag skulle få se dessa bilder! Jag är fortfarande lite tagen av detta. Sitter med tåren i ögonvrån och tänker tillbaka på detta. Tittar på kortet med mamma och undrar hur det var för henne. Vi hann inte prata så mycket om denna händelse. Förresten, finns det någon möjlighet att få köpa kopior av fotona? MVH Inga

    Gillad av 1 person

   • abandowest skriver:

    Hej Inga! Jag har svarat i ett separat e-mejl och bifogat bilder (som du får utan kostnad förstås).

    Gilla

 4. abandowest skriver:

  Tack Reijo, du är helt makalös på att gräva i arkiven!

  Gilla

 5. Reijo Eriksson skriver:

  Vallavägen kallades från början för Gubbstigen. Namnet byttes 1930.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.