Mannen med den stubbade mustaschen fördärvade den urgamla lyckobringande symbolen

Går det i vår del av världen att återvinna det goda tecknet?

Budda och svastika - Singapore - 2009

Budda och svastika – Singapore – 2009

Ordet hakkors törs man knappt nämna i vår del av världen men befinner man sig i Ostasien så är det inte alls otroligt att man stöter på ett sådant kors och alldeles ovetande kanske man reagerar som hemma, negativt. Den som eventuellt bär en sådan symbol förstår då ingenting.

Bild 201+1På sanskrit så är benämningen svastika, som betyder ungefär ”lyckobringande tecken” eller ”låt det goda råda”, (jag har sett flera olika översättningar så jag vet inte vad det egentligen skall vara). Om vi någon gång har funderat över vad svastika betyder så är det inte i första hand ett lyckobringande tecken vi har kommit fram till och orsaken är förstås uppenbar.

Han med den stubbade mustaschen komponerade i början av 1920-talet det national-socialistiska tyska arbetarepartiets (NSDAP) fana och infogade ett snedställt svart högervingat hakkors på en vit cirkelyta omgiven av rött. Denna fana / flagga var åren 1935—1945 den tyska riks- och nationalflaggan. Efter andra världskriget så är hakkorset som pestsmittat, åtminstone i västvärlden.

Svastikan har emellertid en kanske 3000-årig historia men med arkeologiska bevis för att hakkorsformade ornament funnits så långt bak i tiden som under den neolitiska eran, ca 9500 år före Kristus. Den representerar solens strålar och kan avbildas ”snurrande” antingen medsols eller motsols.

Svastikan är en helig och lyckobringande symbol i den buddistiska religionen, vilket man kan se på den bild som inleder det här inlägget. Den motsolsvända svastikan (fast det går ju att se den från olika håll) är avbildad vid en buddisttempel i Singapore.

Buddisttempel - Singapore - 2009

Buddisttempel – Singapore – 2009

Att svastikan symboliserar framgång och lycka kan man förstå om man ser den här bilden, fotograferad vid en skola i Singapore. Skolbarnen har/hade också T-tröjor med skolans logotyp inklusive svastikan.

Skola - Singapore - 2002

Skola – Singapore – 2002

I sydostasien, till exempel i Singapore, så förknippas inte andra världskriget med nazityskland utan med japanernas invasion av Thailand, Malaya och Singapore. Singapore var ockuperat av Japan under åren 1942-1945.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

ASEA:s logotyp fram till 1933Fotnot 1: Vad jag inte kände till var att ASEA:s logotyp fram till 1933 innehöll en svastika men den togs bort det året för att inte företaget skulle associeras med nazityskland.

Bilden är hämtad från: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ASEA_logo_pre_1933.jpg

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Vattenmärke hakkors - Facit 2012, sid F-795Fotnot 2: På frimärken, som utkom i Finland efter  det att landet 1917 blivit ett autonomt storfurstendöme och en fri republik 1918, så användes hakkors som vattenstämpel på frimärken i bruksserie 1925-1929, antingen ”rättvända” eller ”omvända”.

Bilden hämtad ur Facit 2012 special, sid F-795.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Konst, Resor, Semester, Singapore, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.