Lutande tornet i Delft och pendlarcykelparkering …

… men byggkranen står rakt

Oude Kerk med det lutande tornet - Delft - 2012

Oude Kerk med det lutande tornet – Delft – 2012

Byggkranen, som står där det byggs en ny stationsanläggning vid järnvägen, är strikt vertikal, det måste den ju vara av säkerhetsskäl. Det 75 meter höga tornet på Oude Kerk, den gamla kyrkan i holländska Delft, borde också vara parallellt med en lodlinje men det är det inte, tornet lutar och det tycks det alltid ha gjort.

Kyrkan grundades på 1240-talet och placerades på mark där det också tidigare stått en kyrka. Tornet började byggas 1325 men en kanal låg som ett hinder där tornet skulle upprättas. Kanalen fick då en ny sträckning förbi kyrkan, den gamla vattenvägen fylldes med massor och tornet började resas. Under konstruktionens gång så började tornbyggnaden sätta sig i det förmodligen alltför mjuka underlaget och dessutom luta betänkligt.

Konstruktionen stabiliserades och arbetet med kyrkans torn kunde avslutas även om det sägs ha avvikit nästan 2 meter från den vertikala linjen. I dag är i alla fall tornet definitivt stabiliserat och man håller noggrann uppsikt med kontrollinstrument.

Tvåvånings cykelparkering vid järnvägsstationen - Delft - 2012

Tvåvånings cykelparkering vid järnvägsstationen – Delft – 2012

Holländarna är ett cykelåkande folk, inget tvivel om den saken. De är dessutom ett tågåkande folk, inget tvivel om den saken heller. Detta i kombination med ett boende ganska långt från arbetsplatsen gör att väldigt många cyklar till tågstationen på sin hemort, ställer cykeln intill stationen, åker med tåget, hämtar sin andra cykel vid cykelparkeringen vid stationen på arbetsorten och trampar sedan iväg till jobbet. Samma sak fast i omvänd ordning förstås efter arbetet.

Många varianter finns det naturligtvis på hur man kommer till arbetet men att åka bil innebär att sitta i evinnerliga köer medan tågen löper med korta intervaller, så det är ett bra alternativ. De kommer dessutom för det mesta i tid också, tågen, och är det förseningar så brukar detta anslås på en display och sedan kommer tåget i tid på den nyss angivna förseningstiden så att säga.

Fotnot 1: faktauppgifterna om Oude Kerk är hämtade från en besöksfolder, ”Discover the Old Church in Delft” och från den här länken (= samma som i stycket under den första bilden).

Fotnot 2: Nederländerna har ungefär 15 miljoner invånare, det finns ungefär 12 miljoner cyklar och det finns ungefär 17 000 kilometer cykelvägar. (Källa här).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Delft, Fotoblogg, Holland, Järnväg, Motion, Nederländerna, Photo blog, Resor, Trafik, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.