Kul att råkas …

… handlar du också på Willys?

Råka - Falkenberg - 2012

Råka – Falkenberg – 2012

När jag körde från parkeringen efter att ha handlat på Willys i Falkenberg så såg jag en utspridd grupp med råkor. Eftersom kameran ofta är med mej så blev några av råkorna avbildade, en av dem är på bild här ovan och även längst ned i det här inlägget.

I Skåne är råkan, en kråkfågel, väldigt vanlig och det finns kolonier också på Öland och på Gotland men annars så är den blankt svarta fågeln inte så allmänt förekommande.

I Halland finns det i alla fall råkor, åtminstone i de södra delarna, och norr om  Falkenberg finns minst en råkkoloni. Galtås, ett litet villaområde nära Glommen, hyste tidigare en sådan koloni. Den var på sin tid den första i mellersta Halland, efter en giftkatastrof på 1960-talet som nästan utrotade arten i Sverige.

Råkornas boplatser retar emellertid gallfeber på närboende på grund av att fåglarna för ett väldigt kraxande oväsen och på grund av stora mängder spillning.

På grund av dessa olägenheter så beslutade de närboende i Galtås, åtminstone en majoritet av dem, att fälla boträden och gjorde också så. Detta innebar att råkfåglarna sökte nya ställen och det blev ett strax söderut, i Olofsbo, åtminstone ligger det nära till hands att tro att det är Galtås-råkorna som har flyttat till Olofsbo. Och, givetvis, så flyttades också problemen till de nya råka-grannarna på det nya stället.

Jag är inte uppdaterad på hur råkläget är i Olofsbo i dag och jag vet inte heller om den avbildade råkan har kommit flygande från Olofsbo eller från någon annan koloni utanför eller i Falkenberg.

Råka - Falkenberg - 2012

Råka – Falkenberg – 2012

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fåglar, Fotoblogg, Halland, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.