Slamkrypare i Sungei Buloh …

… en fisk med nyfikenhet på livet ovan vattenytan

Slamkrypare - Sungei Buloh, Singapore - 2008

Slamkrypare – Sungei Buloh, Singapore – 2008

Alltsedan jag som pojke 1957 i TV såg den 14-årige Ulf ”Hajen” Hannerz vinna astronomiska 10 000 kronor i ”Kvitt eller dubbelt” i ämnet akvariefiskar så har jag önskat att få se en slamkrypare (mudskipperWetland Reserve) i dess naturliga habitat.

Slamkrypare - Sungei Buloh, Singapore - 2008

Slamkrypare – Sungei Buloh, Singapore – 2008

Först blev ”Hajen” utslagen när han på 5 000-kronorsfrågan, om vilken av sju namngivna fiskar som hade ögonlock, svarade att det var hundfisk. Han fick underkänt för det svaret eftersom det enligt programledningen i stället var slamkrypare som var det korrekta. Experter på ämnet förklarade dock efter programmet att slamkrypare bara har en ”tillslutningsanordning”, inga ögonlock alltså. Rätt svar på frågan var just hundfisk, som alltså Hannerz hade svarat, och det innebar att han kunde gå vidare i tävlingen och han klarade sedan också 10 000-kronorsfrågan.

Ordet ”slamkrypare” som begrepp för en tvetydig fråga var därmed fött och ordet användes också i dag i den meningen. Och jag ville se en slamkrypare ”på riktigt”. Jag fick vänta till december 2008.

SONY DSCVid ett av mina besök i Singapore, hos sonen, så passade vi på att åka till naturreservatet Sungei Buloh, som ligger aningen otillgängligt på den norra delen av ön. Med tunnelbana och buss så gick det dock utmärkt att komma dit och vi kunde börja vandringen i området, som med sin ostördhet var en bra omväxling till det pulserande tätorts-Singapore.

Varan - Malayan Water Monitor Lizard - Sungei Buloh - 2008

Varan – Malayan Water Monitor Lizard – Sungei Buloh – 2008

Varaner som trivs i vatten visade det sig finnas ganska gott om och sådana hade vi dessutom sett tidigare i den kinesiska trädgården i de mer centrala delarna av Singapore.

Skyltar i Sungei Buloh angav att man skulle passa sig för krokodiler men någon sådan visade sig inte. Men så, under promenad på träbroar över mangroveträsk, fick den slamkryparsuktande fadern äntligen syn på en sådan, en Giant Mudskipper. Så värst stor var den inte, en decimeter lång ungefär, men den fanns där och det var viktigast.

Trädkrabba - Sungei Buloh - 2008

Trädkrabba – Sungei Buloh – 2008

Trädkrabbor fanns i mängd, en sådan skulle gott kunna rymmas i handflatan om man lyckades fånga den.

Det är bra att man i Singapore, där det är så tätbebyggt och folkrikt, har kunnat bevara ett litet vildmarksområde som naturreservat, det hedrar den lilla stadsstaten. Besök gärna platsen om ni har tillfälle men snava inte på en Malayan Water Monitor Lizard och titta noga i dyn så att ni får se en Giant Mudskipper, de är inte jättelika.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fisk, Fiskar, Fotoblogg, Resor, Semester, Singapore, Uncategorized, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.