Apia – vad är det? …

… jo, huvudstad i den lilla ö-staten Samoa

Los Angeles LAX till Faleolo (Apia) Samoa LAX

Los Angeles LAX till Faleolo (Apia) Samoa LAX

 När en vän 2008 frågade mej om jag var intresserad av att året därpå följa med honom och två andra personer till Tonga för att segla (jag kan inte segla men han kan) så var jag förstås intresserad. Vi skulle också besöka bland annat Samoa. Jag visste inte mycket mer om Samoa än att jag kände till namnet Samoa (eller Västra Samoa som det tidigare hette).

Nu satt jag vid aktuell gate på Los Angeles airport och tittade på skärmen som visade destination Apia och jag hade knappt hört talas om det namnet innan. Efter en nattlig flygning över Stilla Havet så landade vi i alla fall på Faleolo airport, som ligger på huvudön Upolu, och flygplatsen ligger ungefär 2 mil väster om Apia.

APW Faleolo Airport - NZ27 äntligen på Samoa, nära Apia

APW Faleolo Airport – NZ27 äntligen på Samoa, nära Apia

Vi bodde lite sydväst om flygplatsen och tog en dag bussen till huvudstaden Apia, som har cirka 40 000 invånare. Det är dessutom den enda staden på Samoa. Det är skumpiga och dåliga vägar på den lilla söderhavsön men det var förstås inga problem att ta sig till busstationen i Apia. Den ringa avgiften för färden betalades först vid avstigandet.

Busstationen i Apia

Busstationen i Apia

Här under är The Clock Tower och Central Bank of Samoa avbildade. Tornet är en gåva från familjen Nelson och det sju vånigar höga bankhuset byggdes med hjälp av ett frikostigt kinesiskt lån.

Familjen Nelson har, som namnet kan antyda, svenska anor. August Nils Peter Gustav Nelson (Nilsson ursprungligen antar jag) var en svensk handelsman som gifte sig med en kvinna från Samoa, Sina Masoe. De fick en son, Taisi Olaf Frederick Nelson (24/2 1883 – 28/2 1944), som kom att få stort inflytande på Samoas väg mot självständighet men som också förvaltade faderns företag väl och det gjorde nog att familjen så småningom kunde bekosta klocktornet i Apia.

Huvudgatan i Apia

Huvudgatan i Apia

Den 7:e september detta år 2009 så ändrade Samoa från höger- till vänstertrafik, vilket kan låta ganska underligt. Nästan exakt 42 år tidigare, 3 september 1967, hade förresten Sverige gjort detsamma fast tvärtom, ändrat från vänster- till högertrafik.

Klockan 06:00 på morgonen 7 september 2009 hördes polisminister Toleafoa Faafisi på radion uppmana alla då aktiva förare på ön att stanna sina fordon. Några minuter senare hördes premiärminister Tuilaepa Sailele Malielegaoi över radion ge det formella beskedet att nu var det dags att skifta sida på gatan eller vägen, från höger till vänster sida.

En viktig orsak till sidbytet var att Samoas bilar till största delen importeras från Australien och Nya Zeeland och dessa två länder har vänstertrafik med ratten till höger på sina bilar. Praktiska detaljer hade alltså stor betydelse för skifte av sida att köra på. Dessutom så är antalet fordon på Samoa inte överväldigande, det var ingen stor utmaning att genomföra byte av sida att köra på.

Apia, Samoa - 2009-09-25

Apia, Samoa – 2009-09-25

Samoa har dessutom ganska nyligen skiftat sin normaltid genom att flytta från den östra sidan av tidslinjen till den västra. När den 29:e december 2011 var till ända så hoppades 30:e december över och datumet blev i stället omedelbart 31:a december. Det närbelägna Amerikanska Samoa ändrade emellertid inte utan befinner sig nu ett dygn efter Samoa.

Under den veckolånga vistelsen på Samoa så fick vi, förutom att bese huvudön Upolu och den närbelägna lilla ön Manono Island och att ha allmänt trevligt, också uppleva en otrevlig jordbävning (som var den kraftigaste i världen det året) med efterföljande tsunami. Jag återkommer framöver med bilder från dessa händelser.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cars, Flyg, Fordon, Fotoblogg, Resor, Semester, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.