Rånaren som rånade sig själv …

… på tidigt 1950-tal – taxifärd med förhinder – men vad hände?

Diverseaffären utanför Eskilstuna - foto: pappa Sven

Diverseaffären utanför Eskilstuna – foto: pappa Sven

Det här är den lanthandel, Svelunda Diverseaffär, som abandowests (fortsättningsvis i texten ”jag-personen”) föräldrar innehade en kortare tid alldeles i början av 1950-talet. Den låg utanför Eskilstuna, på vägen mot Malmköping, och där såldes förutom diverseartiklar även drivmedel från en Shell bensinpump. Svelunda Diverseaffär var dessutom postombud.

Jag är alldeles för gammal i dag men var vid den aktuella tiden bara några tvärhänder hög om än inte helt liten. Första klass i skolan var i alla fall inte aktuell ännu. Familjen, som vid tidpunkten bestod av föräldraparet med deras två barn, jag alltså och min syster, bodde på övervåningen, affären låg förstås i bottenplanet. En morbror till oss bodde under en kortare period också i fastigheten, han bodde i ett rum på bottenvåningen.

Det här var tidigt på sommaren, årets bästa tid, och det var bra väder. Ungefär klockan fem på morgonen knackade det på dörren, morbrodern vaknade och gick för att öppna. Utanför stod en person, iklädd taxiuniform med skärmmössa, vilket var reguljär klädsel för en taxichaufför vid den tiden. ”Jag har blivit rånad”, sade han och ramlade sedan ihop i en hög framför morbror.

Morbrodern såg kvickt till att väcka de två andra vuxna och taxiföraren togs om hand på bästa sätt. Han hade ett sår i huvudet men var annars inte illa skadad. Nu var det läge att ringa efter polisen men det var inte gjort i en handvändning. Telegrafverkets fasta nätverk (vad annat fanns att tillgå?) på den här orten sköttes via en manuell telefonväxel och den var stängd nattetid, det var obemannat helt enkelt. Det gick inte att ringa ut från vår telefon.

Eftersom vi hade bil, en 1930-tals Ford V-8, så satte pappa sig i den och körde dit där telefonväxeln var belägen, det var i Hamra/Ärla, som låg knappa halvmilen bort. Växeltelefonisten väcktes och polis larmades. Jag tror inte att någon ambulans kallades till lanthandeln.

Bil, Ford V-8 +1 kopiera

Polisen förhörde dem som kunde tänkas ha något att berätta och undersökte brottsplatsen, som låg en bit bort. Taxibilen stod vid vägkanten. Taxiföraren berättade att han hade blivit hotad av en person och slagen i huvudet men att han lyckats slänga iväg sin plånbok, in i skogen. Den hittades senare av polispersonal.

Den här händelsen blev en riksnyhet, Radiotjänst (senare Sveriges Radio) och de stora tidningsdrakarna, och de mindre lokala, intervjuade och rapporterade. Själv lyssnade jag så gott jag kunde på vad de vuxna berättade och jag hörde kanske också på den enda tillgängliga radiokanalen.

Någon attackerande rånare spårades aldrig upp och efter en tid så fick vi reda på att taxichauffören erkänt att han själv hade arrangerat taxirånet, förmodligen för att få lite uppmärksamhet (det blev ganska mycket sådan). Det var ju långt kvar till dokusåpornas tid, Big Brother-eran kunde inte ens skönjas. Kanske var det här rånet ett alternativ för den som aldrig fick växa upp med den mångfald av media som finns numera, han hade inte ens möjligheten att blogga.

På trakten kunde folkhumorn snart meddela att självrånaren hade fått jobb på  rånfabriken i Örebro. Rån = kex = AB Örebro Kexfabrik.

Fotnot: telefonen på bild är hämtad från http://www.telefonverket.se/

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Familj, Fordon, Fotoblogg, Photo blog, Södermanland, Uncategorized, Veteranbilar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rånaren som rånade sig själv …

  1. Nina Andersson skriver:

    Utmärkt artikel, stämmer med mina hågkomster. Avståndet till Hamra är dock för väl tilltaget, är nog 3-4 km, jag gick där dagligen till och från skolan. Har försökt mäta på en Eniro-karta. Nina

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s