Flytande plastmadrass räddningen för isbjörn i arktis! …

… nej, inte alls, utan bilder från Kolmårdens Djurpark på 1980-talet och dessutom några bilder från 1966

Arktis isar smälter - plastmadrass räddningen

Arktis isar smälter – plastmadrass räddningen

Klimatförändringar var, såvitt jag minns, ett okänt begrepp i mitten av 1980-talet. Kanske hade isbjörnen på Kolmårdens Djurpark bättre koll och hade bett om att få ett stycke plastskiva att flyta på och att öva på, utifall att. Fast chansen var nog mindre än minimal att den här björnen  skulle komma till arktis för att få se ett kanske alltmer krympande istäcke eller för att den skulle få kravla upp på ett riktigt isflak. Isbjörnsanläggningen i Kolmårdens Djurpark var för övrigt inflyttningsklart 1968.

Arktis isar smälter - plastmadrass räddningen

Arktis isar smälter – plastmadrass räddningen

Kolmårdens Djurpark 1966:

Kolmårdens Djurpark 1966

Kolmårdens Djurpark 1966

Landshövdingen i Östergötland, Per Eckerberg, tog 1964 det första spadtaget på det berg som numera heter Eckerberg och det var startsignalen för vad som skulle bli Kolmårdens Djurpark. Man får väl anta att det inte bara var berg utan också lite jord och mylla för landshövdingen att gräva i.

Ulf Svensson hette mannen som 1962 hade framfört tanken och idén om att skapa ”ett fritidsområde med djurpark” i Kolmårdens kommun, inte så långt från Norrköping. Omdömena om förslaget var skiftande men en djurpark blev det.

Kolmårdens Djurpark 1966 - biljett1966 kom abandowest med blivande hustru på tanken att besöka anläggningen. Entrépriset var som synes moderat, 5 kronor, åtminstone jämfört med vad det kommer att kosta nästa år (2013).  399 kronor kostar då en heldagsbiljett för vuxen och motsvarende för barn blir 299 kronor. Huruvida kostnad för bilparkering tillkom då 1966, det minns jag inte, men 50 kronor kommer det att kosta att parkera bilen 2013.

Jag har inga direkta minnesbilder från besöket i djurparken 1966, så bilderna får tala för sig själva i detta inlägg och i ett kommande. Ytterligare några foton från det senare besöket i Kolmårdens Djurpark, i mitten av 1980-talet alltså, blir det också.

Kolmårdens Djurpark 1966

Kolmårdens Djurpark 1966

Här finns ytterligare ett inlägg om Kolmårdens Djurpark: https://abandowest.wordpress.com/2013/01/07/aparta-aparter-ar-vi-allesamman/

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Djurpark, Fotoblogg, Photo blog, Semester, Sommar, Uncategorized, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.