Onödigt att veta – del 5 – saxat ur Vår Jord utgiven år 1900 …

och abandowest kan med stolthet presentera en revolutionerande apparat för kommunikation, en mobil telefon, konstruerad av fransmännen.

Vår Jord 1 - telefon i krigstjänst

Den beskrives som en apparat för användning i krigstjänst, vilket inte framgår av telefonörens utstyrsel, däremot av klädseln på bäraren, den person som är nödvändig för mobil användning av telefonen.

Vår Jord skriver:

”… Bland de kommunikationsmedel, som i ‘nästa krig’ otvifvelaktigt komma att spela en stor roll, bör telefonen nämnas först och främst. Man har redan nu i flera af de sista krigen haft fälttelegrafen till sin tjänst, men telefonen är ju långt mer praktisk att använda, och vår bild visar, hur fransmännen skickligt konstruerat en apparat till krigstjänst. Själfva apparaten bäres på ryggen som en tornister; i handen håller soldaten en rulle, hvarifrån tråden lätt rullarTT upp sig efter hand, som han i jämn marsch aflägsnar sig från utgångspunkten. Rullen innehåller en kilometer tråd, som har en vikt af 3 1/2 kilo. Vid bruk för kompanitjänst användes lättare tråd, hvaraf det går 2 kilometer på hvar rulle. När telefonen skall användas, sticker man ned en spetsig metallstång eller bajonett ned i jorden, hvarigenom det elektriska kretsloppet möjliggöres, och telefonen kan då strax begagnas, enär den är försedd med ovanligt finkänsliga mottagnings- och afsändningsapparater. Vår bild visar, hur den användes. …”

Förmodligen så går det inte att messa från den här apparaten eller läsa mejl, så den kanske inte är så praktisk ändå. Saknar man någon som kan bära telefonen eller har man ingen bajonett så skiter det sig i vilket fall som helst.

När jag gjorde militärtjänst för riktigt länge sedan, på Gotland, så var det som signalist, vilket bland annat innebar att kånka på en telefon och en rulle oisolerad tråd att lägga på marken. (Det fanns också en tyngre isolerad version av tråd, att fästa uppe i träden). Någon välklädd herre som gick bakom min rygg och talade i telefonen minns jag emellertid inte.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Ljus Förlag, Photo blog, Soldat, Uncategorized, Vår Jord och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.