Rolls Royce på påskbesök i Delft …

… då anrika ”The 20-Ghost Club” rastade vid Oude Kerk under ”Tulip tour of Holland – Eastern 2011”.

Rolls Royce - Delft, Holland, 2011

Rolls Royce – Delft, Holland, 2011

Det väckte en del uppseende då en antal gamla bilar, och vackra sådana, av det kända och klassiska märket Rolls Royce av årgångar mellan 1910-1934 stod uppställda vid den, jämfört med bilarna, betydligt äldre kyrkan Oude Kerk i Delft i Nederländerna.

Det var världens äldsta klubb för Rolls Royce-bilar, ”the World’s Oldest Rolls Royce Motor Car Club” närmare bestämt, som hade parkerat i den gamla holländska staden, antagligen för att intaga en god lunch i genuin miljö.

Rolls Royce - Delft, Holland, 2011

Rolls Royce – Delft, Holland, 2011

The 20-Ghost Club” bildades 1949 av en grupp ägare till sådana Rolls-Royce-bilar som med rätta kunde sägas vara veteranbilar. Namnet skapades med hänvisning till de fordon som dessa grundare ägde, den legendariska Silver Ghost med 40/50 hk och den mindre motsvarigheten, den med bara 20 hästar. (Vad det gäller 40/50 så står ”40” för 40 hk med vilket menas effekten angiven enligt RAC:s regler och ”50” har med axeleffekten att göra. RAC står för Royal Automobile Club och är Storbritanniens äldsta och mest inflytelserika motororganisation och den bildades 1897).

Rolls Royce - Delft, Holland, 2011

Rolls Royce – Delft, Holland, 2011

Klubben finns således fortfarande och målsättningen är att uppmuntra till restaurering och underhåll av bilarna och så klart att använda dem, om möjligt i originalutförande eller så nära detta utförande som det är möjligt och som moderna material och tillbehör tillåter.

Rolls Royce - Delft, Holland, 2011

Rolls Royce – Delft, Holland, 2011

Klubbens aktiviteter rör sig numera kring tidiga bilar som 20 hk Silver Ghosts och New Phantom men lika väl  kring modeller som  20/25 och 25/30 Phantom II, Phantom III and Wraiths, ja, alla ägare till Rolls-Royce av tidigare årgångar än 1940 är  kvalificerade till medlemsskap. Klubben består i dag av människor från många olika länder, människor som är drivande och uppskattar att dela entusiasmen för de tidiga modellerna av ”världens bästa bil”.

Rolls Royce - Delft, Holland, 2011

Rolls Royce – Delft, Holland, 2011

Den här oändligt vackra dagen under påskhelgen 2011 stod alltså de stiliga ekipagen parkerade vid den östra delen av kyrkan intill en kanal (det finns alltid en kanal i närheten då man är i den gamla delen av Delft). Jag vet inte hur många R-R det stod där, kanske såg jag ett tiotal bilar, men jag räknade dem inte. Enligt klubbens hemsida så var det  nitton par (makar eller sambos antar jag att de menar)  som deltog i turen men det kan ju sitta två par i ett fordon.

En trenätters (kanske trerätters också?) gastronomisk tur var det, enligt hemsidan, och det låter trevligt, speciellt i kombination med en resa i Rolls Royce. Ostmarknaden i Alkmaar, Anna Frank-muséet och Van Gogh-muséet var förutom Delft några anhalter på färden.

Året därpå, 2012, gick ”touren” till nordiska länderna, där Sverige ingick förstås, och vidare till de baltiska staterna.

Rolls Royce - Delft, Holland, 2011

Rolls Royce – Delft, Holland, 2011

Rolls Royce, företaget, grundades 1906 av ingenjören Frederick Henry Royce (1863-1933) och den rike adelsmannen och entusiasten  Charles Rolls (1877-1910) och föresatsen var redan från början att tillverka ”världens bästa bil”, då avsåg de pålitlighet och prestanda. I dag ägs det anrika Rolls Royce av tyska BMW.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Båtar och fartyg, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Delft, Fordon, Fotoblogg, Holland, Motor, Nederländerna, Photo blog, Resor, Uncategorized, Veteranbilar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s