Kändisar – kända då, nu eller alltid – del 6, Elon Dahl …

… sångare, konferencier, allsångsledare, tävlingsledare, lekledare, fotbollsdomare, ishockeydomare, bandydomare … och här nedan konferencier på torget i Varberg 1968 vid Tomteparaden.

Elon Dahl - Tomteparaden i Varberg - 1968

Elon Dahl – Tomteparaden i Varberg – 1968

David Elon Dahl föddes i juni 1920 i Uppsala. Han kom så småningom att arbeta som verkmästare vid Svenska Järnvägsverkstäders bussavdelning i Linköping och under tiden som anställd där ”upptäcktes” han 1950 i samband med en firmafest vid Sveriges Radio.

Samma år, 1950, deltog Elon i Folkparksforum och flyttade 1955 till Stockholm och blev heltidsartist. Efter radioprogrammet Karusellen, med Lennart Hyland, behövdes i programmets efterföljd underhållare med just de egenskaper som Elon visade sig besitta, han kunde sjunga, prata och leda tävlingar och allsång.

Följande inslag hittade jag på ttp://www.svenskafans.com/grasplan/350171.aspx , det handlar om Linköpings fotbollslag BK Derby och jag tror att året är 1953:

En skön anekdot är att en viss Elon Dahl ledde allsång i Frimisparken när beskedet om Derbys fortsatta division II-spel nådde Linköping. Elon blev tipsad om nyheten av en förfriskad firande välvillig herre och tog givetvis tillfället i akt att från scen förmedla detta till den stora publiken. Det populära beskedet om det populära laget mottogs med – enligt folk på plats – ‘stormande jubel’.”

Här kan man finna ett inslag (med bild), det handlar om Västerås Folkets Park: http://www.kvicksound.se/FOLKETS%20PARK/59-76.htm :

FOLKFEST. Folk slöt upp i mängder för att se Elon Dahl, som under flera årtionden ofta huserade i parken. Under 1960-talet var han programledare för familjeprogrammet Träffpunkten.”

Elon Dahl - Tomteparaden i Varberg - 1968

Elon Dahl – Tomteparaden i Varberg – 1968

Bilderna i abandowests inslag är från december 1968. Elon stod på scenen på Varbergs torg som konferencier i samband med Tomteparaden, som var köpmännens tack till sina kunder under det gångna året. Jag har inga minnesanteckningar men nog är det väl luciakandidater han presenterar. Förmodligen så blev det allsång också, tyvärr så minns jag inte detaljer, jag hade vid den tiden inga tankar på en kommande blogg.

I juli 1985 gästade Elon Dahl det TV-sända ”Allsång på Skansen” i Stockholm och dess programledare Bosse Larsson. Ewa Roos och Sonya Larsén fanns också med på scenen.

Ibland brukade han vid sina framträdanden ha med sig en rullgardin på vilken han hade textat allsångsrefränger, med hjälp av den kunde han lättsamt få folk med sig i sången. Det låter som att en förutsättning för rullgardinen var lagom stor publik och en inte alltför stor arena.

Elon sjöng gärna glada, bondkomiska visor. Han var även aktiv inom idrottsrörelsen som fotbolls-, bandy- och ishockeydomare. Elon Dahl var skriven i Enskede när han avled i januari 1988.

Klipp från Katrineholms-Kuriren - 1975

Klipp från Katrineholms-Kuriren – 1975

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Källor, bl a: – Myggans Nöjeslexikon, Bokförlaget Bra böcker 1990

Här är två länkar till skivinspelningar med Elon Dahl: – http://www.youtube.com/watch?v=oUtXItIbsqkhttp://www.youtube.com/watch?v=NsxgmQuk96s

Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Sång, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.