Gravstädning i Malaysia – 2011

Gravsmyckning, Ch’ing Ming (Quing Ming), i historiska Melaka

Melaka, Malaysia - 2011

Melaka, Malaysia – 2011

Gravstädardagen är en traditionell kinesisk högtid som infaller ungefär i början av april varje år. Det är en gammal högtid som har firats i åtminstone 2500 år, med undantag i Kina för att kommunisterna vid sitt maktövertagande avskaffade högtiden. Sedan 2008 är det emellertid åter en högtid i Kina.

De bilder i det här inlägget som visar gravstädning är inte från Kina utan är fotograferade vid två kinesiska gravplatser i Melaka i Malaysia.

Melaka, Malaysia - 2011

Melaka, Malaysia – 2011

Jag var i Melaka för att närvara vid sonens bröllop, han skulle gifta sig på kinesiskt vis med en kinesisk flicka och jag (vi) bodde hemma hos familjen i deras ganska nybyggda och mycket fina hus i utkanten av Melaka.

Jag hade varit i Melaka några gången tidigare men aldrig reflekterat över hur många människor som bor där. Jag har inte tyckt att det är en särskilt stor stad och det finns ingen riktig stadskärna som jag ser det, så jag blev förvånad då jag hemkommen igen sökte på Wikipedia och fann att befolkningssiffran närmar sig en miljon människor. Staden var på 1400- och 1500-talen centrum för den malajiska världen och Melaka är listad på UNESCOs världsarvlista sedan 2008.

Tung trästock lastas vid gravplatsen - Melaka, Malaysia - 2011

Tung trästock lastas vid gravplatsen – Melaka, Malaysia – 2011

Jag blev tillfrågad om jag ville följa med för att ansa några familjegravar och det ville jag. Vi besökte två olika gravplatser, en nyare och en äldre, tillsammans med brudens mor och far och två syskon till modern. Båda gravplatserna ligger en bit utanför Melaka.

På den första platsen vilar pappas anhöriga (den undre bilden). Där sopades det rent och ogräset rensades bort kring den aktuella graven men det fanns inte så mycket ogräs runtom eftersom marken var väldigt torr och steril. Papper (låtsaspengar) som hade farit omkring fanns det däremot gott om.

Tunna röda ljus blev tända och frukt och maträtter lades fram. Offerpresenter i form av låtsassedlar placerades på gravplatsen med småstenar ovanpå men en del av sedlarna eldades i stället.

Melaka, Malaysia - 2011

Melaka, Malaysia – 2011

Vid den andra gravplatsen som vi besökte (de två översta bilderna) vilar mammas far. Han hade varit polis, ”detective”, men blivit mördad, skjuten av ”CT, de kommunistiska terroristerna”, under tidigt 1950-tal. Ungefär 500 poliser dödades i samband med de strider som då förekom. Det pågick vid den tiden en kamp om att frigöra sig från den brittiska överhögheten men också en strid mellan två olika grupper, Malaysian Federation of States och ”de kommunistiska terroristerna”. Jag går inte mer in på den politiska historien.

Det var bara vi fem som utövade gravvård på den här gravplatsen och det var mycket rofyllt. Skymningen började falla och vi begav oss hemåt. Dagen efter skulle det vara  dags för formella detaljer inför bröllopet och för ceremonier i hemmet och senare på dagen för inbjudna gäster att anlända och ytterligare en dag senare var det läge för en större baluns på en större hotell i centrum. Ett kinesiskt bröllop är inget som går oförmärkt förbi.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Gravar, Gravplats, Malaysia, Resor, Semester, Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.