Onödigt att veta – del 9 – saxat ur Vår Jord utgiven år 1899

Ack, dessa brats, grilljannar, stekare och sprättar!

Sprättar under revolutionstiden - Vår Jord 1899

Sprättar under revolutionstiden – Vår Jord 1899

Just ovanstående sprättar hänger inte vid krogarna runt Stureplan utan de återfanns i stället under revolutionstiden i Frankrike. Vår Jord skriver:

”Hvarie period har i Frankrike, modernas tongifvande land, skapat ett olika namn för hvad vi kalla en sprätt. Under revolutionstiden kallades de ”Merveilleux” och de kvinnliga sprättarna ”Merveilleuses”, hvilket egentligen betyder de vidunderliga.

Målaren och tecknaren Carle Vernet, fader till den på sin tid mycket ryktbare krigs-målaren Horace Vernet, har lämnat en förträfflig karikatyr af dessa revolutionstidens modedockor. Med revolutionen ha de styfva fiskbensskjörten gifvit vika för i rika veck fallande dräkter, och löst fladdrande lockar hade redan förut aflöst den stela hårklädsel, modet så länge fordrat.”

Jag får inte grepp om revolutionstiden men jag tror att den kan ha varat från bildandet av Nationalförsamlingen i juni 1789 och och stormningen av Bastiljen i juli samma år fram till det att Napoleon Bonaparte kröntes till kejsare 1804. Från monarki till kejsardöme, en tid för sprättar.

Bastiljen var en fästning och ett fängelse men där förvarades också kulor och krut, och det var ammunitionen som var intressant för revolutionärerna. Hur revolutionärer sedan omvandlas till sprättar förstår jag inte, men sådan övergång förekommer än i dag.

Fotnot, länkar för den intresserade: brats, grilljannar, stekare, sprättar, fop, macaroni.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o 

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Ljus Förlag, Photo blog, Uncategorized, Vår Jord och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.