Volvo Polestar på Falkenbergs Motorbana 2012 …

… men först något helt annat – några saker att tänka på om man byter bil respektive om man hyr garageplats. Se nedan:

-1) Min gamla bil skulle fira sin tioårsdag. Jag hade en längre tid funderat på att byta och nu fick jag för mej att det var dags, byte till en färskare modell som inte hade fullt så många år på nacken. Affären blev av i slutet av augusti. Jag var rejält förkyld och hade lite feber, utan feberyra så skulle bilbytet kanske inte ha blivit av. Hur som helst, en och en halv månad senare kom jag på att jag tidigt  i augusti på min internetbank hade lagt in skattebetalning att betalas i slutet av augusti. Skatt för ett helt år framöver, gällande den gamla bilen. Varför hade jag inte fått dessa skattepengar i retur nu när jag bytt bil?

TTA - Västkustloppet - Falkenberg 2012 - Volvo Polestar Black R – Robert Dahlgren

TTA – Västkustloppet – Falkenberg 2012 – Volvo Polestar Black R – Robert Dahlgren

Jag kontaktade Transportstyrelsen, Skatte- och avgiftsavdelningen, och fick efter några turer och en del förfluten tid följande svar:

Fordonsskat betalas för fordonet och följer fordonet vid ett ägarbyte, när skatteplikten upphör så återbetals överskjutande skatt till den som äger fordonet vid avställning,  vilket gör att om fordonet säljs till bilfirma och de ställer av fordonet så är det bilfirman som får detta sig tillhanda.

Säljs fordonet privat så innebär det att köparen får ett skattat fordon om skatten är nyligen betald, då någon återbetalning inte sker i anledning av att ägarbyte registreras.

Fordonsskatten avser således fordonet och är inte knuten till den som erhöll debiteringen och betalade debiteringen.

Skatte- och avgiftsavdelningen, Transportstyrelsen.”

Sensmoral: ha inte huvudet under armen (som jag) utan ha koll på dina pengar. Ett helt års bilskatt hade återsänts till det företag jag köpt en bil av och som jag lämnat min gamla bil som inbyte till. De hade ställt av min gamla bil och vips fått in (mina) pengar på sitt konto. Jag kontaktade bilföretaget och de betalade utan knot beloppet till mej, men inte utan påstötning alltså.

Bilskatt betalas tillbaka till den som ställer av bilen, inte till den som har betalat skatten.

-2)  Jag hyr en garageplats i en annan fastighet än den jag bor i. För några år sedan fick jag, förutom den årliga höjningen, även moms pålagd garagehyran, sammantaget en rejäl höjning. Fastighetsägaren förklarade att det var ett beslut i Regeringsrätten som hade motiverat höjningen. Om man själv bor i garagefastigheten och även har garageplats där, ingen moms. Om man bor i en fastighet där det inte finns tillgång till garageplats utan hyr på något annat ställe, så skall moms betalas som tillägg på den platsens hyreskostnad.

Jag kunde inte tro att detta var sant men jag sökte på nätet och jo, det var sant såvitt jag kunde förstå av det jag läste.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

TTA – Västkustloppet – Falkenberg 2012 – Volvo S60 Polestar – Fredrik Ekblom

TTA – Västkustloppet – Falkenberg 2012 – Volvo S60 Polestar – Fredrik Ekblom

De två racingserierna STCC och TTA har slutit fred och enats om framtiden för svensk banracing, från och med 2013 kommer STCC, Elitserien i Racing, att köras enligt TTA-reglementet.

De här två bilderna är från TTA 2012 och visar ovan den S60 Fredrik Ekblom körde för Volvo Polestar Racing vid Västkustloppet i juli i Falkenberg. Thed Björk körde den blå bilen här under.

TTA – Västkustloppet – Falkenberg 2012 – Volvo S60 Polestar – Thed Björk

TTA – Västkustloppet – Falkenberg 2012 – Volvo S60 Polestar – Thed Björk

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Till sist, nedan: här går gränsen mellan vinter och vår, snömodd/barmark på en väg strax norr om Glommen mellan Varberg och Falkenberg.

Det var förresten lite konstigt att utanför Falkenberg blåste vinden kraftigt från öster, inne i stan markerade flaggorna västlig eller sydvästlig vind.

Norr om Glommen – 2013-03-18

Norr om Glommen – 2013-03-18

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Falkenberg, Fordon, Fotoblogg, Halland, Idrott, Motor, Motorsport, Photo blog, Racing, Trafik, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.