Onödigt att veta – del 10 – saxat ur Vår Jord utgiven år 1900

Världens billigaste velociped: 1 svensk krona

Frakt tillkommer, fast det kanske går att cykla hem den gratis  från fabriken i Fishing Creek. Men hur kommer man till fabriken?

Vår Jord är alltid tidigt ute med de mest fantastiska och praktiska uppfinningar, i det här fallet dessutom med ett helt oemotståndligt pris för produkten. Jag menar då cykeln, Vår Jord och abandowest presenterar en produkt som är handfast och praktisk.

Världens billigaste velociped

Världens billigaste velociped. En verklig cykel rullar fram på gatan, pris en krona, Dodsons fabrikat! Naturligtvis är det en amerikansk produkt. För att bevisa, att maskinen är god, har ägaren åkt på den genom New-Yorks gator, därefter har han låtit presentera sig på redaktionsbyrån i en stor amerikansk tidning och fotograferat sig. En-kronevelocipedens konstruktör är en förhoppningsfull yngling om 13 år, I. Dodson.

Han var inte rik nog att skaffa sig en riktig ’landsvägsracer’; men han ville ha en velociped, och så gjorde han en själf – af trä. Ramen är af trä, stark och solid, hjulen är af trä. Kedjan ersättes af en läderrem, som är försedd med hål, hvari tänderna på kedjehjulet gripa in. Sadeln är af läder. Hela maskinen ser måhända något klumpig ut, men hvad gör det? Dodson har sin velociped och tillryggalägger med den 10 kilometer i timmen. Han snor sigstolt mellan vagnarna och har ännu icke haft någon sammanstötning med dem.

Dodsons fabrikat har till på köpet fått ytterligare utbredelse, i det hans vänner beställt träcyklar hos honom, och gossen har sålunda blifvit en industriell mekaniker. Han bor i Fishing Creek, Columbia county, Pensylvania, och därifrån kan man skaffa sig den nya velocipeden för en krona utan frakt. För reflekterande må anmärkas, att man på senare tid icke får maskinen fullständigt levererad till denna billiga pris; medjehjulet och läderkedjan beräknas särskildt, hvarigenom hela beloppet blir kr. 1,25. Trots denna höjning i priset är det dock fortfarande en betydlig prisskillnad mellan kr. 1,25 för Dodsoncykeln och 400 kr. för Columbiacykeln.”

Passa på och köp! Priset på trävirke kan stiga.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Cykel med träram - Maastricht, Holland - 2015-05-15

Cykel med träram – Maastricht, Holland – 2015-05-15

Det är inte omöjligt att köpa en träcykel också i dag, åtminstone inte om man bor i Nederländerna. I alla fall så finns det minst en sådan cykel i Maastricht i sydöstra Holland, en robust trampcykel. Siefers står det på skylten på cykeln, men jag har inte listat ut om det är fabrikatet eller om namnet står för något annat

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Fordon, Fotoblogg, Ljus Förlag, Uncategorized, Vår Jord och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.