Katrineholm – Lundins Järnaffär i mitten av 1960-talet …

… pimpelfiske utan något napp

Lundins Järnaffär - Katrineholm - mitten av 1960-talet

Lundins Järnaffär – Katrineholm – mitten av 1960-talet

”Du törs inte sitta i skyltfönstret och låtsaspimpla!”

”Törs inte jag, ska vi slå vad?”

Och så satt han där, Per, anställd som järnhandelsbiträde, på en pall i ett vindskydd i Lundins skyltfönster mot Köpmangatan i Katrineholm, med lurviga skinnvantar och med ett pimpelspö i högernäven och kunde blicka ut mot dem som passerade förbi. Han och en kollega hade slagit vad och Per hade vunnit, vad nu det innebar, och järnaffärens nyskyltade fönster nära torget i Katrineholm var kanske lite mer sevärt en stund.

Lundins Järnaffär - Katrineholm - mitten av 1960-talet

Lundins Järnaffär – Katrineholm – mitten av 1960-talet

Vindskyddet sattes upp enbart för den levande skyltdockans skull, liksom skylten om Rikspimpeln (som nätt och jämnt syns på bilden). Black & Deckers elektriska cirkelsågar var vad som var primärt i skyltfönstret. Per satt inte hela dagen i skyltfönstret, jag vill minnas att vadslagningen omfattade en halvtimme.

Vad Rikspimpeln var för tävling (för jag antar att det var en riksomfattande fisketävling) minns jag inte och har jag heller inte lyckats finna ut. Ogooglebart helt enkelt. Vad jag däremot vet och minns är att jag hade jag två morbröder som båda var väldigt fiskeintresserade, inte minst av pimpelfiske, och jag skulle kunna tänka mej att de deltog i Rikspimpeln.

Om morbröderna inte deltog i Rikspimpeln så satt de i alla fall, så ofta som tillfälle gavs, med varsitt pimpelspö i handen och jag vet att de deltog i lokala tävlingar på sjöarnas is i trakterna av Ändebol (som ligger utmed vägen från Katrineholm mot Norrköping).

Jag har ett tidningsklipp, där den ene morbrodern står vid vågbordet och just har vunnit 50 kronor i en fisketävling, bland annat med hjälp av en braxen på 1.4 kilo, men den tävlingen ägde rum på sommaren och har inget med Lundins skyltfönster att göra.

Jag har också ett tidningsklipp med bild på den andre morbrodern, där han sitter på en kombinerad förvaringslåda och pall på isen och vinkar gladeligt med vänsterhanden mot fotografen, har pimpelspöt i högerhanden och där det ligger en abborre i snön bredvid det uppborrade pimpelhålet. Lite mer anknytning har den bilden till Lundins tillfälliga pimpelfiskeskyltning.

På gården mellan butiken och lagret vid Lundins Järnaffär - Katrineholm - vid mitten av 1960-talet

På gården mellan butiken och lagret vid Lundins Järnaffär – Katrineholm – vid mitten av 1960-talet

Fotnot 1: här är en länk till ett tidigare inlägg: rivningen av Lundins Järnaffär:

https://abandowest.wordpress.com/2012/09/17/katrineholm-1967-lundins-jarnaffar-jamnas-med-marken/

Fotnot 2: vill du se fler Katrineholms-relaterade inlägg, skriv då Katrineholm i sökfältet till höger, alternativt välj Katrineholm i sökfältet ”Kategorier” eller Katrineholm i ”molnet” (= samlingen med stora och små ord) längre ned.

Lundins Järnaffär - Katrineholm - mitten av 1960-talet

Lundins Järnaffär – Katrineholm – mitten av 1960-talet

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fordon, Fotoblogg, Katrineholm, Photo blog, Södermanland, Uncategorized, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.