Från familjealbumet – Whippet 1929 …

… liten och mager, precis som hundrasen med samma namn 

Whippet 1929 - 40 hk

Whippet 1929 – 40 hk

Whippet var märket på den bil som syns på bilden ovan och den och de andra Whippet-bilarna tillverkades mellan 1926 och 1931 av Willys Overland i Toledo, Ohio, USA. Bilar producerades också i Toronto i Kanada, bland annat så byggdes där högerstyrda bilar för export till länder med vänstertrafik, som till exempel till Australien och Nya Zeeland och till Storbritannien också antar jag. Sverige hade vänstertrafik vid den här tiden men nästan alla bilar på de svenska grusvägarna hade ratten på vänster sida,  till skillnad från övriga vänstertrafikländer, som ville ha ratten på bilens högra sida.

Willys Overlands fabrik i Toledo, Ohio – vykort 1915

Willys Overlands fabrik i Toledo, Ohio – vykort 1915

Namnet Whippet var inspirerat av hundrasen och det skulle förmodligen anspela på att bilen var liten och snabb, precis som hunden. Ägaren till Willys Overland-fabriken, John North Willys, önskade tillverka ett amerikanskt fordon efter förebild från Europa för att den skulle sälja bra även där och det blev också  en billig och lättillgänglig bil. Whippet sålde över huvud taget bra under den korta period som den tillverkades innan depressionstiden lade hinder i vägen. 1928 så såldes 197 910 bilar i USA och året efter såldes 168 000, vilket i båda fallen motsvarade 6% av marknaden där. Jag undrar hur många Whippetar som exporterades och likaså undrar jag om den avbildade bilen byggdes i USA eller i Kanada (eller på något annat ställe).

Whippet 1929 - 40 hk

Whippet 1929 – 40 hk

Min farfar, som 1929 inregistrerade den bil som senare hamnade på bild i familjealbumet, köpte den nog för att den var förhållandevis billig, och billig var den bland annat därför att den var liten och kompakt, faktiskt sades den vara Amerikas minsta bil på sin tid. Han fick för pengarna en 4-cylindrisk bensindriven liten bil av 2-dörrars sedan-modell som var utrustad med hästkrafter (hkr) till ett antal av 40. Bilens längd var 380 cm, bredden var 173 cm och tjänstevikten 1215 kg och farfar fick erlägga kronor 67,50 i automobilskatt. 1943 så avfördes den aktuella Whippeten ur automobilregistret av bilens fjärde ägare, vad som hände med den lilla vinthundsbilen sedan är inte känt.

Whippet 1929 - 40 hk

Whippet 1929 – 40 hk

Fotnot 1: stort tack till Nina som har skaffat fram bilens registreringsuppgifter

Fotnot 2: vykortsbilden som visar Toledo-fabriken är hämtad från: http://en.wikipedia.org/wiki/Willys

Fotnot 3: här är en länk (från en kommentar nedan)  till en sida med bild på en väl renoverad Whippet: http://www.garaget.org/?car=135378&image=2385979

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fordon, Fotoblogg, Motor, Photo blog, Trafik, Uncategorized, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Från familjealbumet – Whippet 1929 …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.