Onödigt att veta – del 12 – saxat ur Vår Jord tryckt 1899 …

… häst utan biljett åker spårvagn i Denver, Nordamerika

Ljus Förlag - Vår Jord 1899 - spårvagn med häst i förarsätet

Ljus Förlag – Vår Jord 1899 – spårvagn med häst i förarsätet

Husorganet Vår Jord, med tryckår 1899, från Ljus förlag, skriver om en stackars häst, som i Denver, efter att ha stretat och dragit en spårvagn med passagerare uppför en ”jämn stigning”, får nöjet att medfölja som passagerare på returresan nedför den jämna stigningen.

Kanske är backen i Denver lindrigare än vad backarna är i San Francisco, där hästar, då spårvagnarna introducerades, hade uppgiften att dra dessa vagnar uppför de branta kullarna. Ibland skedde olyckor, hästen halkade och spårvagnen åkte med tyngdkraftens hjälp bakåt i backen och hästen följde med, oftast eller kanske alltid med dödlig utgång.

Så här skriver i alla fall Vår Jord om hästen på spårvagnen i Denver:

En häst som spårvagnspassagerare. I grufstaden Denver i det silfver- och guldrika Colorado (Nordamerika) finns det en mycket anlitad spårvagnslinje, som med en jämn stigning leder upp till öfre delen af staden; att draga upp spårvagnen är ett ganska svårt arbete för den stackars spårvagnshästen. Men flit och uthållighet få sin belöning, ty när vagnen skall ner igen, får hästen lof att stå på vagnens främre plattform och göra färden nedåt på detta bekväma sätt. Skall vagnen stannas bromsas det, och när bromsen lossas, är en liten stöt tillräcklig för att åter sätta den i gång.”

abandowest kan inte undanhålla sina läsare intressanta statistiska uppgifter ur samma publikation, Vår Jord 1899, om hur det blev senare i livet för 1 000 engelska skolgossar, vad de kom att syssla med eller vad som i sämsta fall i förtid ändade livet för dem:

Engelsk skolpojkeHvad blir det af 1,000 engelska skolpojkar? Engelsk statistiker har sökt besvara ofvanstående fråga med ledning af material för de senast förflutna 40 åren. Resultatet blef att av 1,000 gossar vid Harrow school i England 197 blefvo jurister, 3 läkare, 2 berömda sportsmän, 2 slutade som själfvmördare, 17 dogo i Indien, 3 dogo på jakt, en störtade ner för ett bråddjup i Alperna, 2 skadade sig dödligt under bollspel, 22 blefvo köpmän, 23 hade så mycket pengar, så att de ej behöfde ha något annat yrke än att sköta sin förmögenhet – hvilket i förbigående sagdt påstås vara ett mycket bekymmersamt yrke -, 103 blefvo skollärare, 27 landtbrukare, 95 militärer, 92 präster, 11 diplomater, 19 tidningsmän, 23 artister, 19 skådespelare, 2 musiker.

En annan forskare, som tog reda på de lärjungar, som 1858 kommit in i en folkskola i Elon, kom nära nog till samma siffror som de ofvanstående – likväl blefvo några fler af hans gossar politiker och färre råkade ut för olycksfall.”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Ljus Förlag, Uncategorized, Vår Jord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.