Improviserad lördagsunderhållning i Varberg …

… kvällscruising med A-traktor – 2013-04-20

A-traktor - Varberg - 2013-04-20

A-traktor – Varberg – 2013-04-20

Jag har lite svårt att skilja mellan EPA-traktor och A-traktor men det är väl A-traktorer som drar fram på bilderna här? A-traktor, en avkapad bil med spärrade växlar som inte får köra fortare än 30 km/timmen och förmodligen med en yngre man vid ratten, så där 15-17 år gammal?

LGF-skylt skall fordonen ha baktill, (LGF = långsamtgående fordon), och så kan man ju klistra på en rolig dekal i bakrutan också.

A-traktor - Varberg - 2013-04-20

A-traktor – Varberg – 2013-04-20

A-traktor - Varberg - 2013-04-20

A-traktor – Varberg – 2013-04-20

A-traktor - Varberg - 2013-04-20

A-traktor – Varberg – 2013-04-20

De är duktiga på att bygga om fordonen tycker jag och det är inte bara gamla Volvo Duetter det handlar om, även om väl dessa är ursprunget till EPA- och A-traktorer på något vis. Den på bilden högst upp ser ut att ingå i Batmans stall av fordon, om nu Batman har ett sådant stall.

A-traktorn kan också  vara en Morris Minor om man hittar en sådan att bygga om eller en större Volvo, som den på bilden med belysning under bilen.

A:et i A-traktor står för traktor klass A (vägtraktor klass I) och får köras från 15 års ålder med ett AM-körkort. Med ett AM-körkort får man köra EU-moped och alltså även A-traktor.

Åldersgränsen för ett traktorkort är 16 år men när AM-kortet infördes 1 oktober 2009 så sänktes också i praktiken åldersgränsen nedåt för rätten att få styra en A-traktor.  Övningskörning i trafik med behörig övningsledare och ett kunskaps-prov godkänt av Trafikverket är obligatoriskt för ett erhålla ett AM-körkort.

För att få ta ett traktorkort måste du ha fyllt 16 år men kan få dispens från 15 års ålder om särskilda skäl föreligger. Med ett AM-körkort (för moped klass I) kan du förutom att köra A-traktor, som tidigare beskrivits, även få köra ”vanlig” traktor, alltså vid en tidigare ålder än om du har ett traktorkort. Jag vet inte om jag riktigt förstår de där reglerna, men så beskriver Trafikverket förhållandena på sin hemsida.

A-traktor - Varberg - 2013-04-20

A-traktor – Varberg – 2013-04-20

Ljudvolymen var väl ganska hög när gaspedalen rörde sig nedåt men i stället för att reta sig på detta så kan man intressera sig för fordonen, som utseendemässigt skiljer sig en hel del från de traditionella EPA-traktorerna man minns, och ta reda på lite mer om dem. Och A-traktorerna är roliga att avbilda.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

2014-03-31: Så här skriver signaturen ”William B” i en insändare i Hallands Nyheter:

”En a-traktor får bara gå i 30 km/tim, det är ju helt sjukt sakta. Det finns ju ingen som gillar att de bara får gå så sakta.  Många som kör bakom blir förbannade och gör farliga omkörningar.

Och varför får en mopedbil gå i 45 km/tim? En 740 är mycket säkrare och de är gjorda för att köra över 100 km/tim, så de håller ju för att gå i mer än 30 km/tim.  Så varför sätta så låg hastighet, finns ju ingen som gillar att köra å sakta.

Och så måste man ju ha dubbla växellådor också så man får nästan ha fullgas för att köra i 30, både motorn och miljön förstörs ju av detta, så höj hastigheten till 50 istället för 30 och ta bort lagen för dubbla växellådor så blir alla nöjda sen!”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fordon, Fotoblogg, Halland, Motor, Photo blog, Trafik, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Improviserad lördagsunderhållning i Varberg …

  1. albin skriver:

    det är en jävla snyg epa min syster har den nu

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.