Utrecht, en sån trevlig överraskning!

En stad med anor från romarriket …

Domtorn, Utrecht - 2013-06-08

Domtorn, Utrecht – 2013-06-08

DSC_0160+1… och med ett myllrande folkliv en lördagseftermiddag och -kväll i juni. Men det började med spårvagn från Rijswijk till Den Haag Centraal och vidare därifrån med Intercity till Utrecht. Vi hade faktiskt nästan en egen kupé på andra våningen, vilket tyder på att en sen lördagseftermiddag inte är den tid på dygnet som holländarna vill åka tåg. Vanligtvis så får man ”knö” sig in i en vagn om man vill åka med. Vi kom från centralstationen i Utrecht in i staden via det anslutna shoppingcentret Hoog Catharijne, landets största med fler än 200 butiker. Där kryllade det av människor som det sedan också visade sig göra i hela centrala Utrecht.

Utsikt från tåget Den Haag mot Utrecht - 2013-06-08

Utsikt från tåget Den Haag mot Utrecht – 2013-06-08

Romarriket och Utrecht har ett förhållande: floden Rhen rinner strax söder om staden och floden utgjorde en gång en nordig gräns för det romerska imperiet. En rad befästningar sattes upp längs Rhen ungefär år 47 e. Kr., en av dessa befästningar blev grunden till staden Utrecht. Fortet låg vid en passage vid Rhen, ”Traiectum ad Rhenum”, vilket så småningom omvandlades till Trecht, Uut-trecht och slutligen Utrecht.

Utrecht - 2013-06-08

Utrecht – 2013-06-08

Utrecht - 2013-06-08

Utrecht – 2013-06-08

Tornet på bilden i inledningen av det här inlägget, Domtorn, hör till den gotiska katedralen S:t Martin. Tidigare fanns också ett huvudskepp mellan tornet och koret men 1674 förstördes den byggnaden helt av en orkan och har inte återuppbyggts. Koret är stort nog att tjänstgöra som kyrka men mellan det 112 meter höga tornet och koret/kyrkan är i dag alltså en öppen plats i stället för en kyrkobyggnad.

Huset, som en gång ägdes av den nederländske påven Hadrianus VI - Utrecht -  2013-06-08

Huset, som en gång ägdes av den nederländske påven Hadrianus VI – Utrecht – 2013-06-08

Huset som syns på bilden ovan, ett av Utrechts vackraste hus för övrigt, kallas Paushuize (påvens hus) och byggdes 1520 av Adrian Florisz s’Edel. Denne Adrian var en betydelsefull person, så betydelsefull att han den 9:e januari 1522 blev utsedd till påve och antog namnet Hadrianus VI. Den förste och ende nederländaren att vara påve innehade sitt ämbete bara drygt ett år, fram till sin död den 14:e september 1523. Nästa icke-italienare att bli utvald till påve blev polacken Karol Józef Wojtyla, Johannes Paulus II, och det var först 455 år senare, 1978, som det hände.

Alrik

Alrik

Att vi hittade det här huset var Alriks förtjänst. Sonen hade stämt möte i Utrecht med honom, en jobbarkompis boende i Utrecht, som extraknäcker som turistguide, och han hade lovat att visa oss lite sevärdheter. Det blev en riktigt trevlig vandring till ställen som vi aldrig hade funnit annars, trånga gränder, inhägnade grönskande platser och byggnader, som var och en har en intressant historia. Vi såg till exempel ett hus där den blivande Nobelpristagaren (1901) Wilhelm Conrad Röntgen en gång hade bott.

Oudegracht, kanalen som flyter genom Utrechts centrala delar - 2013-06-08

Oudegracht, kanalen som flyter genom Utrechts centrala delar – 2013-06-08

Oudegracht är en av många kanaler i Nederländerna men olik de flesta. Den flyter genom Utrechts gamla bebyggelse men liksom i en djup fåra och med höga murar, eller väggar, av tegel, på sidorna. Den typen av konstruktion valdes för att skydda staden från höga vattenflöden, från otrevliga översvämningar.

Problemet var nu i stället att det var omöjligt att lasta och lossa kanalbåtarna i gatunivå. Lösningen blev lastkajer där nere vid vattnet med rejäla förrådsutrymmen in under gatunivå och trappor för att ta sig upp och ned, från och till kajerna.

Tunnel i anslutning till Oudegracht - Utrecht - 2013-06-08

Tunnel i anslutning till Oudegracht – Utrecht – 2013-06-08

Dessa kajer användes i viss mån än i dag för att lasta och lossa gods men det har visat sig vara synnerligen populärt att etablera restauranger på kajerna och i förrådsutrymmena. Det var för övrigt alldeles fullsmockat med restauranggäster den här lördagskvällen, oavsett var stället låg.

Oudegracht - Utrecht - 2013-06-08

Oudegracht – Utrecht – 2013-06-08

Efter ett besök på en av dessa restauranger vid kajerna i Oudegracht var det dags att åka hem igen, med tåg till Den Haag och spårvagn till Rijswijk strax utanför Den Haag. Normalt så är det behändigare att åka tåg även den lilla sträckan, men den här helgen låg all tågtrafik på linjen nere på grund av spårarbeten.

Att hitta fram till Utrecht Centraal var emellertid lite knepigt, omfattande ombyggnationer med inhägnader och bristfällig skyltning gjorde det besvärligt. Omvägar gällde men det var bäst att fråga om vägen. Utanför en krog stod en äldre man i brunt mönstrad kostym, han stod mitt på trottoaren och svajade. Han var mer än villig att tala om vilken väg som gällde, problemet vara bara att orden inte riktigt ville komma ur munnen på honom. Han viftade desto mer med ena armen, den andra hade han runt axlarna på mej. När hans arm hade gjort en begriplig bågformad rörelse tackade vi för hjälpen, mannen verkade lycklig över att ha blivit tillfrågad, och det visade sig vara rätt omväg han tecknat.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Holland, Järnväg, Nederländerna, Photo blog, Resor, Semester, Tåg, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.