Ett urval bilder från Rijswijk i Zuid-Holland …

… i början av juni 2013

Rijswijk - juni 2013

Rijswijk – juni 2013

Rijswijk är en stad och kommun i provinsen Zuid-Holland i Nederländerna, inklämd mellan den norra delen av Delft och den södra delen av Den Haag. Staden har ungefär 50 000 invånare.

Rijswijk - juni 2013

Rijswijk – juni 2013

Skräpsamlingen är inte alls signifikativ för Rijswijk. I den aktuella delen av stan finns inga kanaler, som till exempel grannstaden Delft är genomkorsad av, men kanalliknande vattensamlingar finns det ändå och i ändarna av dessa stockar det sig lätt samman en hoper restmaterial, sånt som det är besvärligt för en del att bära med sig hem, lättare att slänga i vattnet. Änderna tycks inte bekymra sig över sin oestetiska närmiljö.

Rijswijk - juni 2013

Rijswijk – juni 2013

Den här skylten är placerad osedvanligt högt, stolpen är sådär två-tre meter lång. Kanske för att texten skall synas på långt håll när hund och hundägare närmar sig det gröna området så att de i stället kan välja ett annat område, med lägre placerad skylt.

Infart från norr till järnvägsstationen i Rijswijk - 2013

Infart från norr till järnvägsstationen i Rijswijk – 2013

Järnvägsstationen i Rijswijk, på banan med Den Haag och Rotterdam som närmaste större städer, har funnits under jord sedan 1996 och har 4 spår och 4 plattformar. Järnvägen passerar under en stor hyresfastighet och stationen ligger också under den fastigheten. Den norra entrén finns i en modern glaspyramid som sticker upp ur marken. Bilden ovan är lite ”hoptryckt” så att glaspyramiden ser ut att ligga närmare det stora huset än vad det i verkligheten gör. Vid den södra entrén, på andra sidan hyresfastigheten, finns förutom järnvägsstationen också en busstation och en spårvägsstation, bra kommunikationer med framförallt Den Haag och Delft men även med till exempel Amsterdam och Rotterdam.

Infart från norr till järnvägsstationen i Rijswijk - 2013

Infart från norr till järnvägsstationen i Rijswijk – 2013

Det var vid den norra stationsdelen, på den öppna ytan framför glaspyramiden, som tre ”lymlar” uppenbarade sig med en fotboll och började sparka den kors och tvärs. Ibland hamnade den på glastaket eller på skärmtaket framför, ibland  nästan på människor som passerade gående eller per cykel, även om de faktiskt försökte undvika. Bollen sökte ibland egna vägar. En färgad kvinna med barn och barnvagn som gick förbi skällde på dem för att de utgjorde en fara för hennes barn men det gjorde inte att de upphörde med bollsparkandet. Jag satt på en bänk intill och betraktade skådespelet men ingrep inte, dels kan jag inte nederländska och dels så tyckte jag ändå inte att det utgjorde någon fara och det passerade inte så mycket folk. Gossen på bilden sade ändå ursäkta (tror jag det var vad han sa) när bollen hamnade hos mej.

Bråttom i Rijswijk - juni 2013

Bråttom i Rijswijk – juni 2013

Jag blev nyfiken på vad det här fordonet kallas förutom fyrhjuling och jag kom fram till att det måste vara en så kallad Quad (Quadricycle), en fyrhjulig motorcykel. I Sverige erfordras ett körkort (för motorcykel eller bil) och Quaden får köras på allmän väg. Antar att samma regler gäller i Nederländerna.

Den unge mannen vid fotgängar- och cykelövergången syntes i alla händelser vara mycket förtjust i den fyrhjuling han körde och verkade ha riktigt bråttom.

Bråttom i Rijswijk - juni 2013

Bråttom i Rijswijk – juni 2013

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Fotnot: För lite information om att ta sig till Zuid-Holland, klicka på namnet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Delft, Fordon, Fotoblogg, Holland, Järnväg, Motorcykel, Motorcyklar, Motorsport, Nederländerna, Skräp, Tåg, Trafik, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.