Varbergsbilder – juli 2013 – med fritidsbåtar, bulkfartyg …

… blommor på trottoaren, fästningssmide och platåskor

Blue Diamond - lastat med torn i delar till vindkraftverk - Varberg  - 2013-07-22

Blue Diamond – lastat med torn i delar till vindkraftverk – Varberg – 2013-07-22

Under vecka 30 låg ovanstående Liberiaregistrerade bulkfartyg, Blue Diamond, i Varbergs industrihamn och lossade 72 stycken 25 meter långa delar till torn för vindkraftverk. Tillsamman skall delarna räcka till att bygga 18 vindkraftverk. Kina har varit tillverkningsland för de bamsiga delarna.

Blue Diamond, som  är tillverkat 2008 i Vietnam, som är rankat som 5:a i världen vad det gäller varvsindustri, och ägs av ett företag på Cypern, är 190 meter långt och 37 meter på bredden och är ett av de största fartyg som lagt till vid kaj i Varberg.

Snabbseglare på landbacken - Varberg - 2013-07-22

Snabbseglare på landbacken – Varberg – 2013-07-22

Varbergs hamn - 2013-07-22

Varbergs hamn – 2013-07-22

Den här normalt snabbseglande båten fick av någon orsak flyttas upp på torra land en av de soliga dagarna för att erhålla nödvändigt underhåll.

I den här delen av hamnen, granne med småbåtshamnen,  lägger Grenåfärjan till, (det är en färja till och från Danmark, sträckan har trafikerats sedan 1960), och gästande segelbåtar (och även båtar utan segel) lägger till vid kaj för en natt eller två. En för året ny ställplats (ditmålade parkeringsrutor) för husbilar har getts utrymme  på den här ganska begränsade hamndelen, där man ofta finner väderbitna äldre män som sitter på en bänk och pratar och kommenterar det som händer runtom och hör efter vem som ljuger bäst för dagen. Och den här dagen så låg där också en båt på torra land.

Trottoar övergår i blomsterarrangemang - Varberg - 2013-07-23

Trottoar övergår i blomsterarrangemang – Varberg – 2013-07-23

Ovan: här har någon kommit på den fina idén att ställa ett betongtråg med blommor på trottoaren för att omöjliggöra vidare promenad. Råkar man färdas med rullator eller rullstol så blir det besvärligt att komma vidare. Till vänster leder en trappa upp mot kyrkan, till höger ligger Kyrkogatan med biltrafik, fast man får egentligen inte färdas i den riktningen som den svarta bilen gör (men det meddelas endast genom en skylt som säger vad som får åka i den riktningen, fordon i linjetrafik – bussar alltså, inte vad som inte får köra där).

Rakt fram, som är den riktning i vilken man oftast vill gå, står alltså ett blomfat i betong, där bortom den är en gågata och på andra sidan gågatan (lite till vänster) ligger Brunnsparken, men man går vidare åt det håll man önskar och vill absolut inte hoppa över en jättelik blomkruka för att komma dit.

Smeden Lennart Johansson i Fästningssmedjan - Varberg - 2013-07-26

Smeden Lennart Johansson i Fästningssmedjan – Varberg – 2013-07-26

Fästningssmedjan

Fästningssmedjan

Det är inte ofta abandowest besöker Varbergs fästning, den ligger för nära. Den här dagen blev det emellertid en vandring upp på fästningen och runt slottet för att betitta utsikten från fästningsvallarna och den utsikten är inte dålig. Kattegatt glittrar i väster, alldeles vid fästningens fot,  och staden ligger framför fötterna om man vänder sig åt öster, Strandpromenaden och Apelviken ligger söderut och hamnen ligger strax åt norr.

På återvägen slank jag in i dunklet i den lilla Fästningssmedjan, som troligtvis är från 1600-talet. Där inne, vid ässjan, stod smeden Lennart Johansson med svetten rinnande i ansiktet och värmde ett järn i elden. Järnet lade han sedan på städet och bearbetade stycket med en handslägga till något som skulle bli en ljusstake. Eller var det en lampett, hur var det nu igen?

Avslutningsvis – ett par verkligt trendiga arbets- och skyddskor med blankpolerad tåhätta av stål (eventuellt av plast), på parad vid en butik på hemvägen:

Bling-bling: ett par coola skor med tåhätta

Bling-bling: ett par coola skor med tåhätta

Det här läste jag om varumärket:Henry Kole grundades i Los Angeles september 2009. Efter ett slumpartat möte på 3rd Street föddes idéen att göra åtråvärda skor från USA mer tillgängliga för Sveriges fashionistas.” Och vad beträffar ordet fashionista, nytt för mej, så lär det vara ”A person who dresses according to the trends of fashion, or one who closely follows those trends”.

Om inte abandowests läsare lär sej något nytt i spalterna så lär sej i alla fall abandowest själv en hel del nytt ganska onödigt vetande.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Sommar, Uncategorized, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.