En tämligen udda annons …

… saxad ur Hallands Nyheter från 1 april 1933

Annons för en cykelaffär - Hallands Nyheter - 1 april 1933

Annons för en cykelaffär – Hallands Nyheter – 1 april 1933

Ja, nog är det väl för våra ögon en udda annons, efter att ha läst historieböckerna till och med en frånstötande sådan. Men då, i april 1933, hade Hitler bara några månader tidigare, 30 januari, svurits in som Tysklands rikskansler och i mars månad säkrat sin ställning som regeringschef. Det var först året därpå, 1934, som han tog sig titeln Führer und Reichskanzler och med den benämningen befäste sin ställning som diktator på riktigt. Det kan ju nämnas också att österrikaren Adolf Hitler hade beviljades tyskt medborgarskap 1932.

Hermann Göring var nog den ledare som hade varit Hitlers förtrogne den längsta tiden, de träffades i München redan i början av 1920-talet. Göring hade dessförinnan varit stridspilot i första världskriget och blev den siste befälhavaren i Richthofeneskadern. Han blev vid krigsutbrottet 1939 officiellt utnämnd till Hitlers ställföreträdare som Rikskansler och som chef för Luftwaffe utnämndes han 1940 till Riksmarskalk. Hermann Göring älskade titlar och ordnar och prålig utstyrsel och mat, han blev med tiden tämligen fet, för att inte säga väldigt fet, och de olika uniformer han använde spände runt kroppen på honom. Han var vid krigsslutet beredd och ytterst villig att ta över befälet om Hitler var förhindrad i Berlin att sköta den sysslan, han var till och med beredd att efter krigets slut vara med om att leda och bygga upp det som var kvar av det kapitulerade Tredje riket. Det blev inget med den saken, han åtalades vid Nürnberg-processen och dömdes 1 oktober 1946 till döden genom hängning, ett straff och en vanära som han föregick genom att bita sönder en kapsel cyankalium strax innan straffets verkställande.

Läs nu annonsen en gång till, så här står det: ”Hit ler alla människor sina cyklar för lackering, renovering och renGöring och så namnet på cykelaffären och adress och telefonnummer. (”Ler” är talspråk för leder/ledsagar).

A rough translation to English: ”To this shop all people bring their bicycles to be painted, repaired and cleaned”.

Annonsen är hämtad ur en jubileumsskrift från 2 oktober 2005, då Hallands Nyheter firade hundraårsjubileum. Skriften heter ”Jorden runt och tvärs över gatan – En hundraårig historia i hundra kapitel – Hallands Nyheter 100 år.”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Falkenberg, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Militär, Photo blog, Soldat, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.