Fjäderfäutställning i Tvååker …

… på Munkagårdsskolan – 2013-11-02

Fjäderfäutställning – Tvååker – 2013-11-02

Fjäderfäutställning – Tvååker – 2013-11-02

Svenska RasfjäderfäförbundetHär ovan ståtar en vit/svartstjärtad Chabo, (den svarta stjärten skymtar på den vänstra sidan), ett ”Dvärghöns lätt ras”, med sin tjusigt röda kam och dito slör (de hängande flikarna, det var jag tvungen att söka på Wikipedia för att hitta namnet på). Den danska domaren beskriver tuppens livskraft, typ och kroppsform samt det för rasen typiska som ”god type og størrelse” och ger där 28 poäng av 30 möjliga, men däremot så blir det faktiskt 0 poäng (av 5 möjliga) för ben och lår på grund av ”dun på løb”, vilket jag inte hittar någon god översättning på. Dun i alla fall där det inte skall vara dun och på grund av detta så blir slutresultatet 0 trots goda siffror på övriga 5 bedömningskategorier.

Fjäderfäutställning - Tvååker - 2013-11-02

Fjäderfäutställning – Tvååker – 2013-11-02

DSC_0320+1Under kategorin Stora höns så får en Gråvågrandig Brahma fullpoängare för skötsel, hälso- och utställningstillstånd (kondition) respektive storlek och vikt och skrapar sammantaget ihop 92 poäng av 100 att tävla om, men det räckte inte till något hederspris (den här gången). En imponerande fjäderdräkt, både vad det gäller volym och mönster, har det här stora hönset, en tupp, i alla fall.

Fjäderfäutställning - Tvååker - 2013-11-02

Fjäderfäutställning – Tvååker – 2013-11-02

Tävlingskategorin var ”Ankor & Gäss” och jag gissade genast att ovanstående är en gås och si, det här är en Vit Gråbrokig Ölandsgås. Den, hon, hade inte behövt färdas så långt för att komma till den här tävlingen, hon bor nämligen på Munkagårdsskolan i Tvååker och tävlade den här lördagen på hemmaplan för Munkagårdsgymnasiet. ”Fin type, fin kropsform” tyckte domaren liksom hon tyckte att gåsen hade ”fint hoved” och utdelade 95 sammanlagda poäng liksom ett hp, ett hederspris.

Fjäderfäutställning - Tvååker - 2013-11-02

Fjäderfäutställning – Tvååker – 2013-11-02

Falkenbergs Rasfjäderfäklubb var det som arrangerade den här bedömnings-utställningen för 192 djur, anmälda av 26 utställare från just Falkenbergs Rasfjäderfäklubb. Utdelning av de ”tunga” priserna skedde när utställningstiden var till ända, då fördelades förutom redan bestämda hederspriser även pris som Klubbmästare och vandringspriser i form av Bästa tupp, Bästa höna och andra kategorier av Bästa ”någonting”.

Det var lite besvärligt att fotografera fjäderfäna eftersom de var satta bakom galler, men det fick ju gå bra i alla fall. När jag nästan tänkte gå hem och stod vid en bur och fotograferade de sista bilderna så kom en av de danska domarna fram och öppnade gallerluckan på buren. ”Nu kan du fotografera. Du kan öppna själv så blir det bättre bilder”, sade han (fast på danska). ”Smiter inte hönsen ut då?”, undrade jag. ”Nej då, och skulle de göra det så är vi många som kan jaga dem”, svarade han (på danska denna gång också). Bilden här under är fotad med öppen lucka (och då trodde/visste jag inte att det handlade om engelska stridshöns, om jag vetat så hade jag kanske tvekat att öppna buren).

Fjäderfäutställning - Tvååker - 2013-11-02

Fjäderfäutställning – Tvååker – 2013-11-02

Ovanstående fjäderfän har jag missat att notera fakta om, så jag vet alltså inte säkert vilken ras de tillhör, men jag tror ändå att det är Modern Engelsk Stridshöna (MES). Den lär vara snällare än vad namnet antyder (och den attackerade inte mej, hyggligt nog).

När jag var liten så hade vi höns, vita leghorn. De bodde i ett litet hönshus som låg vägg i vägg med en vedbod. Hönsen gick fritt och det största bekymret var att se till så att varken räven eller höken (sparvhök) kunde få fatt på dem. På kvällen klev hönsen upp på en bräda med tvärslår (för fotfästet), in genom en lucka (som vi stängde sedan) och flaxade upp för att sätta sig på sina sittpinnar. Ibland kröp jag också in genom luckan men det var dagtid, inte för att sova tillsammans med hönsen.

Munkagårdsskolan - Tvååker - 2013-11-02

Munkagårdsskolan – Tvååker – 2013-11-02

Och slutligen, Munkagårdsskolan / Munkagårdsgymnasiet är en naturbruksskola, som ligger strax utanför Tvååker, som i sin tur ligger vid västkusten sådär en och en halv mil sydost om Varberg. Där finns en liten djurpark som man med nöje kan besöka för att hälsa på till exempel kaniner, som ovan, eller lamadjur eller hästar eller en åsna eller andra fjäderfän än dem som deltog i fjäderfäbedömningen den här lördagen, Alla Helgons Dag.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fågel, Fåglar, Fotoblogg, Halland, Tvååker, Uncategorized, Varberg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.