Kändisar – kända då, nu eller alltid – del 14, Sune Mangs …

… underhåller på torgscenen tillsammans med Eva Bartholdsson vid Tomteparaden i Varberg i december 1970

Sune Mangs - Tomteparaden 1970 - Varberg

Sune Mangs – Tomteparaden 1970 – Varberg

Bengt Sune Mangs föddes 1932 i Kaskö i Finland. I december 1970 stod han på scenen på torget i Varberg vid Tomteparaden, underhållning och jippo, köpmännens tack till Varbergarna för det gångna året.

Sune Mangs var både skådespelare och revyartist och sjöng kupletter. Teaterbanan i Sverige började han som påklädare åt Lasse Krantz på Scala-teatern i Stockholm och 1950 spelade han Tommy i Pippi Långstrump med Malmö Barnteater.

Sune Mangs - Tomteparaden 1970 - Varberg

Sune Mangs – Tomteparaden 1970 – Varberg

Jag kan inte erinra mej vilken repertoar Sune Mangs hade där på på torget men jag tror inte att han hade några problem med att få publiken med sig. Han var inte precis den som hoppade runt på scenen men han hade en humor som gick hem. Han kanske sjöng Det ordnar sig alltid, den hörde till hans paradnummer som kuplettsångare.

Eva Bartholdsson - Tomteparaden 1970 - Varberg

Eva Bartholdsson – Tomteparaden 1970 – Varberg

Eva Bartholdsson är vissångerska och hon kommer från Morup i Halland, ett samhälle som ligger intill gamla E6:an mellan Varberg och Falkenberg. Eva har förutom sånguppträdanden och skivinspelningar som soloartist sjungit tillsammans med andra kända Hallandsartister som Alf Hambe och Torbjörn Johansson. Den senare var turnékamrat i Skandinavien under 1970- och 1980-talen.

Falköpingsfödde Torbjörn och Eva träffades i slutet av 60-talet och han flyttade 1972 till Halland. De blev ett par och som Eva och Torbjörn blev de väldigt kända, i första hand i Halland,  de turnerade alltså  tillsammans och de spelade också in skivor.

På senare tid uppträder Eva Bartholdson på scen och i inspelningsstudion tillsammans med violinisten, spelmannen och kompositören Greger Siljebo.

Eva Bartholdsson - Tomteparaden 1970 - Varberg

Eva Bartholdsson – Tomteparaden 1970 – Varberg

Sune Mangs - Tomteparaden 1970 - Varberg

Sune Mangs – Tomteparaden 1970 – Varberg

Som skådespelare i en TV-serie minns jag bäst Söderkåkar med Sune Mangs som polisen Karlsson, vilken hade brevbäraren Olsson (Mille Schmidt) att dras med i kampen om den åtråvärda pigan Malin (Monica Zetterlund). ”Karlar, det är mitt liv, se” var hennes stående replik. Bland filmrollerna kan man ju som kontrast nämna den isländska Korpens skugga, där Sune hade rollen som en mindre gemytlig biskop.

Sune Mangs - Tomteparaden 1970 - Varberg

Sune Mangs – Tomteparaden 1970 – Varberg

Här är en roligt klipp med Sune Mangs: http://funfunfun.se/2012/01/12664_Sune_Mangs_ter_middag.woff

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Musik, Photo blog, Sång, Uncategorized, Underhållning, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.