Wapnö Julmässa för artonde året i rad – del 2 …

…  med en kollektion kläder för Barbie och Ken, kossor som åker karusell, nån tomte, polkagrisar och lite annat

Kläder till dockor - Wapnö Julmässa 2013

Kläder till dockor – Wapnö Julmässa 2013

Julmässa på Wapnö

Karin Lindgren och Ulla Stenblom heter kvinnorna som stickar och virkar kläder till Barbie och Ken och till andra dockor. Håll med om att det är ett färgglatt utbud vid det här försäljningsståndet.

Kläder till dockor - Wapnö Julmässa 2013

Kläder till dockor – Wapnö Julmässa 2013

Kläder till dockorDen som har ett extra intresse för dockkläder, till Barbie i första hand men även för andra typer av dockor, kan ta en titt på Karins och Ullas hemsida för att få ytterligare information.

Kläder till dockor - Wapnö Julmässa 2013

Kläder till dockor – Wapnö Julmässa 2013

Tillströmningen till Wapnö denna helg var minst sagt god. Gården är öppen att besöka även i vanliga fall, man kan till exempel bese den stora mjölkningskarusell, som beskrivs längre ned  på denna sida, liksom man genom ett stort fönster kan skåda in i mejeriet. Karusellen kan man titta på under vardagar  mellan 10-15. Den varma årstiden inleds 1:a maj med att kossorna släpps på grönbete och de då ystra djuren brukar locka många besökare. Den här lördagen i senare delen av november var det inte vårvarmt, det var ganska kallt fast solen sken i alla fall. Julstämning började infinna sig.

Wapnö Julmässa 2013

Wapnö Julmässa 2013

529582_583963211622453_1551430738_nNedan: Julbockar och annat barrigt inför julen tillverkas intill säljboden för Vrankunge Trädgård, som enligt sin Facebook-sida är ”ett litet företag ute på landet som odlar mestadels ettåriga sommarväxter, tulpaner m. mycket mer. Vi finns på torget i Växjö, Alvesta, och Ljungby.” De fanns nu också på Wapnö Julmässa och hade tidigare i november haft försäljning vid Smålandsjul på Huseby sydväst om Växjö, inte så långt från Vrankunge.

Wapnö Julmässa 2013

Wapnö Julmässa 2013

DSC_0619+1Nedan: Världens snyggaste och godaste polkagrisar fanns att beskåda eller inhandla på Wapnö Julmässa, det fanns i alla fall orsak att tro detta, eftersom Polkaprinsens ganska nyligen korade världsmästare i polkagrisbakning var där, beredd  att visa sitt hantverkskunnande. Eftersom jag själv inte äter sötsaker så kunde jag inte bedöma den randiga polkasmaken.

Polkaprinsen - Wapnö Julmässa 2013

Polkaprinsen – Wapnö Julmässa 2013

Candy ChampionshipsStefan Fransson är 2013 års världsmästare i polkagrisbakning, en VM som arrangerats i Gränna sedan 1994. Hittills har tolv polkagrisbaknings-världsmästare utsetts. Innevarande år, 2013, slogs det på stort och tävlingen fick benämningen Candy Championships och lockade deltagare från USA, Tyskland, Danmark, Nederländerna och Polen förutom från Sverige. Lasse Kronér var konferencier. Efter deltävlingar i Jönköping så avgjordes finalen i Gränna och Stefan vann titeln i överlägsen stil. Under kommande tävlingar kommer inte bara polkagrisar att bakas utan även andra godissorter.

PolkaprinsenVärldsmästaren Stefan Fransson driver företaget Polkaprinsen tillsammans med kollegan Albin Bergström och de åker ofta runt och visar upp polkagrishantverket, som till exempel på Wapnö Julmässa 2013. Lasse Kronér utropade förresten Polkaprinsen till Polkakung efter segern i Candy Championships 2013.

Stefan Fransson, Polkaprinsen - Wapnö Julmässa 2013

Stefan Fransson, Polkaprinsen – Wapnö Julmässa 2013

Tomten med kollega fanns på plats på julmässan. Tomtar i varierande storlekar fanns också att köpa i ett antal försäljningsstånd. Ingen tvekan om att julen närmar sig.

Wapnö Julmässa 2013

Wapnö Julmässa 2013

Under 2014 kommer fyra mässor att äga rum på Wapnö, nämligen Öl & Whiskymässa i april, Trädgård & Bostadsmässa i maj, Fest & Bröllopsmässa i oktober och så Wapnö Julmässa i slutet av november.

Wapnö Julmässa 2013

Wapnö Julmässa 2013

På Wapnö gård finns ungefär 1 300 kor och 2 000 kalvar och kvigor och djuren är frigående året om. Så här under den kalla årstiden går de fritt i stora stallar (ladugårdar?) där det alltså finns plats att gå omkring, plats att ligga och vila eller att äta eller ta stegen till karusellen för att låta sig mjölkas. Under sommarhalvåret är det valfritt att vara ute på betet eller att vistas inomhus.

Mjölkningen sker i en mjölkningskarusell varifrån mjölken sedan rinner 30 meter till gårdsmejeriet. Här är en film från YouTube som i rörliga bilder visar hur det går till i karusellen.

Mjölkningskarusell - Wapnö Gård 2013

Mjölkningskarusell – Wapnö Gård 2013

En kvinna som stod bredvid mej berättade, för någon annan än för mej, om en liten pojke, kanske ett barnbarn, som liksom vi hade stått och tittat på ko-karusellen. Man skall då hålla i minnet att det inte bara är vit mjölk som kommer från de bakre delarna av kon, detta helt naturliga faktum kanske förklarar pojkens ändrade inställning: ”jag vill aldrig mer ha mjölk från en ko”. Det bästa är nog att köpa mjölken i en butik som vanligt och inte fundera så mycket på varifrån den kommer, den är ju alltid snyggt förpackad i butiken.

Vi stod, uppklättrade för en trappa, på en balkong med stora visningsfönster in mot ko-karusellen, och kunde förundrat titta på hur det hela fungerade. Förundrat i alla fall om det var första gången som det hela besågs, som i mitt fall. Kossorna stod snällt i ett liten bås på den sakta roterande enheten och lät sig maskinmjölkas (förstås). Först hade kon snällt stått i ko-kö, sedan inväntat ett tomt bås, därefter stigit in i detta bås, fått hjälp med att applicera spenkopparna (heter det så?) och lugnt roterat medsols med karusellen, när det kändes färdigt sparkat av sig spenkopparna, inväntat rätt ställe för avstigning, backat ut ur båset och till slut promenerat åter mot frigåendet i lagården. Det var slående hur lugna, avslappnade och nöjda kreaturen verkade, en dag på jobbet bara. Kanske tycker de också helt enkelt att det är roligt att åka karusell, vem tycker inte det?

Möte på hemväg från - alternativt på väg till - Wapnö Julmässa 2013

Möte på hemväg från – alternativt på väg till – Wapnö Julmässa 2013

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Familj, Fotoblogg, Halland, Höst, Uncategorized, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.