2013-12-06 – i spåren av Sven …

… stormen som ruskade om Varberg

Engelska Parken - Varberg - 2013-12-06

Engelska Parken – Varberg – 2013-12-06

Det var långt ifrån den värsta stormen som drabbat Varberg men det blåste rejält. Stormen Sven började ta i med brösttoner ganska sent på kvällen och höll på under natten och det blåste kraftigt även då jag dagen efter tog en förmiddagspromenad för att ta de här bilderna.

Engelska Parken - Varberg - 2013-12-06

Engelska Parken – Varberg – 2013-12-06

I Engelska Parken i centrala stan hade några träd gett vika och Parkförvaltningen var på G med att rensa upp. Det som blev kvar av ovanstående träd, den höga stubben, blev ju ett riktigt snyggt monument men jag misstänker att det skall sågas ned. Trädet, en alm, hade fallit över Södra Hamnvägen.

Ett annat fallet träd spärrade en av gångvägarna genom Engelska Parken och en fågelholk hade lagt sig till vila intill i en vinterdöd plantering. Det var bara något år sedan som parken ”renoverades”, den snyggades till med bra resultat, gamla dåliga träd avlägsnades, men uppenbarligen så finns det en del träd kvar som inte klarar riktigt hårt väder.

Engelska Parken - Varberg - 2013-12-06

Engelska Parken – Varberg – 2013-12-06

Societetsparken - Varberg - 2013-12-06

Societetsparken – Varberg – 2013-12-06

I Societetsparken hade en kråka lagt sig att pusta ut i vindskyddat lä bakom ett träd (fast det finns väl inget fram och bak på ett träd i vanliga fall).

Jag har inte tänkt på det innan, vilka trädslag består träden i Societetsparken av? Och när jag letade på nätet så hittade jag ett fantastiskt pdf-dokument, ett examensarbete för trädgårdsingenjörer, en sammanställning i form av ett ”Självständigt arbete vid LTJ-Fakulteten, SLU Alnarp – Varbergs Societetspark 1856 -2009 – En promenadparks förvandling”, författare Kristina Gustavsson, där alla träden i parken är listade, det är bara att välja. Nu lyckades jag emellertid inte pricka in kråkans träd den här gången men med lite mer tankearbete så skall det kanske låta sig göras. Jag tycker i vilket fall som helst att dokumentet är värt att ta sig  en titt i.

Varbergs hamn - 2013-12-06

Varbergs hamn – 2013-12-06

Det blåste som sagt rejält men vinden kom från nordväst ungefär och då bromsar Getterön en aning. Vattenståndet i hamnen var drygt en meter över det normala, Grenaa-färjan hade lagt sig vid kaj i stället för att trafikera vattnen i det hårda vädret men annars var det inget dramatiskt i hamnen. Jag tänkte gå söderut för att ansluta till Kattegatt vid fästningens södra ände men de stora bränningarna fanns inte där, enligt en parkförvaltningsanställd jag mötte, och då vinden i ryggen gjorde att jag hela tiden höll på att stötas över ända så vände jag hemåt i stället.

Gamla kyrkogården - Varberg - 2013-12-06

Gamla kyrkogården – Varberg – 2013-12-06

På den gamla kyrkogården intill Kvantum (fast egentligen så är det väl Kvantum som ligger intill den gamla kyrkogården) så hade ett träd delat sig. Det går ju att se att virket inte är helt friskt och tidigare stormar och hårda vindar har väl frestat på trädet så att det inte längre orkade stå emot, Sven blev övermäktig.

Gamla kyrkogården - Varberg - 2013-12-06

Gamla kyrkogården – Varberg – 2013-12-06

Till sist: julgranen på torget fick slagsida, den lutar (mer än innan i alla fall). Dessutom såg jag i tidningen att sju bebisar föddes på sjukhuset i Varberg medan stormen härjade. Alla föräldrarna hade dessförinnan tagit sig till sjukhuset utan problem, bland annat från Kungsbacka och Falkenberg.

Julgranen på torget - Varberg - 2013-12-06

Julgranen på torget – Varberg – 2013-12-06

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Träd, Uncategorized, Varberg, Vatten, Väder, Vinter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s