Man kan smälla av för mindre …

… för nyårsfirandet i Nederländerna är inget att leka med

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Det firas väldigt mycket och ibland också våldsamt i Nederländerna när det är dags att skifta från ett år till ett annat. Det här med smällare och fyrverkeri tas på allvar, det verkar vara otroligt viktigt och ett absolut måste för väldigt många men att det skulle vara av en sådan enorm omfattning, det kände jag inte till.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Vi anlände till Holland på lördagen före nyår, nyårsaftonen 2013 inföll på den kommande tisdagen. Det var helt obekant för abandowest, vars nyårsfirande tidigare hade ägt rum i antingen Sverige eller i Singapore, att smällare (bomber) och fyrverkeri skulle bilda en ljudkuliss dagarna och nätterna igenom fram till klockan 02:00 ungefär på natten till nyårsdagen. Vi hörde de där krevaderna omedelbart vi anlände till ”hemstaden” Rijswijk, en stad som flyter ihop med Den Haag men är en egen kommun, men förstod inte riktigt vad det handlade om, tyckte det var för tidigt före nyår för att vara smällare. Kanske pågick sprängningsarbeten i närheten?

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Antal anmälningar till polisen 31/12 - 23:45

Antal anmälningar till polisen 31/12 – 23:45

Det blev så småningom ganska besvärande att ständigt höra ett konstant muller och smällande runt omkring, förstärkt med inslag av häftiga detonationer. Det är ju väldigt tätbefolkat i den här delen av Nederländerna och därmed finns det många presumtiva aktörer med behov av att fyra av kraftiga eller ännu kraftigare saker som låter eller som far upp i luften först och låter sedan. Det visade sig så småningom att vi inte var de enda som besvärades av verksamheten. Nästan 75.000 anmälningar om dessa smällande störningar registrerades hos polismyndigheten över hela Holland till och med nyårsaftonen och förmodligen så kommer problemet att tas upp i den holländska riksdagen, generalstaterna, för att komma åtminstone något till rätta med det (till synes och hörandes i alla fall) okontrollerade smällandet. (Den 4 januari var siffran anmälningar uppe i nästan 90.000, enligt http://vuurwerkoverlast.nl/).

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Fördelning av anmälningar till polisen

Fördelning av anmälningar till polisen

En man omkom i Holland då hans smällare exploderade och många skadades, minst ett femtiotal personer behandlades av ögonspecialister för allvarliga skador och åtminstone åtta av dem hade förlorat ett öga, enligt nyårsdagens nyheter. Åtskilliga aktörer med smällare hade fått allvarliga handskador där ena handen inte skulle gå att rädda.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Brandförsvaret fick göra åtskilliga utryckningar, även i Rijswijk. I Rotterdamregionen arresterades åtminstone 70 personer för våldsamheter och mordbränder och brandkåren kallades ut 1.227 gånger. De släckte 45  bränder i byggnader och hus och 19 bilar sattes i brand, enligt nyhetsrapportering på nyårsdagen. I det närbelägna Schiedam besköts brandmännen med fyrverkerier när de försökte släcka en brand. I Den Haag-området förstördes åtminstone 69 bilar av anlagda bränder enligt lokal nyhetsrapportering, även den från nyårsdagen.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Dagen därpå, efter nyårsaftonen, så var det alltså dagen efter, nyårsdagen 2014, och alla hade förstås inte städat efter sig. Nej, de flesta hade inte brytt sig om att plocka upp det de hade skräpat ner med, eftersom de tyckte att andra kunde göra det i stället. Alldeles framför ”vårt” hus var det i alla fall några som tog bort skräpet utan tillsägelse men de resterande 99.9 procenten i området gjorde det inte.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

För att fortsätta med nyårsdagens nyhetsrapportering, så arresterades i Utrecht åtminstone 89 personer efter att polis och brandmän attackerats åtskilliga gånger, enligt lokal rapportering. Dussintals bilar stacks i brand. I Enschede arresterades 30 personer för att ha kastat flaskor och skjutit raketer mot polisen. I Gelderland arresterades minst 79 personer för anlagda bränder och för att ha attackerat anställda inom räddningstjänsten. Utryckningspolisen bröt upp ett gäng på om 80 personer som kastade flaskor och sköt raketer och kastade smällare i orten Waardenburg och 20 personer arresterades.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

I Amsterdam regnade det lyckligtvis hela kvällen och tidig rapportering meddelade att det hade rapporterats få incidenter och inga allvarliga skador.

Ägaren till ovanstående bil kanske inte var så glad över att finna sin bil åverkad. Möjligen går det att putsa lacken till ett gott skick. Nedanstående fordon hade inga synliga skador, bara emballaget till 144 stycken sensationella smällare under avgasröret.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Det förelåg 8.400 rapporterade incidenter i samband med nyårsaftonens och nyårsdagens firanden och det inkluderade 108 attacker på räddningstjänstpersonal, enligt justitieminister Ivo Opstelten. Omkring 800 personer blev arresterade inkluderat 100 yngre personer som arresterades i orten Veen på måndagen. De 100 i Veen, en litet samhälle söder om Utrecht och känt för sitt ”nyårsfirande”, hade kastat flaskor och smällare/raketer mot brandmän. Oroligheterna bröt ut efter det att ungdomarna hade dränkt in ett bilvrak, på en gata i det lilla samhället, med bensin och tänt på – en nyårstradition på platsen, enligt nyhetsfömedlaren, och det låter ju trevligt.

Alla 800 arresterade skulle komma att höras inom de närmaste dagarna (efter arresteringarna) och de som befunnits skyldiga får sedan sin påföljd reducerad med 75% eftersom brotten skedde i samband med nyår. De som dömts skyldiga att ha attackerat räddningstjänstpersonal och polis får däremot påföljden ökad med 200%.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

De poliser som attackerades med nyårssmällare kan snarast beskrivas som att ha blivit attackerade med sprängmedel, sade en polistalesman, det var inga beskedliga nyårssmällare alltså. Det kan abandowest intyga, att det förekom smällare med väldigt stor påverkan, den stora fastighet som han vistades i skakade vid fler än ett tillfälle och ljudet var enormt. Det hände en gång också under ett besök vid köpcentrat att en sådan smällare med detonationseffekt briserade och nästan spräckte trumhinnorna och fick marken att skaka. Det märktes att människor på platsen var luttrade men inte roade.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

En jobbarkompis till sonen, boende i Den Haag, berättade att fönsterrutor i huset där han bor hade gått sönder på grund av smällare. Vidare berättade han att begagnade julgranar hade samlats ihop på ett närbeläget torg och sedan tänts på. Mer jobb för brandkåren således.

Det hade gått att fotografera ett obegränsat antal rester av avfyringsplatser under nyårsdagen, men det fanns ju annat att göra också.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

Avslutningsvis så kan berättas att ungefär 10.000 poliser var i tjänst i Holland i samband med årsskiftet till skillnad mot en vanlig weekend, då ungefär 5.000 tjänstgör. Det kan också sägas att Nederländerna har nästan 17 miljoner invånare jämfört med Sveriges närmare 10 miljoner. Jag hoppas att det vilda nyårsfirandet i Nederländerna kan stävjas, det har gått över styr.

Nyår 2013 - 2014 - Rijswijk

Nyår 2013 – 2014 – Rijswijk

På http://dutchnews.nl/ kan man läsa de senaste nyheterna från Nederländerna och där finns också sparade nyheter om nyårsfirandet.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Fordon, Fotoblogg, Holland, Nederländerna, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.