Tama katter och vilda – blandat …

… från utställning och djurpark

Kattutställning i Varberg - 2013-10-26

Kattutställning i Varberg – 2013-10-26

Den holländske utställningsdomaren Piet Peters granskar en gulfärgad katt, som jag tyvärr inte har några data på. Så länge katten sitter i sin bur så går det bra att läsa av utställningsnumret och sedan kan man titta i katalogen för att se vilken ras katten tillhör och vad den heter och eventuellt notera andra väsentligheter. Man skulle väl kunna smygtitta i domarens protokoll, förstås.

Pallaskatt - Nordens Ark - 2012-08-05

Pallaskatt – Nordens Ark – 2012-08-05

Den skygga Pallaskatten (eller Manulen) hade med bestämdhet inte accepterat att granskas av en utställningsdomare, åtminstone inte utan att först ha använt vassa klor och skärpta tänder. Den har ungefär samma storlek som en tamkatt men är alltså inte lika tam. I riktigt vilt tillstånd förekommer den i Centralasien. Namnet Pallaskatt har den fått efter en tysk naturforskare, Peter Simon Pallas.

Snöleopard -  Nordens Ark - 2012-08-05

Snöleopard – Nordens Ark – 2012-08-05

Snöleoparden förekommer på riktigt höga höjder, sommartid upp till 6.000 meters höjd, och i extrem kyla, ned mot -50 gr C. Den har korta framben med stora tassar, vilket väl framgår av bilden ovan. De stora tassarna kan fungera som snöskor. Bakbenen är däremot långa och tillåter snöleoparden att göra långa hopp.

Snöleopard – Nordens Ark – 2005-08-05

Snöleopard – Nordens Ark – 2005-08-05

Jag ser att ovanstående snöleopardbild är fotograferad på dagen sju år tidigare än de övriga Nordens Ark-bilderna. Femte augusti kan rekommenderas för ett besök på nämnda ark, vädret brukar vara bra just den dagen även om det kan komma en regnskvätt.

Jag tog med den bilden för att illustrera snöleopardens riktigt långa svans, ungefär en meter lång är den. Det sägs att den fungerar som ett täcke under kalla nätter och att svanstippen kan värma nosen, liksom att den lite yviga svansen fungerar som ett styrmedel då den företar långa hopp mellan klippor i Centralasiens bergskedjor.

Amurleopard -  Nordens Ark - 2012-08-05

Amurleopard – Nordens Ark – 2012-08-05

Amurleoparden vandrade rastlöst runt på en intrampad stig i sitt hägn, längtande efter de fria ytorna. Tyvärr så är arten extremt utrotningshotad, varför den nog får finna sig i att tillsammans med en del andra artfränder hålla till i djurparker för att på så sätt säkra överlevnaden.

Kattutställning i Varberg - 2013-10-26

Kattutställning i Varberg – 2013-10-26

Här ovan är ytterligare en för mej namnlös katt, som är redo (sådär) att låta domaren ge sitt utlåtande om den allmänna statusen. Den här katten är i alla fall tam nog att vistas ute bland folk och att umgås, till skillnad från Pallaskatten och leoparderna i Nordens Ark.

Ett tidigare inlägg om amurtiger (sibirisk tiger) finns här.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Djurpark, Fotoblogg, Katt, Katter, Photo blog, Sommar, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.