En fyr på en tånge och bilar spridda utefter vägen …

… på väg till eller från Falkenberg kan man se allt detta

Bilvrak intill gamla E6:an - 2014-02-25

Bilvrak intill gamla E6:an – 2014-02-25

Längs min väg till eller från Falkenberg omges färden av havererade bilar. Så har varit fallet vid de tre senaste tillfällen som jag har haft ärenden till den södra grannkommunens huvudort. Den här gången låg denna grå bil en liten bit från ”gamla E6:an” och den har förmodligen legat där ett bra tag fast jag inte har sett den tidigare. Icke helt nödvändiga detaljer har avlägsnats och endast rosten är lämnad. Den bil jag fotograferade den 5:e februari låg förresten fortfarande kvar på åkern intill vägbanan, närmare Varberg.

Bilvrak intill gamla E6:an - 2014-02-25

Bilvrak intill gamla E6:an – 2014-02-25

Få se om skrotbilen får trängas med tussilago snart och i värsta fall med björnbär senare mot hösten eller om den avlägsnas innan dess.

Nedan: nu får ni titta på den här bilden föreställande fyren vid Morups Tånge i stället:

Fyren vid Morups Tånge - och ett litet hus att användas vid särskilt behov - 2014-02-25

Fyren vid Morups Tånge – och ett litet hus att användas vid särskilt behov – 2014-02-25

Efter uträttade ärenden i Falkenberg så tog jag kustvägen hemåt och gjorde en avstickare till det lilla fiskeläget Glommen och vidare till det intilliggande Morups Tånge med fyrtornet som vaktar där. Fyren är utrotningshotad men lyser fortfarande. För att få mer information om läget för den så rekommenderar jag en titt på Morups Tånge Fyrsällskaps hemsida, föreningen arbetar för en bra lösning för området runtom tornet och för själva fyrtornet. Framför allt så vill de försöka förhindra att fyren säljs till någon privatperson.

Fyren vid Morups Tånge - 2014-02-25

Fyren vid Morups Tånge – 2014-02-25

Jag ser att något hav, eller vatten över huvud taget, inte finns med på någon av bilderna av fyren men jag försäkrar att Kattegatt skvalpar på inte allt för långt avstånd. Fyren är, eller var i alla fall, ett stöd och en säkerhet för sjöfarten, det är nämligen svårseglat därute i vattnet och ett antal fartyg har genom tiderna förlist på reven som finns en bit ut.

Vad Morups Tånge beträffar så är det en udde som sträcker sig  ut i havet, en stenig landtunga (tånge/tunga), och den tången är belägen söder om fiskesamhället Glommen som ligger norr om Falkenberg som ligger söder om Varberg. ”Som det är” (så förhåller det sig), som jag en gång noterade att i alla fall varbergarna ofta sade i slutet av en mening. Jag noterade detta när jag var nyinflyttad Varbergsbo i slutet av 1960-talet. I dag noterar jag inte alls om de säger så eller ej.

På tången byggdes alltså den här fyren (inte av varbergsborna tror jag) men några såg till att den blev färdigställd 1843 och den var bemannad fram till 1863.

Fyren vid Morups Tånge - 2014-02-25

Fyren vid Morups Tånge – 2014-02-25

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Fordon, Fotoblogg, Halland, Trafik, Tvååker, Uncategorized, Varberg, Vinter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.