Berättelsen om en bordtennisklubb i Tvååker …

… som satte det halländska samhället på pingiskartan

Laget som vann Flicklagspokalen 1991 - Jessica, Kajsa och Josefin Andersson och Charlotta Johansson

Laget som vann Flicklagspokalen 1991 – Jessica, Kajsa och Josefin Andersson och Charlotta Johansson

TBTK kopieraBordtennis spelades i organiserad form i Tvååker redan 1944, det kan man förstå genom att spelare från bordtennisklubben mellan 1944 och 1953 var registrerade i Hallands Bordtennisförbund såväl som i Svenska Bordtennisförbundet. Träningarna ägde rum i Centralskolan och senare i ”Metro Garden”, som var en oisolerad danslokal vilken senare blev viste för Markisbolaget. Omkring 1953 upphörde verksamheten i Tvååkers Bordtennisklubb av okända orsaker och därefter kanske det bedrevs pingis i någon form men det blev aldrig dokumenterat.

Mats Svensson, Georg Carlsson, Rolf Hammar, 1963, serieseger div VII

Mats Svensson, Georg Carlsson, Rolf Hammar, 1963, serieseger div VII

Spelsugna unga spelare fick 1960 tillgång till en källarlokal i det nybyggda Församlingshemmet och de beslöt att göra en nystart med Tvååkers BTK. De som tog det initiativet var Boris och Olle Petersson tillsammans med Mats ”Tejs” Svensson, Georg Carlsson, Rolf Hammar, Karl-Göran Pettersson, Jan-Erik Gustavsson, Gert Carlsson och ”Snicker-Bertil” Gunnarsson.

1961 registrerades Tvååkers Bordtennisklubb som medlem i Hallands Bordtennisförbund respektive i Svenska Bordtennisförbundet och bestod då av A-lag, B-lag, ett juniorlag och ett pojklag. A-laget vann sin serie och flyttades upp till div VI. Medlemsantalet noterades två år senare, 1963, till 20 personer.

Joakim Andersson - framgångsrik TBTK:are och bror till Josefin och Kajsa

Joakim Andersson – framgångsrik TBTK:are och bror till Josefin och Kajsa

Joakim Andersson tog guld i dubbel vid Ungdoms-SM 1991 tillsammans med Peter Nilsson, båda spelade då för Falkenbergs BTK, men Joakim hade alltså lagt sin grund som bordtennisspelare i Tvååkers BTK. Joakim har också ett lag-SM-guld 1993/1994 tillsammans med Malmö FF BTK. Se mer Joakim-statistik här.

Damlaget - 1993

Damlaget – 1993

Kajsa Andersson blev 1992 svensk mästare vid Ungdoms-SM i de båda flickklasserna F11 och F13, men redan 1991 hade hon som 9-åring erövrat silver F11-klassen. 1993 blev det ett guld och ett silver och 1995 två guld genom segrar i F13 och F15. Kajsa har även tre ”stora”SM-guld i dubbel, se statistik här. Jessica Andersson plockade 1993 till sig ett silver. Josefin har tagit hem ett antal bronsmedaljer.

Vid Ungdoms-SM 1994 kom Jessica/Josefin till final i damjuniordubbel med tvingades lämna återbud på grund av en skada som Josefin åsamkat sig.

Damlaget 1994-95 med Josefin, Virge Anvelt, Åsa Andersson, Jessica och Kajsa

Damlaget 1994-95 med Josefin, Virge Anvelt, Åsa Andersson, Jessica och Kajsa

Damlaget vann 1996 serieseger i div I och därmed var TBTK kvalificerat för kvalspel till Elitserien. Motståndare skulle vara Öråns SK från Lycksele och Malmö FF Bordtennis, men tyvärr så var klubben nödgad att avstå från kvalspel, i första hand på grund av att de ekonomiska förutsättningarna inte ansågs tillåta elitseriespel med vad som krävdes i det sammanhanget. Bland annat så hade Svenska Bordtennisförbundet ändrat i elitserien för damer på så sätt att matcherna inte skulle spelas som tidigare i sammandragningar utan i stället som ”vanliga” hemma-/bortamatcher, vilket skulle ha inneburit kostsamma resor.

Folke och Tommy Johansson, Henrik Widarsson och Peter Lennartsson i samband med spel om Pojklagspokalen

Folke och Tommy Johansson, Henrik Widarsson och Peter Lennartsson i samband med spel om Pojklagspokalen

Folke Johansson är legendarisk som tränare för Tvååkers BTK men där har också under åren figurerat kända tränarnamn som Allan Dahlgren, Lennart ”Skalken” Nilsson, Björn Carlsson, Glenn Andersson, Peter Greczula och Peter Ahlgren.

Bröderna Bo, Uno och Ove Larsson bör nämnas som de idoga ledare och eldsjälar de var i klubben under många år och de har stor del i att klubben drog till sig ungdomar och att verksamheten blomstrade.

Lennart Isaksson var ordförande från 1990 fram till klubbens formella upphörande 2004 men Lennart har även dömt matcher med hela den svenska pingiseliten som nationell domare och 1993 dömde han också vid pingis-VM i Scandinavium. Dessutom var Lennart en tid ordförande i Hallands Bordtennisförbunds rankingkommitté.

Herrlaget

Herrlaget

På herrsidan har funnits några spelare som också gjort sig kända i andra idrotter. Sven Nylander blev vid flera tillfällen klubbmästare i TBTK men är kanske mer känd som 400 meter häck-löpare i världsklass. Peter Lennartsson, en gång bland de tio bästa i svensk pingis i sin åldersgrupp, spelade framgångsrikt fotboll för Halmstads BK i allsvenskan. Patrik Andersson från Långås prioriterade också fotbollen framför pingis och representerade under sin karriär både IFK Göteborg, AIK i Stockholm och BK Häcken.

Klubblokalen - 1990-talet

Klubblokalen – 1990-talet

De ovan nämnda bröderna Larsson arbetade flitigt i spetsen för projektet att TBTK skulle få till stånd ett bygge av egna lokaler att spela i. Storkommunens politiker och tjänstemän var motparterna och till slut, 1980, blev drömmen verklighet. Inköpta baracker, vilka placerades på ett område nära skolan, anpassades för verksamheten och det där med att flytta tunga pingisbord i samband med varje träning eller tävling var nu ett minne blott.

Fotnot: ingen av bilderna är fotograferad av abandowest utan de är antingen av privat ursprung eller är klipp från Hallands Nyheter och några är förmodligen fotograferade av Bosse Tornevall, annars av okänd fotograf.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Två åker på en tandem

Två åker på en tandem

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Idrott, Motion, Photo blog, Sport, Tvååker, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.