Del 2: Kattutställning – World show – i Varberg 2014-03-29 …

… med sådär 220 katter av 40 olika raser

S*Tartarugas's Eagle - Rödtigré Maine Coon - Varberg - 2014-03-29

S*Tartarugas’s Eagle – Rödtigré Maine Coon – Varberg – 2014-03-29

S*Tartaruga’s Eagle är en Rödtigré Maine Coon hankatt med vässad blick. Tartaruga lär vara det italienska ordet för sköldpadda men sköldpadda är nog inte det första man tänker på när man ser den fina kissen, snarare ett lodjur. Eagle är född i oktober 2013 och tävlade i klass 16, Kattungar 3-6 månader. Föräldrarna heter Ch S*Skogsdal’s Charming Chucky, det var pappan det, och GIC (N) Tojo Polaris Viola Crayola, som således är mamman. (GIC = Grand International Champion). Ägare/uppfödare är Therese Börjesson och Inger Bertilsdotter.

SE* North Lands Rihanna - Röd Orientaliskt Korthår - "Trollan" - Varberg - 2014-03-29

SE* North Lands Rihanna – Röd Orientaliskt Korthår – ”Trollan” – Varberg – 2014-03-29

Trollan heter den här katten till vardags, annars är namnet SE* North Lands Rihanna och det är en hona som är född i juni 2013. Bedömningsklassen för Trollan den här dagen var klass 15 – kattungar 6-10 månader och hon är en Röd Orientaliskt Korthårs-katt. Föräldrar är FI* Birregin Valentines Wish (pappa) och S* Nam Sook’s Petit Choux (mamma). Uppfödare/ägare är Anna Carin Blanck och familjen Ternström.

Huskatten Sune, som blev Best in Show Huskatt, vilar på Oskars Klassons arm - Varberg - 2014-03-29

Huskatten Sune, som blev Best in Show Huskatt, vilar på Oskars Klassons arm – Varberg – 2014-03-29

Sune - Best in ShowDen tatuerade armen tillhör Oskar Klasson och katten på hans arm heter Sune och är en huskatt, det skrev jag om i det förra inlägget om den här kattutställningen. Sune blev Best in Show Huskatt. Sedan dess har jag fått en väldigt rart mejl från Oskars flickvän, Diana ”Diddi” Sjöstrand, och jag har fått lov att återge innehållet i mejlet. Jag kanske skall nämna att jag i ett mejl innan skrev till henne att ”jag tycker att det är avslappnat på kattutställningar (även om jag inte har varit på så många), kattägare verkar vara lugna människor” och här följer Diddis mejltext:

Hej! Åh så roligt att du känner så, jag var på min första utställning 2 månader gammal och pappa petade in mig i buren och skrockade något om nakenkatt. Idag är jag 20 år och började ställa på riktigt (helt själv) när jag var 15 år med min red silver shaded britt hane. Sune och hans bror Sigge får följa med lite för skojs skull och för miljöträning så att de blir mer trygga i sig själva som jag märker att min britt blivit genom åren. Det var totalt oväntat att Sune skulle plocka BIS Huskatt då jag aldrig har gått så långt någonsin inom en utställning och det är verkligen ett uppåtlyft för huskatter rent allmänt, att en katt som hittades med sin bror på Byggmax i en låda när han var 5 veckor gammal kan gå och få en jättestor pokal och massor av priser som bästa huskatt. Mammahjärtat inom mig smälter och det var så roligt nu när Oskar var med första gången och fick se hur bra det gick, han är från och med nu inbokad på alla framtida utställningar då vi håller stenhårt på att Oskar var lyckoamuletten denna helg 🙂  –  Och så roligt att du upplever det som avslappnat på utställningarna, vi utställare ser oss som lite galna och med allmänt kaos i hjärnan speciellt under utställningarna och nerverna hoppar i kroppen om man väl går vidare med sin katt och ska börja tävla mot de andra. Hoppas att du besöker fler utställningar och kan ta pulsen på oss knasmänniskor, hihi. Kram!

Kan man bli annat än glad åt att få ett sådant mejl? Jag har också upptäckt att Diddi har en blogg, som ni hittar här, där finns en hel del kattbilder. Det finns också orsak att läsa den därför att Diddi har förmågan och förmånen att kunna berätta och formulera sig mycket väl i ord.

Den brittiska korthårshanen på bilden under ingår också i Diddis ”stall” och den heter Tawalli’s Freddie Merury och är född i juni 2009 med S*Esteticas Sir Lancelot som pappa och IC Tawalli’s Alyssa Milano som mamma, (IC = Internationell Champion). Sir Lancelot tävlade i klass 12 – Premierklass – CAPIB.

Tawalli's Freddie Mercury - Brittiskt Korthår - Röd Shaded Silver - Varberg - 2014-03-29

Tawalli’s Freddie Mercury – Brittiskt Korthår – Röd Shaded Silver – Varberg – 2014-03-29

Den här utställningen samarrangerades av Föreningen Hallandskatten-FHK, Kustkatten och Djurskyddet Varberg.

World Cat FederationFHK är en ideell förening som ingår i den världsomspännande sammanslutningen WCF, World Cat Federation, och FHK har målsättningen att höja kattens status och att få stopp på ”sommarkattseländet”. FHK utger ett medlemsblad som heter ”Fräset – Tidningen med klös”.

Kustkatten ingår också i WCF men har Hallandskatten som moderförening. Ambitionen är att höja Huskattens status. Kustkatten ger också ut en medlemstidning, ”Vänerkusten”.

Djurskyddet Varberg är en ganska ny förening och den drivs ideellt med hjälp av gåvor och medlemsskap i föreningen.

Domare den här helgen i Varberg var Tomoko och Kurt Vlach från Österrike, Dagny Dickens från Sverige, Andreas Möbius från Tyskland och Wojciech Kurkowski från Polen.

Den svartsköldpadd-vita huskatten Sidney - Varberg - 2014-03-29

Den svartsköldpadd-vita huskatten Sidney – Varberg – 2014-03-29

Sidney är också en huskatt, Svartsköldpadd-vit till färgen, och är en hona född i mars 2013 av okända föräldrar. Sidney tävlade i klassen 19a, huskatter äldre än 10 månader. Jag vet inte namnet på den som håller katten, men som ägare står i programmet Thea Marie Livgaard och Joakim Hagberg och katten tävlar för Oslo Rasekattklubb, ORKK.

Beträffande sköldpaddfärgen på en katt är det tydligen så att det i stort sett endast är honor som kan få den färgmönstringen. Katten skall ha anlag för röd färg på den ena X-kromosomen och för det svarta färgämnet eumelanin på den andra och det är alltså nästan enbart honkatter som bär på dessa två kromosomer.

Huskatten och "klappekatten" Apollo - Varberg - 2014-03-29

Huskatten och ”klappekatten” Apollo – Varberg – 2014-03-29

Här kommer en lite mer närgången bild på ”klappekatten” Apollo, som också han var med i det förra inlägget om World Show i Varberg 2014-03-29. Apollo hade ju ersatt den ”ordinarie” klappekatten Sören Fernström, han som är så trött och sömnig för det mesta. Mitt intryck av Apollo var, att även han tillhör den flegmatiska typen av katter och att han tar dagen med ro och gärna tar en tupplur eller två för att förstärka det intrycket.

Fotnot 1: Fler inlägg om katterna på World Show i Varberg följer inom en snar framtid.

Fotnot 2: Här är (en gång till) en länk till det första inlägget om utställningskatter.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fotoblogg, Halland, Katt, Katter, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Varberg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Del 2: Kattutställning – World show – i Varberg 2014-03-29 …

 1. Annki Nilsson skriver:

  eftersom ni är så generösa med att dela med er av bilderna så får ni gärna en tidning när den kommer ut. Det är först till sommaren ….maila mig bara en adress så skickar vi en

  Gilla

 2. Diddi skriver:

  Har en förfrågan från Annki Nilsson som är huvudredaktör för vår klubbs kattidning, hon undrar om hon får låna bilderna till Fräset som tidningen heter och eventuellt även till hemsidan för FHK ? 🙂

  Gilla

  • abandowest skriver:

   Hej Diddi, tack först för din kommentar innan! Du är värd ett bra omdöme for ditt skrivande och fortsätt med att göra det, skriva alltså. Och visst får Annki använda bilder om hon hittar något som passar. Jag uppskattar om bloggnamnet (abandowest.wordpress.com) kommer med på något sätt. Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Diddi skriver:

  Åh så fint skrivet! Och jag blir helt rörd och hjärtat smälter av de fina orden du lagt ut om mig och mitt skrivande! Stort tack och massor av kramar ! 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.