Partiledarbesök i Varberg – 2014-05-12 …

… Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i Brunnsparken

SD:s EU-kandidat Peter Lundgren och  Jimmie Åkesson - Brunnsparken, Varberg - 2014-05-12

SD:s EU-kandidat Peter Lundgren och Jimmie Åkesson – Brunnsparken, Varberg – 2014-05-12

Femton-tjugo poliser var förberedda i och intill Brunnsparken i Varberg den här dagen då det kontroversiella riksdagspartiet Sverigedemokraterna skulle valtala inför det stundande EU-valet. ”Ett massivt motstånd” mot SD-ledarens tal var förberett via Facebook-gruppen ”Vänd Åkesson ryggen” och några hundra personer fanns på plats i Brunnsparken enbart för att visa Åkesson ryggtavlan. Några hundra var där för att visa den andra sidan av kroppen, många av ren nyfikenhet, och sen var där några hundra med ett förmodat äkta intresse för SD:s politik. Det blir cirka 600 personer men polisen uppskattade antalet besökare till 1000-talet personer så de resterande får väl spridas efter önskemål.

Alla välkomnade inte SD i Varberg - 2014-05-12

Alla välkomnade inte SD i Varberg – 2014-05-12

1 - DSC_0143 kopiera”Fuck SD” och en överkorsad svastika, ”No Racism” och ”Mer tårta, mindre SD” kunde man läsa på plakat i folksamlingen, men även ”Välkommen till Varberg …” följt av något som var svårt att läsa, möjligen ”… Jimmie”. – Jimmies och Peter Lundgrens framföranden möttes av lika delar applåder och bu-rop men när plötsligt de närbelägna kyrkklockorna (cirka 25 meter bort) klockan 14:00 började slå med massiv klang, då bröt ett stort jubel ut, ledsagat av applåder. Ingen protestaktion från kyrkans sida, enligt uppgift, bara inringning till gudstjänst, och efter några minuter tystnade dessutom malmklockornas dån, ett ljud som varit svårt att överrösta.

Här syns några bortvända ryggar och huvuden - Varberg - 2014-05-12

Här syns några bortvända ryggar och huvuden – Varberg – 2014-05-12

SD går till EU-val med ungefär följande budskap, krav som de ville propagera för vid mötet i Varberg (och på andra platser): en omförhandling av det svenska EU-medlemskapet, ett fortsatt nej till EMU, ett återupprättat gränsskydd genom en omförhandling av Schengenavtalet och ökade resurser till tull och kustbevakning, och personen som skall framföra detta i Bryssel är, om SD får som de vill, lastbilschauffören Peter Lundgren, som förstås var på plats för att tala i Brunnsparken.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare - Varberg - 2014-05-12

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare – Varberg – 2014-05-12

De Sverigedemokratiska deltagarna var alldeles uppenbart väldigt vaksamma och beredda på protestyttringar som skulle kunna urarta, visa av tidigare erfarenheter antar jag. I Göteborg dagen efter fick till exempel ett möte vid Götaplatsen ställas in, liksom  i Karlstad en dag senare, eftersom Ung Vänster med flera manifesterade genom att så många störde med så mycket oljud att polisen inte förmådde rensa nog för att möjliggöra SD:s ambitioner att fortsätta det demokratiskt utlysta mötet.

Om jag inte minns fel så höll Ian och Bert med Ny Demokrati i början av 1990-talet ett möte på samma plats, i Brunnsparken, då en person passade på att öva inflygningar mot det närbelägna Getteröns flygplats med sitt lilla flygplan. Inflygningsrutten ”råkade” ligga precis ovanför Brunnsparken och ett antal överflygningar på låg höjd skedde, bland åskådarna säkert med till lika delar missnöje som sympati mot flygaren.

Sverigedemokraterna valtalar i Brunnsparken - Varberg - 2014-05-12

Sverigedemokraterna valtalar i Brunnsparken – Varberg – 2014-05-12

Meningsmotståndare, vänstersympatisörer i första hand, blev anvisade en egen plats att vända Åkesson ryggen. Några ville stå längst fram men blev flyttades bakåt av polis, bland dem den förre V-riksdagsmannen Kjell-Åke Karlsson, som var mycket förgrymmad över detta polisens tilltag, enligt intervju i Hallandsradion: ”Bestämmer polisen i vilket väderstreck jag skall stå?” Polisen, genom polisinformatören Tommy Nyman (enligt Hallands Nyheter 13/5), hänvisar till Polislagen, som säger att människor kan hänvisas till särskild plats om det befaras att störningar kan uppstå. Det måste sägas att den vända ryggens politik genomfördes på ett snyggt sätt, inga bråk vad jag kunde se förutom att polisen ledde bort ett fåtal som inte ville stå på anvisad plats.

På bilden ovan syns, förutom Jimmie Åkesson, också Jörgen Fågelklou (som tittar i riktning mot kameran). Han är i riksdagskansliet SD:s grafiskt ansvarige.

1 - DSC_0093 kopiera

Det trevliga vädret lockade säkert några hundra, bara det, och eftersom SD är så omdebatterat var det förvisso många som kom bara för att se hur det skulle förlöpa, detta möte, och många hade förstås kameran med sig, liksom abandowest. De allra flesta använde naturligtvis sin lilla smarta telefon, som är en del av kroppen numera.

Brunnsparken, vid kyrkporten - Varberg - 2014-05-12

Brunnsparken, vid kyrkporten – Varberg – 2014-05-12

1 - DSC_0031 kopiera

Brunnsparken i Varberg strax före mötet - Varberg - 2014-05-12

Brunnsparken i Varberg strax före mötet – Varberg – 2014-05-12

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Cars, Fordon, Fotoblogg, Friidrott, Halland, Kyrkogård, Photo blog, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.