… under förutsättning att bilen vill, förstås!
Det var VÄLDIGT många som ville besöka Tjolöholm Classic Motor denna fagra söndag. Köerna började redan på gamla E6:an norrifrån, från Göteborgshållet, medan det inte var någon kö från det håll jag kom, söderifrån. Däremot fick jag uppleva en massiv köbildning på den smala vägen in mot Tjolöholms Slott, men den rörde på sig hela tiden och detta på grund av den smidiga inpasseringshanteringen en knapp kilometer från parkeringsplatsen, vilket medförde att man sedan kunde parkera utan tidsfördröjning. Ungefär 13.000 besökare slussades in under den här söndagen. Bilen med motorhuven öppen är en Mercedes SL 198 av 1956 års modell.
Tjolöholm Classic Motor utlovade 1200 utställda fordon, från ungefär 100 klubbar, med ett tema för året: ”se bilar och motorcyklar från 1920-1970-talen med spännande racinghistoria”.
Vidare kunde man bese en flyguppvisning med en ”legend i luften”, en P-51D Mustang med anor från andra världskriget. Piloten heter Pär Cederqvist. Annat att sysselsätta sig med den här dagen vid foten av Tjolöholms slott var helikopterflygning om man så önskade, 300 kronor per person för en tur, ansiktsmålning, bondenostalgi, Murray Pipes and Drums säckpipeorkester och massor av shopping vad det gällde grejor med fordonsanknytning företrädesvis. Men bilar var såklart det primära målet för en besökare.
Det var ungefär 40 år sedan min kusin Thor och jag träffades för att nu hux flux råka på varandra igen, vilket var väldigt trevligt. Vi har dock haft viss kontakt på sociala medier på senare tid. Thor var en av de tjänstgörande parkeringsvakterna och var den som anvisade mej plats för bilen på det stora parkeringsfältet. Eftersom han är engagerad en del i närliggande fotbollsklubben IFK Fjärås så ställer han, liksom ungefär 150 andra medlemmar, upp för föreningen och för Classic Motor för för att se till att logistik och servering fungerar på ett tillfredsställande sätt, vilken också verkligen är fallet. Förutom de 150 nämnda så är dessutom ett 40-tal personer sysselsatta med förberedelser och efterarbeten. Fotbollsmässigt så spelar IFK Fjärås med ett herrlag i division 4 och med ett damlag i division 2 (men de spelade allsvenskt 1978-1979) och det finns dessutom en stor och välskött ungdomsverksamhet.
Thomas Andersson från Göteborg står bredvid sin brittiska Ginetta G33 (från Ginetta Cars Ltd i Sheffield, England), tillverkad 1992. Thomas Ginetta-version är nummer 83 av ungefär 100 tillverkade bilar. Det lär ha sålts 5 stycken G33 i början av 1990-talet, av Milles Car i Stockholm. Thomas har haft sin bil sedan 1997, dessförinnan fanns det två andra ägare. Enligt Thomas så kan han ”garantera dig en körupplevelse på en låg nivå, men med mycket körkänsla och närhet”. Det skall väl ändå tolkas på ett positivt sätt och bilen är en vacker skapelse.
De flesta besökarna tittar på den P-51 Mustang som tidigare nämndes, den far fram som en bålgeting i luften. abandowest tittar också med ett öga på den men med kameraögat just då på en Opel Kapitän av 1954 års modell. Bilen kördes under perioden 1954-1969 och avverkade 6.100 mil innan den placerades i en ladugård för att 36 år senare av någon orsak hamna på ett berg. Den gamla Kapitänen saknade då vindrutan. 2007 köptes bilen av Rolf Arvidsson från Orust och han såg till att bromsarna renoverades, att avgassystemet blev utbytt och att en vindruta sattes på plats innan han samma år lät bilen med framgång besiktas. Jag vet inte om det finns ytterligare planer för den ganska rostiga tyska klassikern.
Ferrari 250 GTO, som tillverkades under åren 1962-1964, propsar på att få kalla sig den vackraste racingbilen som någonsin byggts. Giotto Bizzarrini propsar på att få kalla sig bilens designer, för han var chefsdesigner hos Ferrari fram till 1961 då han slutade där efter en turbulent period.
När abandowest åkte hem kom andra i stället, det var fortfarande kö mot Tjolöholm.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o