Denna ljuva ros! … som växer mellan glasen i ett fönster …

… i Rolfstorps kyrka i Halland där den kanske har växt i 300 år

Den märkliga rosen i Rolfstorps kyrka - 2014-05-09

Den märkliga rosen i Rolfstorps kyrka – 2014-05-09

1 - DSC_0698 kopiera 1 kopieraJag var lite tidigt ute, 9:e maj, bara enstaka blommor skymtade mellan glasrutorna i fönstret i Rolfstorps kyrka vid väg 153 mot Gekås i Ullared. Den som har planerat ett besök i köpcentret och som kommer från Varbergshållet, eller för den delen på hemväg i andra riktningen, kanske hinner stanna en stund för att titta på den märkliga rosen, som har letat sig upp i ytterväggen mellan rutorna i ett av fönstren i kyrkan. Vill man se rosen blomma så är nog mitten eller senare delen av maj en lämplig tidpunkt, men de dryg trettio stammarna som har letat sig upp under karmen mellan glasen flyttar sig inte, de finns alltid där att titta på.

Rolfstorps kyrka i Halland - 2014-05-09

Rolfstorps kyrka i Halland – 2014-05-09

Rolfstorps kyrka är i sina äldsta delar från medeltiden, möjligen från 1200-talet. Den har byggts till flera gånger, det nuvarande tornet byggdes 1926, och när kyrkan restaurerades 1960 upptäcktes väggmålningar från 1300- och 1400-talen. Målningarna har gjorts synliga igen och de konserverades 2009 i samband med invändig målning av väggarna.

1 - DSC_0678 kopieraDet är fullt möjligt att rosen, som nu har trettio smala stammar i fönstrets söderläge, kan ha växt på platsen så länge som under 300 år. På senare år har rosen blivit så stor att fönstrets djup har fått justerats för att ge plats åt den.

Som syns på bilderna så fyller rosbusken med sina blad, upp nästan hela fönstret och därinne mellan glasen skapas drivhusvärme, vilket gör att blomningen går snabbt. Blommorna är skära till färgen. Vaktmästaren brukar öppna fönstret en gång om året för att tukta rosen en aning och för att plocka bort vissna blad från den växt som är något av ett litet mirakel i församlingen.

Rolfstorps kyrka i Halland - 2014-05-09

Rolfstorps kyrka i Halland – 2014-05-09

De experter som har tittat på rosen har kommit fram till att den växer inuti kyrkans stenvägg. Kyrkan byggdes till i slutet av 1600-talet och en teori är, att rosen redan då fanns där, den står nämligen ungefär på den plats där kyrkbyggnaden slutade innan utbyggnaden genomfördes.

Enligt Erik Ljungstrand från rossystematikerna i Göteborg och rosinventeraren Margareta von Rosen (!) så tillhör rosen arten Rosa dumalis ssp. subcanina – mellanros.

Den märkliga rosen i Rolfstorps kyrka - 2014-05-09

Den märkliga rosen i Rolfstorps kyrka – 2014-05-09

Det lär inte finnas motsvarighet till den här märkliga rosen på någon annan plats och många är nyfikna och kommer för att beskåda de trettio stammarnas ros i kyrkfönstret. En sevärdhet har den varit sedan 1930-talet i alla händelser, för det finns dokumenterat att en präst från Varberg vid den tiden cyklade med sin familj från Varberg för att titta .

Den märkliga rosen i Rolfstorps kyrka - 2014-05-09

Den märkliga rosen i Rolfstorps kyrka – 2014-05-09

Rosen trivs helt uppenbart bra i fönstret, den suger till sig fukt och näring från marken utanför, och den har aldrig drabbats av bladmögel eller något annat skadligt.

1 - DSC_0694 kopiera

 Församlingen är så stolt över sin ros, som alltså växer genom kyrkväggen upp i ett fönster, att den under maj månad när rosen blommar har anordnat ”Rosveckan” med öppen kyrka och kaffeservering 14:00-17:00. För övrigt så har Rolfstorps kyrka öppet under sommaren och är en vägkyrka under juli månad.

Rolfstorps kyrka i Halland - 2014-05-09

Rolfstorps kyrka i Halland – 2014-05-09

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Gravar, Gravplats, Halland, Kyrkogård, Photo blog, Träd, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.