… med ett ”bassortiment” av fordon från Gekås-skaparen Göran Karlssons samling och dessutom med Ingo-nostalgi att beskåda från ringside
Jag besökte Louwman Museum förra året, 2013. Det ligger i Den Haag i Nederländerna och är ett alldeles fantastiskt bilmuseum, ganska nybyggt och 10.000 m2 stort i tre våningar. Lite av samma upplevelse fick jag här på Bynanders Motormuseum i Svenljunga. Alldeles nyinvigt (våren 2014), lagom stort i två våningar, fräscht förstås och modernt trivsamt med fordon i toppskick.
Naturligtvis finns det en eldsjäl bakom den stora satsningen. Per Bynander heter han, ICA-handlare (Svenljunga och Tranemo), samlare sedan födseln enligt egen utsago, en person som vågar ta risken och har orken att satsa och en hustru som stöttar och hjälper till. De äger sedan ett antal år gården Torstorp strax utanför Svenljunga och där fanns också en gammal ladugård. När Per fick möjligheten att köpa Gekås-skaparen Göran Karlssons kvarstående samling av fordon, se nedan, så insåg han vad som skulle kunna göras, nämligen bygga om den gamla ladugården till ett museum för de fordon som han nu hade samlat på sig. För mellan fem och sex miljoner kronor har han byggt till och renoverat den stora gamla ladugården från 1920-talet. Göran Karlsson själv avled sommaren 2004 vid 64 års ålder, han hade tidigare drabbats av en hjärntumör.
Bynanders Motormuseum har öppet måndag-söndag 10-17, det gäller i alla fall under sommaren. En servering finns det också, med kaffe, bakelser, kakor, baguetter, smörgåsar eller en kall lunch om man föredrar det.
Enklaste beskrivningen för att hitta till Svenljunga är att tänka sig att man åker väg 41 mellan Borås och Varberg och svänger av vid Kinna alternativt Skene in på väg 156 via Örby mot och till Svenljunga och därefter en liten bit på Månstadsvägen.
Det vilar en Göran Karlsson-anda över Bynanders Motormuseum. Göran var alltså den som grundade det i dag mer än välbesökta och välkända varuhuset Gekås, som ligger i Ullared i Halland, inte alltför långt från Svenljunga där bilmuséet är beläget.
Vid sin bortgång 2004 ägde Göran omkring 200 bilar och ungefär 100 motorcyklar, som sedan till delar visades på ett motormuseum beläget i anslutning till Gekås i Ullared. Göran Karlsson startade dock sitt bilmuseum i Gällared några mil öster om Ullared men efter hans död så flyttades stora delar av muséet till Ullared. Det lär enligt bouppteckningen ha funnits 386 motoranknutna objekt i hans samling. När muséet i Ullared lades ned fick Per Bynander 2011 chansen att köpa samlingen, merparten av den finns nu utställd på Bynanders Motormuseum vid Torstorps gård strax utanför Svenljunga.
För ordningens skull: den fullständiga texten på anslaget i den lilla bilden ovan lyder: ”Entré betalas i kassan”. Det kan se lite underligt ut med den förkortade texten annars.
Ovanstående bil, en Ford V8 4 door 1938, väckte minnen hos mig därför att en nästan likadan, men med två dörrar, fanns i familjen en gång i tiden. Det var en Ford Tudor Special V8 m/82 1938 (med mekaniska bromsar minns jag, det lät lite spännande) och färgen var brun, chokladbrun har jag för mej.
Ovanstående Excalibur SS Series 1 av 1968 års modell är en av de 37 exemplar som tillverkades under 1968 och den hemfördes från USA av tidigare världsmästaren (1959) i tungviktsboxning, Ingemar Johansson. Ingo, som han kallades i USA och oftast även här hemma, beställde bilen under den period som han bodde i Staterna och hemförde den så småningom till Sverige. Göran Karlsson köpte den 1985 av Ingo, enligt uppgift för 5.000 USD.
Excalibur var från början, 1963, ett designprojekt för Studebaker och mannen bakom designen hette Brooks Stevens. Hans tanke var att Excalibur skulle bli en modern verison av Mercedes SSK, en biltyp som Stevens tidigare ägt, och hans nya skapelse kallades först Studebaker SS. Bilen skulle visas på en utställning i New York men Studebakers ledning meddelade plötsligt att den inte var intresserad av att ställa ut, SS passade inte ihop med Studebakers image.
Stevens ställde då naturligtvis ut bilen på egen hand men med ett nytt namn, Excalibur SS. Det namnet hade han tidigare använt i samband med tillverkning av tävlingsbilar. Succé blev det förstås och framgången ledde tll att hans två söner David och William startade Excalibur Automobile Corporation.
Bilens motor byttes från Studebakers V8:a till en 5.3 liters Chevrolet Camaro V8:a och därmed förbättrades också accelerationen på sträckan 1-100 meter från sju till fem sekunder. Ingos bil hade en motoreffekt av 353 bhp (brake horsepower, dvs de hästkrafter som motorn utvecklar innan kraft förloras på grund av olika nödvändig utrustning i bilen, som till exempel växellådan).
På plats intill den vita Excalibur’en satt Stefan Tolinsson, förmodligen den person i världen som har den största samlingen av objekt som är relaterade till världsmästaren Ingemar Johansson. Jag kom på att jag en gång via Tradera haft kontakt med Stefan då jag sålde ett foto, från 1974, förställande Ingo. Stefan kom inte ihåg just den affären (han har köpt otaliga Ingo-prylar från alla håll och kanter), men jag minns att han ringde och ville ha lite detaljer om bilden.
Stefan Tolinsson samling finns att beskåda på Idrottsmuseet i Göteborg, beläget i Kvibergs kaserner lite nordost om Göteborg. Stefans intresse för Ingo startade vid en nostalgimässa i Göteborg för sju år sedan då han träffade en representant från Idrottsmuséet, vilken berättade om vad muséet hade att erbjuda. När denne började prata om ”The Champ” var Stefan klar över vad han ville göra och jag hittade precis en artikel från 2013, där det berättas att samlingen då omfattade drygt 700 Ingo-prylar. Målet för Stefan är att den samlingen skall vara världens största och på så sätt komma med i Guinness Rekordbok av den orsaken.
Excaliburen lär väl i alla fall inte skifta ägare utan i stället få stå kvar på Bynanders Motormuseum i Svenljunga.
Här är en länk till Stefans sida Collra, med en hel del bilder på Ingo-prylar!
Om Göran Karlssons uppgifter om den här bilen stämmer, det är en Chevrolet Fleetmaster Station Wagon av årsmodell 1948, så är dessa uppgifter väldigt intressanta. Bilen skulle i så fall ha tillhört den mycket välkända 1960-talsgruppen Beach Boys i deras tidiga karriär och fungerat som turnébuss. Ingen av de unga medlemmarna i bandet hade ännu körkort och i stället var det deras föräldrar som körde detta vackra fordon. Bilen har även förekommit i en film som gruppen medverkat i.
Bilen är en kombimodell med åtta sittplatser. Karossen består av ask, mahogny och vinyl, det senare för taket som toppar det träinramade fordonet. Antalet ”Woody”-bilar som tillverkades var 10.171, drivkällan är en R6 3.5-liters motor som har varit god för 90 hästkrafter (bhp) och bilens vikt är på 1.556 kg.
På hemvägen från Svenljunga längs 41:an mot Varberg noterade jag ovanstående ekipage i backspegeln, ett trehjuligt ekipage bemannat av tre personer. Personligen tycker jag att det verkar opraktiskt jämfört med att sitta i en bil men naturen kommer man ju aningen närmare, om det regnar till exempel så känner man att det regnar.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o