Djur av olika slag på diverse platser, som Hästhagabergen …

… Getterön, Greve Jakobs väg, Malta och som bötesobjekt på Samoa

Drömskt får i Hästhagabergen - Varberg - 2014-05-16

Drömskt får i Hästhagabergen – Varberg – 2014-05-16

En promenad sommartid på Hästhagabergen i Varberg resulterar oftast i ett möte med ett antal får. Oftast är de lite skygga och går åt sidan när det kommer en inkräktande människa. Några exemplar av fåren är dock tvärtom mycket sociala och vill hälsa på närhåll. Det gällde inte direkt ovanstående livsnjutare, som stod kvar där den stod, men två andra får gick snabbt fram till mej och det ena fåret körde huvudet in i min armhåla och ville alldeles uppenbart bli klappad och kliad.

"Du, kan du klia mej?" undrar det vänstra fåret - Hästhagabergen - 2014-05-16

”Du, kan du klia mej?” undrar det vänstra fåret – Hästhagabergen – 2014-05-16

Det kliade i eller kanske rättare sagt under den tjocka pälsen och jag var den som skulle göra jobbet, krafsa i pälsen, vilket jag bara orkade med en kort stund. Kanske fanns det fästningar eller andra otrevliga kryp i ullkrullet. När jag gått därifrån såg jag att fåret gått fram till ett bord med fasta bänkar som finns i närheten och börjat gnugga sig mot en av bänkarna.

Vildkaning på Getterön - Varberg - 2014-05-27

Vildkaning på Getterön – Varberg – 2014-05-27

När vi byggde hus i Varbergs närområde i slutet av 1970-talet så fanns där mängder av vildkaniner på det område som sedan blev helt bebyggt med villor. Kaninernas ytor försvann och det gjorde kaninerna också. På 1970-talet, innan husbyggandet tog vid, vistades vi mycket på Getterön men jag kan inte minnas att vi någonsin såg några vildkaniner där. Det här året har jag sett dem på Getterön vid flera tillfällen, som till exempel då den här bilden togs (vid DHR/vandrarhemmet för dem som känner till området).

Humla vid gullregn - Greve Jakobs väg, Varberg - 2014-05-24

Humla vid gullregn – Greve Jakobs väg, Varberg – 2014-05-24

Den här humlan i Varberg borde inte kunna flyga, liksom inte heller humlor på andra ställen borde kunna flyga. (Visste ni att humla heter brumbasse eller humlebi i Danmark och frågan är: ”Laver en brumbasse honning”? Svaret på den frågan är ja, och brumbasse verkar vara ett mer populär benämning är humlebi).

Orsaken till tvivlet vad det gäller flygförmågan är att den knubbiga humlan har för små vingar i förhållande till den tunga kroppen, som inte precis är strömlinjeformad. Lyftkraften kunde förväntas bli för liten trots cirka 200 vingslag i sekunden.

Så här lär det, trots allt som samstämmigt pekar mot humlans möjlighet att flyga, ändå fungera i praktiken. Uppgiften är hämtad från Allt om Vetenskap:

Det är bara tio år sedan som ett forskarlag i Cambridge hittade den felande länken. Den kallas fördröjd vikning. När vingen viks vid nedslaget blir lyftkraften högre ju större vinkel den har mot luften. Men bara till en viss gräns. Om vinkeln blir för stor minskar lyftkraften rejält, eftersom luften som strömmar på ovansidan av vingen släpper. Då tappar insekten en stor del av sin flygförmåga. 

Det Cambridgeforskarna hittade var så kallade framkantsvirvlar vid vingspetsarna vilka orsakades av den fördröjda vikningen. Virvlarna suger tillbaka luften in mot vingen. I dessa virvlar fanns tillräckligt med energi för att förklara hur insekter klarar av att flyga”.

Gatukorsning på Malta - 1970

Gatukorsning på Malta – 1970

I den tryckande torra värmen på Malta i Medelhavet så hade den här hunden hittat en skuggig plats att vila på. Året var 1970, många lösspringande hundar fanns där eller de tog sig en lur, vilket var en god idé, för att vistas i solen var näst intill outhärdligt.

Gris, vild fast tam - Samoa - 2009

Gris, vild fast tam – Samoa – 2009

Jag läste i ett pressklipp (The Telegraph) från 2011 att Samoas förbundskapten i rugby av sin hemby tilldömdes att böta 100 grisar (suggor) för dåligt uppträdande i samband med VM på Nya Zealand. Han lär ha druckit mer alkohol än vad som kunde anses anständigt och eftersom Samoa missade kvartsfinalspelet så tyckte hembyn att det inte var vidare god reklam för dem och att han inte förtjänade sin hederstitel ”tuala”.

Kanske var ovanstående gris en av de 100 som ingick i bötesbeloppet. Bilden är från 2009, så det är väl möjligt att det kan vara så, men jag vet inte varifrån på Samoa som kaptenen kommer och jag kan inte precis redogöra för var på ön som bilden är fotograferad, vi körde bil vid tillfället. Men en gris som ovan var det i alla fall som det handlade om.

Grisarna på Samoa, de vi såg men jag tror alla, strövade fritt omkring. Förmodligen var mathållningen det som fungerade som ersättning för staket och elstängsel. De såg nöjda och glada ut, och ovetandes om planer för dem, precis som grisarna här hemma innan jul.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bildblogg, Djur, Halland, Resor, Samoa, Sommar, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.