… med start och mål vid Munkagårdsgymnasiet i Tvååker
Sigge var över huvud taget inte intresserad av att fotograferas. Sigge är hund (labrador eller golden retriever?). Flickans namn känner jag inte till men något charmigare får man nog leta efter. Hon såg inte bara ut som en ung skådespelare, hon agerade som en mycket kamerarutinerad sådan också. Dessa båda satt i baksätet på en grå Volvo PV 444 HS 1954 och Sigge, ja han brydde sig som sagt inte alls om kameran.
Volvo PV 444 tillverkades under åren 1944 till och med 1957. Bara tre prototyper tillverkades under 1944 och en av dem presenterades 1:a september det året på en bilmässa i Kungliga Tennishallen i Stockholm men tillverkningen kom i gång på allvar först efter andra världskrigets slut.
I en av dessa PV 444 som tillverkades fram till och med 1957 satt alltså Sigge och spanade efter husse eller vem det nu var han trånade efter. Hade han haft möjlighet så hade han hoppat ur bilen och letat upp den personen.
Ungefär 230 fordon kunde man se på en gräsplan vid Munkagårdsgymnasiet strax utanför Tvååker i Halland, där både starten och målet för Västkustrallyt var beläget. Arrangör var Hallands Fordonsveteraner, med klubbstuga i Lilla Tjärby utanför Laholm i södra Halland, och platsen för rallyt var väl vald. Både uppställningsområdet och den slingrande färdvägen via bland annat Ästads Gård (som har boende i olika former, restaurang, 4 hektar vinodling inklusive vinframställning, för att nu nämna något), Åkulla bokskogar, Hässlås lilla kapell och Glommens hamn, hade stor mysfaktor med prunkande gröna omgivningar. Storleken på evenemanget tycker jag dessutom är alldeles lagom, den ligger inom ramen för nämnda mysfaktor.
Västkustrallyt har avverkats varje år sedan 1980, detta var andra året i rad med start och målgång i Tvååker.
En blå Opel Olympia Coach 1951 på uppställningsplatsen i Tvååker respektive under färd genom Sibbarp i sväng med riktning mot Långås.
↓1954 köpte min far en nästan likadan bil fast av årgång 1950. Den hade ett kortare utbygge där bak plus att reservhjulet var fästat på utsidan. Opel Olympia Coach / 1950 var benämningen på vår version, 2-dörrars täckt, med en motoreffekt om 43 hästkrafter. Längden på bilen var 410 cm, hjulens ”ringdimension” 5.25×16 och tjänstevikten 1020 kg. Importör / generalagent för bilen var General Motors Nordiska Aktiebolag. Bilen var förstås tillverkad i Tyskland, i Rüsselheim, där fabriken under amerikansk ockupation efter andra världskriget hade återuppbyggts efter de svåra bombskador den erhållit under kriget.
Vi bodde lite avsides, så det fanns behov av en bil för att kunna komma någonstans även om cykel var ett mycket vanligt sätt att förflytta sig, även längre sträckor. Bilarna då hade den nackdelen att de ofta fallerade, de var definitivt inte lika driftsäkra som dagens fordon. Ganska ofta fick bilen stå stilla på grund av något fel.
Fotnot: tack (som vanligt) till Nina för framtagande av fordonsuppgifter.
↓Bilen med husvagn, som följer i bilder här nedan, är en Chevrolet 2103 4D Sedan, modellår 1953. Husvagnen är av något yngre årgång, 1966, fabrikat Opeo, tillverkad av Osby Pumpindustri. Mannen med mikrofon i handen, Roger Åkersten, är nog ungefär lika gammal som bilen, om jag får ta mig friheten att fundera över den saken. Ekipaget, bilen med husvagn alltså, utsågs här i Tvååker av publiken till den vackraste bilen och då var väl husvagnen inkluderad i det omdömet kan jag tro.
Roger Åkersten var en duktig och vältalig konferencier med god kunskap om gamla bilar. Klädedräkten var högtidlig men så var det ju också en stor stund med så många klenoder på väg ut på rallyrunda i lilla Tvååker. Bilen alltså en tvåfärgad Chevrolet 4D Sedan 1953. Vädret var väl inte hundraprocentigt, det regnade ganska rejält på eftermiddagen vid prisutdelningsdags, men själva rundan var halländskt fager.
↑Heinkel Kabine är en endörrars mikrobil av sedanmodell skapad av den tyska flygplanstillverkaren Heinkel Flugzeugwerke. Den tillverkades av tyskarna 1956-58 men har sedan också licenstillverkats under åren 1958-1965 på Irland, i UK (i Croydon i Londonområdet under namnet Trojan 200) och i Argentina.
Endörrars betyder att man öppnar fronten för att komma ut ur eller in i bilen. Jag tror inte att ratten följer med dörren, vilket den gör på en annan typ av mikrobil, Isetta. När det gäller parkering så gäller det att se till att inte vara för nära framförvarande fordon (eller kanske är det en vägg), för då går det inte att över huvud taget öppna och då får man sitta kvar i den lilla bilbubblan. Det vore mycket opraktiskt om uppställningen sker på en färja till exempel.
↑Denna öppna tvåsitsiga sportbil var till salu den här dagen, kanske har den bytt ägare vid det här laget. Bilen är tillverkad hos Rootes Group (Sunbeam car marque) i Ryton-on-Dunsmore i Warwickshire i England och Alpine i olika versioner lämnade fabriken under åren 1953 till och med 1975. Sunbeam Alpine var det första fordonet från Sunbeam-Talbot som bar enbart namnet Sunbeam sedan Rootes Group 1935 genom köp övertog Sunbeam och Talbot. Denna Sunbeam Alpine är av årgång 1961.
Junivackra omgivningar tillägnades rallydeltagarna, som inte hade alltför bråttom på sina rundor, de kunde nog betitta det gröna och sköna längs vägarna. Här ovan passeras Sibbarp, som ligger inom Varbergs kommun.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o