Leo Andersson – svensk mästare 1983 i Formel 3 …

… nu stöttar han sönernas karriärer och skruvar på bilarna

Leo Andersson vid den Formel Renault som sonen Alex tävlar med - Falkenberg- 2014-06-29

Leo Andersson vid den Formel Renault som sonen Alex tävlar med – Falkenberg- 2014-06-29

Alex - bild från Leo Anderssons Facebook-sida

Alex – bild från Leo Anderssons Facebook-sida

Jag var i Falkenberg i helt andra ärenden än snabbgående bilar men jag gick en promenad i det fina vädret och hamnade vid Falkhallen, som är en evenemangshall vilken invigdes 2010. Tidigare låg den gamla Visningshallen på denna plats men den revs inför byggnationen av Falkhallen. I dag visade sig Falkenbergs Fotoklubb ha ett evenemang i hallen, ”Fotografi Falkenberg”, och i anslutning till detta fanns framför den stora lokalen en racingbil uppställd, så jag blev nyfiken och gick fram. Det var en formelbil i samlingsklassen Formel Renault, avsedd för Leo Anderssons son Alexander att tävla i, visade det sig. Leo fanns där bredvid bilen och hjälpte en kvinna att komma i den för provsittning. Bilen införskaffades för 4 år sedan från Team Forec Motorsport i England och börjar väl blir aningen ålderstigen nu, enligt Leo.

Leo Andersson - svensk mästare 1983 i Formel 3 - Falkenberg - 2014-06-29

Leo Andersson – svensk mästare 1983 i Formel 3 – Falkenberg – 2014-06-29

Jonathan - bild från Leo Anderssons Facebooksida

Jonathan – bild från Leo Anderssons Facebooksida

Vi började prata, jag var ju som sagt nyfiken, och det var alltså en svensk mästare, året var 1983, från racingarenorna som jag pratade med. Leo närmar sig de sextio men verkar inte ha ändrat sig mycket från de framgångsrika åren på 1980-talet. Han har ett ungdomligt sätt och intresset för snabba bilar finns kvar.

1980 hamnade Leo på en 3:e plats i det svenska Formel 3-mästerskapet och 1982 på en andra plats. Jag tror förstås att han klassar 1983 som det bästa året tävlingsmässigt, det var året då han blev svensk Formel 3-mästare genom fyra raka segrar i de sex deltävlingar som kördes. Han rattade med hjälp av Team Sunsett Lift en Ralt RT3 med Toyota-motor, ett ekipage som han köpt året innan, och det gick som sagt väldigt bra. Leo hamnade även på en femteplats i Europamästerskapet 1983. Samma år erhöll han dessutom 10.000 kronor ur Ronnie Petersons Minnesfond.

PS/ Bilden på Jonathan har nog ett par år på nacken tror jag. /DS

Bild från Leo Anderssons Facebook-sida

Bild från Leo Anderssons Facebook-sida

Det var i slutet av 1970-talet som Leo inledde sin egen karriär och han körde Formel Ford, sedan bytte han upp sig till Formel 3 med de resultat som angivits ovan i texten. På senare år har sonen Alex(ander) också kört Formel Ford, klassen kördes dock inte i Sverige utan det blev tävlande i Danmark i stället. Han har sedan flyttat upp i Formel Renault.

Jag vet inte riktigt hur det är med tävlandet för yngste sonen Jonathan, men han har kört en Mygale /Ford Zetec och gör kanske så fortfarande.

Bild från Leo Anderssons Facebook-sida

Bild från Leo Anderssons Facebook-sida

Eftersom det inte blev så väldigt mycket pratande framför Falkhallen, andra pockade på uppmärksamhet, så har jag hämtat det mesta om Leo från webben liksom några bilder, som jag har ”lånat” från hans Facebook-sida. Jag hoppas att Leo kan kommentera eventuella felaktigheter eller gärna lägga till uppgifter, om han tycker att så skulle behövas, antingen genom att kommentera efter inlägget eller genom ett mejl till abandowest@telia.com.

Fotnot: här finns en länk till Leo Anderssons Facebook-sida.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Falkenberg, Familj, Fordon, Fotoblogg, Halland, Motor, Motorsport, Photo blog, Racing, Sport, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.