Zoe laddar upp inför STCC …

…  vid Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana 2014-07-12

Zoe vill fylla magen inför STCC vid Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana – 2014-07-12

Zoe vill fylla magen inför STCC vid Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana – 2014-07-12

En hund skäms aldrig över att den tigger (mat), tvärtom så vill den till fulländning utnyttja sin förmåga att visa vad den är ute efter. Jag tycker att Zoe är en underbar illustration till den förmågan och jag tackar för att jag fick ta den bild jag ville ha.

1 - ProgramZoe och hennes sällskap satt tillsammans med ett stort antal andra åskådare, jag vet inte hur många, på motorbanans innerplan med en ypperlig utsikt mot raksträckan och chikanen och bara trivdes i det vackra vädret. På förmiddagen blåste det faktiskt lite kallt, så jag funderade på om jag skulle  kränga på den tunna jacka jag tagit med, men efter lunch började värmen göra att jag kunde glömma allt vad ytterligare klädsel anbelangade. Det blev ordentligt hett och extra varmt var det för förarna, som bär sin personliga skyddsutrustning bestående av flera lager klädesplagg på kroppen och balaklava och hjälm på huvudet och så sitter de i en rullande bastu (om det är en täckt bil) under hård koncentration. Efter loppet ser de ordentligt utpumpade ut och är oerhört svettiga.

#47 Robert Svensson - Formula Renault 1.6

#47 Robert Svensson – Formula Renault 1.6

Jag såg att det underliga namnet balaklava hämtat sitt ursprung från Krimkriget vid mitten av 1800-talet, från slaget vid Balaklava, en stad som ligger nära Sevastopol. Brittisk trupp fick sig tillsänt stickade ansiktstäckande huvor för att skydda soldaterna mot kölden, men namnet balaklava fick ansiktsskyddet först några decennier senare. / Allt detta om Balaklava blev en utvikning från ämnet men hörde väl ändå dit kanske.

Philip Forsman, glad segrare i första heatet i STCC - Falkenbergs Motorbana - 2014-07-12

Philip Forsman, glad segrare i första heatet i STCC – Falkenbergs Motorbana – 2014-07-12

Det var inte svårt att stoppa Philip Forsman för några sekunders fotografering innan han skulle vidare på andra uppdrag. Philip, som är född 1988, var jublande glad efter sin seger i det första heatet av två i STCC, hans första vinst och högsta kliv upp på prispallen i det största svenska racingmästerskapet. MålflaggaI heatet rattade han sin BMW SR i en hård kamp med tvåan Emma Kimiläinen och trean Thed Björk och var drygt tre tiondelar före Emma och nästan två sekunder före Thed när mannen med den svart/vit-rutiga flaggan viftade av loppet och Philip kunde vara säker på förstaplatsen. Tävlingshelgen var räddad.

Efter andra heatet var inte Philip lika nöjd, han tvingades bryta efter tre avverkade varv, men jag tror i alla fall att helgen kändes godkänd för honom, det har jag ju redan skrivit.

Forsman, BMW SR, före Kimiläinen, Saab 9-3, i en fas av STCC, Västkustloppet 2014

Forsman, BMW SR, före Kimiläinen, Saab 9-3, i en fas av STCC, Västkustloppet 2014

Emma Kimiläinen ledde loppet, heat 1, efter att ha tagit ledningen från start och man kunde se att det blev en ordentlig lucka till bakomvarande bilar men efter en kollision mellan Fredrik Ekblom och Richard Göransson på det sjunde varvet samlades de övriga ekipagen ihop bakom säkerhetsbilen. När banan gjorts klar igen startades loppet om och därefter gjorde Emma ett misstag i ett snabbt parti och då tappade hon ledningen till Philip Forsman, som smet förbi.

Emma Kimiläinen, PWR Racing Team - Saab 9-3 - STCC, Västkustloppet - 2014

Emma Kimiläinen, PWR Racing Team – Saab 9-3 – STCC, Västkustloppet – 2014

Jag körde av i kurva åtta och var nära att köra in i muren”, sade Emma efter första heatet, enligt  STCC:s hemsida (http://www.stcc.se/) och hon fortsatte: ”Jag fick ratta ordentligt för att ta mig upp på banan igen. Bilen fungerade bättre än på hela helgen och nu hittade vi en setup som fungerade”.

25-åriga Emma Kimiläinen (här finns Emmas Twitter-uppdateringar) är från Vaanta i Finland. Hon tävlar i STCC för PWR Racing Team och med en Saab 9-3 kör hon ordentligt tufft och det kan man kan nog också tro när man ser henne, att hon har ett attans temperament som hon använder på rätt sätt därute på banan. Bilden ovan är fotograferad före första heatet men Emma såg lika glad ut efteråt med en fin andraplats, däremot var hon efter det brutna andra heatet, på grund av en punktering i slutet av startrakan, förstås mindre nöjd när hon vandrade åter till depåområdet.

Har det inte gått så bra i tävlingen, vilket det inte alltid har gjort, så har medtävlarna fått tillfälle att lära sig en del mustiga ord på finska. Krascher och andra incidenter har stört säsongen för teamet inklusive en skrotad bil i Göteborg senast, varför Emma körde ett nytt exemplar här i Falkenberg.

Beträffande PWR Racing Team så ägs det av Daniel Haglöf och Peter ”Poker” Wallenberg och teamet tävlar sedan 2012 på de svenska banorna i GT- och STCC-klasserna.

Thed Björk, Volvo Polestar Racing, Volvo S60 - STCC, Västkustloppet - 2014

Thed Björk, Volvo Polestar Racing, Volvo S60 – STCC, Västkustloppet – 2014

Thed Björk, född 1980, är regerande mästare från STCC 2013, då han var helt suverän, nästan oövervinnlig. Sju segrar av tolv möjliga blev det då. I Falkenberg den här dagen blev det en tredje plats i första heatet och en nionde i andra. Från en sjätte startposition i första så var han helt nöjd med sin tredje plats i mål.

Fem nya regler gäller för 2014, vilket Thed inte har varit så glad åt: omvänd startordning, Super Pole, poäng i kvalet, fria tester och två heat per tävlingshelg. Förra säsongen kördes vid hälften av tävlingshelgerna endast ett tävlingsheat på 40 minuter, nu alltså i stället två heat om 20 minuter.

Kan nämnas att vid Göteborg City Race senast gick det ännu bättre för Thed då han blev 1:a i Kval 1, 1:a i Super Pole och 1:a i Heat 2.

Thed gratuleras efter tredjeplatsen - STCC - 2014-07-12

Thed gratuleras efter tredjeplatsen – STCC – 2014-07-12

I det första kvalpasset av två delas fulla STCC-poäng ut, alltså 25, 18, 15 och så vidare. De åtta snabbaste förarna kör sedan ett ”superkval”, Super Pole, där de åtta snabbaste ekipagen kör ut en och en. Vem som är snabbast avgör sedan startordningen i det andra av de två tävlingsheat som körs varje STCC-helg. De tio snabbaste förarna från det första passet startar i omvänd startordning för den första tävlingen.

En av ändringarna var fria tester. De mindre teamen ges möjligheten att testa fritt under säsongen för att på så sätt kunna förbättra sig.

Thed Björks tredjeplatsbuckla i säkra händer - STCC, Västkustloppet - 2014

Thed Björks tredjeplatsbuckla i säkra händer – STCC, Västkustloppet – 2014

De här rara flickorna tog hand om Theds tredjepris och det verkade inte vara första gången de ansvarade för att hans prispokal kommer hem ordentligt.

#4 Fredrik Larsson och #1 Thed Björk och bortom dem #20 Mattias Andersson och #95 Linus Ohlsson

#4 Fredrik Larsson och #1 Thed Björk och bortom dem #20 Mattias Andersson och #95 Linus Ohlsson

Det här handlade ju mest om det första tävlingsheatet i lördagens STCC-race så jag tänker återkomma med fler inslag, bland annat om hur Fredrik Ekbloms och Richard Göransson demolerade och sandfyllda bilar på ett mirakulöst sätt omvandlades till fullt brukbara tävlingsbilar igen. Dessutom så tävlades det ju också andra klasser: bilder, intryck och förmodligen också en hund på bild följer.

Det kan tilläggas att Västkustloppet på anrika Motorbanan utanför Falkenberg detta år kördes för 61:a gången sedan starten 1952, så tävlingen kan med rätta sägas vara en tradition inom svensk motorsport. Falkenbergs Motorklubb har däremot funnits i drygt 80 år. Nytt för året är att banan har belagts med ny asfalt.

För ordningens skull också: STCC står för Scandinavian Touring Car Championship, ett skandinaviskt standardvagnsmästerskap.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annonser
Det här inlägget postades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Falkenberg, Familj, Fordon, Fotoblogg, Halland, Hund, Hundar, Idrott, Kändisar, Motor, Motorsport, Photo blog, Racing, Semester, Sommar, Sport, Suomi, Uncategorized, Underhållning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s