Massor av hjul, inga vingar, många människor och lite dans …

… en hjulfest med Wheels & Wings i Falkenberg – 2014-07-18

Spontan dans vid Wheels & Wings - Falkenberg - 2014-07-18

Spontan dans vid Wheels & Wings – Falkenberg – 2014-07-18

Det var inte bara bilköra den här cruising-kvällen. En snabb utflykt från fordonet för att bjuda upp en cruising-värd till dans hanns också med, till omgivningens förnöjelse och också till cruising-värdens tror jag.

Alla var inte nöjda. En insändare i Hallands Nyheter skriver: ”(…) Det är förfärligt med alla avgaser, brummande bilar och hög musik inpå småtimmarna. Katastrof. En dag hade räckt till att cirkulera runt. Hoppas att vi slipper detta nästa år. Miljövänligt Falkenberg? Knappast.”

1 - DSC_0676 kopiera kopieraJa, är man inte intresserad av evenemanget så förstår jag att det kan upplevas som störande och jag kände själv att avgasdoften tog man med sig hem, den satt i ganska länge. Men kan man se cruisingen från den positiva sidan så är det en mycket trivsam tillställning och de stora åskådarleden längs färdvägen talar för att det finns många som gillar den. Sen är det en annan sak att Wheels & Wings förmodligen inte kan kategoriseras under rubriken finkultur, men någon form av kultur är det ändå. Ingen enskild grupp kan ju ensam äga den, kulturen menar jag, den är till för alla.

Chevrolet Impala 1964 - "Gimme a high five, tack" - Wheels & Wings - Falkenberg - 2014-07-18

Chevrolet Impala 1964 – ”Gimme a high five, tack” – Wheels & Wings – Falkenberg – 2014-07-18

Arrangören uppskattar antalet deltagande fordon i cruisingen under fredagen och lördagen till ungefär 4.000, däremot är det oklart om varje enskilt åk deltog båda kvällarna eller bara en kväll. Sak samma, det var i alla fall tillräckligt för att proppa igen de aktuella gatorna och de som inte innehade ett så kallat cruising-pass kunde inte färdas dessa vägar såvida de inte hade ett giltigt skäl (som att vara boende i området eller att köra taxi till exempel).

I en bilaga om Wheels & Wings, distribuerat tillsammans med morgontidningen ett antal dagar innan begivenheterna, skriver arrangören: ”Till er alla som bor längs cruisingen, gör den till en folkfest. Ring hem vänner, sätt er utanför med mat och dryck och njut av alla vackra bilar som kör förbi”.

Insändarskribenten tidigare tillhörde ju dem som inte uppskattade denna vädjan men det kom svar på tal några dagar senare i samma tidning:

”(…) Ett tag hade jag nästan planer på att flytta till en så underbar stad som tog emot detta evenemang med öppna armar och där allting verkade vara bara frid och fröjd. Till skillnad från Varberg där jag själv bor och som lättvindigt släppte ifrån sig denna stora folkfest. Men, men, det finns tydligen gnällkärringar även i den stan. Av det ena eller andra könet, signaturen är könsneutral. (…)”

Det fanns ytterligare en insändare i ämnet denna dag:

Helgen som gick blir ett minne som värmer hela långa vintern. Sol, värme och massvis med trevliga människor och all denna fantastiska kultur som rullade genom stan. Falkenbergs kommun och Wheels & Wings och alla andra medverkande ska ha en stor eloge för ett mycket lyckat arrangemang. (…)”

Wheels & Wings - Halmstadvägen, Falkenberg - 2014-07-18

Wheels & Wings – Halmstadvägen, Falkenberg – 2014-07-18

… njut av alla vackra bilar som kör förbi” !

Berit (sittande), Annika och Angelica har intagit en bra position - Wheels & Wings 2014

Berit (sittande), Annika och Angelica har intagit en bra position – Wheels & Wings 2014

Det var Annikas mamma (själv kom hon inte med på bild) som uppmanade mej att fotografera de tre tjejerna, som hade skaffning nog för att kunna ägna några timmar åt att studera bilarna med förare och passagerare. Jag hoppas att jag minns rätt, att det var Annikas mamma, för jag blev tveksam när hon (mamma) inte visste om Annika stavade namnet med c eller k men det är väl å andra sidan inte det viktigaste att veta.

Jag tyckte i alla fall att mamma var mycket trevlig att prata med och jag fotograferade mer än gärna och hoppas att kvällen också fortsättningsvis blev trevlig för de fyra.

Mercury Montclair 1955 - Wheels & Wings - Falkenberg - 2014-07-18

Mercury Montclair 1955 – Wheels & Wings – Falkenberg – 2014-07-18

Finkultur eller ej, en blänkande röd Ford Mercury 1955 intog stan denna tidiga lördagskväll, en kväll då det var ett helt perfekt väder för den här sortens aktivitet, att cruisa med en bil respektive att titta på dem som cruisar med sina bilar, mestadels amerikanska 50- eller 60-talsfordon. Diese tollen Autos! Förresten så verkar det som att juli 2014 går till historien som den kanske varmaste julimånaden statistiken kan minnas.

Wheels & Wings - Halmstadvägen, Falkenberg - 2014-07-18

Wheels & Wings – Halmstadvägen, Falkenberg – 2014-07-18

Just den här biten på Halmstadvägen är väldigt vacker med ymnig sommargrönska och längst bort i bild, men hitom byggnaderna, så korsar vägen Ätran, en av Hallands stolta älvar. Vägen dit kantades av människor som picknickade i gröngräset eller satt på närbelägna serveringar, efter Tullbron över Ätran så vidtar tät stadsbebyggelse.

Jag är ofta i Falkenberg men är inte riktigt orienterad vad det gäller gatunamnen. Halmstadvägen verkar att byta namn, efter Tullbron-passagen, till Brogatan och sedan till Sandgatan, varför vet jag inte.

Wheels & Wings - Halmstadvägen, Falkenberg - 2014-07-18

Wheels & Wings – Halmstadvägen, Falkenberg – 2014-07-18

Alltid finns det någon att skaka hand med och så här dags på dygnet var de flesta ännu pigga och glada även om det fanns en och annan som somnat i baksätet. Det viktigaste är dock att chauffören är vaken.

Chevrolet Nomad 1958 - Wheels & Wings – Sandgatan, Falkenberg – 2014-07-18

Chevrolet Nomad 1958 – Wheels & Wings – Sandgatan, Falkenberg – 2014-07-18

Och slutligen, beträffande insändare, så följde ytterligare en dag med sådana i ämnet Wheels & Wings 2014, här är rubrikerna:

Sabotage av fina sommarkvällar”, ”Jag blir så arg på gnäll”, ”Vilken folkfest med glada människor” samt ”Vi kanske ska vara glada att du inte flyttar från Varberg”. Den sista rubrikens insändare vänder sig till den som, citerat ovan, skrev att hon (det var en hon) ett tag hade haft planer på att flytta till Falkenberg men nu blivit tveksam på grund av att där finns ”gnällkärringar”. Hjulfesten engagerar på det ena eller det andra sättet.

Wheels & Wings - Halmstadvägen, Falkenberg - 2014-07-18

Wheels & Wings – Halmstadvägen, Falkenberg – 2014-07-18

 o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Falkenberg, Fordon, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Semester, Uncategorized, Underhållning, Veteranbilar, Wheels & Wings och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.