Den goda vännens Ford Taunusar …

… med bilder i svart/vitt + nygammal Taunus i gamla nya färger

Ford P3TS Taunus 17M Tudor Super / 1961 - bild från 1962

Ford P3TS Taunus 17M Tudor Super / 1961 – bild från 1962

En tvådörrars Ford P3TS Taunus 17M Tudor Super / 1961, tillhörig en god vän till familjen, var innehavare av ovanstående bil några månader under 1962. Varför det var en så kort tid vet jag inte men jag vill minnas att det för det mesta var någon form av trassel med hans bilar. Bilen hade en motoreffekt av 80 hk och en tjänstevikt på 1.000 kg, däckens dimension var 5.90×13 och bensintanken rymde 45 liter. Hur många mil man kunde köra på en full tank vet jag inte, men bilmodellen lär ha haft god bränsleekonomi tack vare lågt luftmotstånd och låg vikt.

Ford Taunus framställdes av Ford i (Väst-)Tyskland från 1939 och fram till 1983, då den slutade tillverkas för den europeiska marknaden. Modell P3 gjordes mellan 1960-1964, den ersatte den tidigare P2-serien, och P3 var en rundad version som i Tyskland kallades ”Badewanne” (”badkar”).

TS-modellen med förhöjd prestanda introducerades 1962. Den hade skivbromsar, separata framstolar fram och en fyrväxlad låda som standard fast inte på Super-modellen, köpte man denna enklare version av Taunus så var  skivbromsarna, framstolarna och fyrväxlingen ett tillval.

Ford Taunus 12M 1960 - fotograferad omkring 1965

Ford Taunus 12M 1960 – fotograferad omkring 1965

Ju fler mekaniker desto större chans att bilen startar efter utfört arbete. Det är en Ford G 13 AL Taunus 12 M Super / 1960 som pysslas om och ägaren är densamme som för bilen innan. Däremot vet jag inte under vilken period han innehade bilen, bilden bör dock vara fotograferad 1965 eller 1966.

12 M / G13 tillverkades under perioden 1952-1962, den ersatte den tidigare modellen G93. Den gode vännens bil hade två dörrar, en motor med en effekt av 60 hk och en tjänstevikt på 980 kg. Däckdimensionen var 5.90×13 och bensintanken rymde 34 liter.

Jag nämnde att ägaren hade en del trassel med sina bilar, mekaniska problem och andra, och kom att tänka på en incident han berättade om. Jag minns inte vilken av hans bilar det gällde, men hans historia var att han en gång  vid färd i trakterna av Stigtomta, mellan Nyköping och Katrineholm, plötsligt fått se ett hjul som rullade förbi bilen och ut i terrängen. Jag tror inte att han körde så fort och han påstod att han först inte funderade över om det tillhörde hans fordon men det blev han snart varse att det gjorde, det var hans eget hjul som försvann bland buskage vid sidan av vägen. Han kunde i alla fall stanna bilen utan bekymmer men sedan kan jag inte erinra mej hur fortsättningen var, om han behövde tillkalla bärgare eller om han kunde fästa hjulet själv. Om hjulet lossnade så måste ju alla hjulmuttrar ha släppt och vart tog de vägen? Hittade han dem? Hans praktiska handlag, eller hans lust att utföra det praktiska, dessa egenskaper stod inte i proportion till hur hans bilar fungerade. / Han är inte heller en av de tre mekarna framför bilen på bilden.

Ford Taunus 17M - Västkustloppet - Tvååker - 2014-06-06

Ford Taunus 17M – Västkustloppet – Tvååker – 2014-06-06

Ford Taunus 17M P2 tillverkades av Ford i Västtyskland under åren 1957-1960 och det är en familjebil i mellanstorlek. Nästan 240.000 bilar av den här modellen tillverkades under dessa år, en av dem (jag är osäker på årgången) rullade i fager halländsk omgivning vid Västkustrallyt på Nationaldagen detta år (2014). Bilden ovan är från starten vid Munkagårdsgymnasiet i Tvååker.

Ford Taunus 17 M - annons från 1959

Ford Taunus 17 M – annons från 1959

Annonstext 1959 (bildtidningen Se):

Ford Taunus 17 M. En bil som är elegant inifrån och ut. Smakfullt modern, behagligt bekväm. Linjeskön, läcker i färg … Sätt er bakom ratten … låt Ford Taunus 17 M rulla ut på Er första provtur. Känn hur lättstyrd den är, gläds åt den smidiga växlingen, den sköna körställningen och de välplacerade, hängande pedalerna — bekväma även för den minsta damfot. Den utomordentliga sikten gör bilen behändig och lättparkerad.

Öka gasen … Blixtrande acceleration ger riskfria, snabba omkörningar. Hela tiden har Ni bilen säkert i Er hand — den fasta fjädringen ger Ford Taunus 17 M vägegenskaper utöver det vanliga. Bromsa! Ett lätt pedaltryck och de rätt dimensionerade bromsarna gör sin tjänst mjukt, snabbt. Ford Taunus 17 M är verkligen en underbar bil att köra …

SE OCH PROVKÖR TYSKA TAUNUS 17 M HOS NÄRMASTE FORDÅTERFÖRSÄLJARE! Ni har tre modeller att välja på: 2-dörrars, 4-dörrars och herrgårdsvagn. Och ni har service överallt. FORD

o o o o o o o o o o

Fotnot: stort tack, som vanligt, till Nina, för bidrag med de gamla bilarnas registreringsuppgifter.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fordon, Fotoblogg, Katrineholm, Photo blog, Södermanland, Uncategorized, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.