Varberg, en stad i förvandling …

… och man glömmer så fort hur det var innan

Kvantumhörnan, Varberg, som den såg ut 2014-02-10

Kvantumhörnan, Varberg, som den såg ut 2014-02-10

Så här har det väl alltid sett ut? Naturligtvis inte, allting förändras, inte minst stadsbebyggelse. Riv det gamla och bygg nytt. Till exempel som nedan år 2007, huset på Torggatan nära korsningen med Östra Vallgatan rivs:

Kvantumhörnan, Varberg, som det såg ut "då" - 2007-09-19

Kvantumhörnan, Varberg, som det såg ut ”då” – 2007-09-19

Hus på tomt nr 7 - mot Torggatan

Hus på tomt nr 7 – mot Torggatan

Det är C.A. Öbergs Glasmästeri som får skatta åt förgängelsen och på bilden här under ser man hur grävskopan tuggar sönder det gula trähuset. Det andra gula trähuset, till höger om Öbergs, revs också men vid ett senare tillfälle. Carl Albert Öberg startade ett glasmästeri redan 1906 och platsen var då Kyrkogatan i Varberg. 1945 flyttade glasmästeriet in i huset på Torggatan på tomt nr 7 i kvarteret Hattmakaren, där tidigare Bageri Stjärnan huserat. Det huset byggdes 1867 och var då avsett för ”Mamsellerne Målberg”. Huset saknade vid den tiden utbyggnaden på taket, frontespisen, den kom till 1916. Ombyggnad till butik med skyltfönster utfördes 1945. Numera finns Öbergs i moderna lokaler, med många väggar av glas, på ett industriområde i Varberg.

Huset på tomt nr 6 mot Östra Vallgatan

Huset på tomt nr 6 mot Östra Vallgatan

Det gula trähuset ovan till höger, och även på en äldre bild här till vänster, på tomt nr 6 i nämnda kvarter och med fasaden mot Östra Vallgatan, har också skattat åt förgängelsen, det kan man ju förstå genom att titta på den första bilden i detta inlägg. I den fastigheten huserade i början av förra seklet (1900-talet alltså) en hattmakare och annan verksamhet har också funnits där, jag vet bara inte vilka typer av verksamheter. Strax innan det revs så fanns där en butik som sålde någon form av konsthantverk har jag för mig. Intill trottoaren framför låg då en busshållplats och en tidig morgon när jag skulle ta bussen till jobbet och precis tog steget för att kliva på bussen höll jag på att bli nedmejad av en kvinnlig cyklist, som absolut skulle framföra sitt ekipage på det lilla utrymmet mellan ”väntkuren” och bussen. Vi överlevde i alla fall, båda två.

Man kan se en i september fortfarande lummig grönska på färgbilden ovan. Bakom fotografens rygg så har det sedan fototillfället ändrat sig radikalt. Förutom ett antal träd så fanns där då, 2007, ”Kvantumparkeringen”, ett helt kvarter med grusunderlag och asfaltyta blandat, avsett för bilparkering. I dag, 2014, så är hela kvarteret bebyggt med boningshus i sex plan och därunder med parkeringsgarage i tre plan. Jag har bilder från tiden då där var bilparkering fram till tiden för de färdiga huskomplexen och hoppas kunna återkomma med dessa bilder.

Det var huset där Öbergs Glasmästeri hållit hus som revs - 2007-09-19

Det var huset där Öbergs Glasmästeri hållit hus som revs – 2007-09-19

Så här var åsikten om denna husrivning i en insändare i VarbergsPosten 2007-05-22:

Jag kan inte fatta att husen på Öbergska tomten får rivas. Hörnet Östra Vallgatan –
Torggatan tillhör Varbergs vackraste och blir nu ändå förstört, liksom Gerlachska huset, Terminal West, transformator-stationen och alla de andra byggnaderna och kvarter som en gång präglade staden.

Ni som fattar sådana förstörande beslut: Var tänker ni sluta? Snart ser Varberg ut som vilken stad som helst i världen. Är det det ni är ute efter?

De kommentarer som följde var övervägande instämmande, det rivs för mycket.

Fotnot: de svartvita bilderna är hämtade från ”Hattmakaren – ett kvarter i Varberg, Uppsats – Termin 3 Europeiskt bygge, HT 1981, Göteborgs Universitet”, liksom vissa faktauppgifter också är hämtade därifrån.

Annons 1934

Annons 1934

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Sommar, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.