Varbergsbilder från slutet av augusti 2014 …

… med Louise, Vilda och Tala, cyklister och lite politik

Louise och Vilda - Varberg - 2014-08-30

Louise och Vilda – Varberg – 2014-08-30

Louise satt på en sten med fin utsikt över startfältet i Bockstensturen och med fästningen och havet framför sig. Intill på stenen trampade 7 månader gamla Vilda rastlöst medan Tala, 7 år, lugnt satt på gräset framför och betraktade omgivningen. Pojkvännen, tillika husse, fanns någonstans i den stora klunga cyklister som strax skulle trampa iväg.

Hundarna är spetshundar av rasen Husky. Om det är Alaskan eller Siberian Husky vet jag inte, kanske Alaskan? Louise har lovat att kommentera om jag skriver fel (på namnen till exempel, jag har svårt att minnas mer än två saker åt gången och papper och penna hade jag inte tagit med). Kanske kan hon komplettera med uppgiften om vilken typ av Husky dessa hundar är. Det finns en liten oansenlig text ”lämna en kommentar” att klicka på längst ned i inlägget.

Jag trodde att alla Husky-hundar är väldigt rastlösa men Tala visade på motsatsen, hon var väldigt lugn och avslappnad. Hon brydde sig inte särskilt mycket om fotografgubben heller, kollade bara lite lätt in honom. Vilda däremot var socialt kontaktsökande och som jag nämnde tidigare, väldigt rastlös. Bara 7 månader gammal, då är det mycket spring i benen.

Och matte Louise var hur söt och rar som helst. Det är roligt att träffa sådana unga och spontana människor och har de hundar med sig så kan jag inte låta bli att be om att få fotografera, så stort tack för att jag fick störa och för att jag fick föreviga er tre!

Jag har fått den önskade kommentaren från Louise och det visade sig vara ett litet fel i min text: jag skrev att den  äldre hunden heter Tula, den heter Tala, vilket är ett indianskt namn som betyder varg. Vidare så berättar Louise att båda hundarna är av rasen Siberian Husky. Tack snälla Louise för att du rättade mej och för att du skrev så vänligt! Läs gärna hennes kommentar, man kan klicka fram den längst ned på det här blogginlägget.

Louise, Tala och Vilda - Varberg - 2014-08-30

Louise, Tala och Vilda – Varberg – 2014-08-30

Gräsplanen vid södra fästningshörnan var fullsmockad med cyklister, omkring 1600 personer med cyklar tror jag det var, ungefär i alla fall. Musiken dånade ur högtalarna och pedalryttarna gjorde sig redo för rundor om 100 km, 50 km eller 30 km tävling eller motion. Den långa rundan gick på delvis blöta och leriga vägar mot Åkulla vackra bokskogar och borde väl ha tröttat ut de flesta.

På herrsidan segrade så småningom Matthias Wengelin från SCS Racingteam (Värmdö) och på damsidan hette vinnaren Jennie Stenerhag från Falu CK.

#3012 Marco Larsen är beredd att cykla 30 km - Bockstensturen - Varberg - 2014-08-30

#3012 Marco Larsen är beredd att cykla 30 km – Bockstensturen – Varberg – 2014-08-30

#8012 Marco Larsen från Falkenberg avverkade 30-kilometersrundan i motionsklassen på en hygglig tid medan #6457 Rasmus Knudsen, som körde för MTB 3060 från Espergærde strax sydväst om Helsingør, trampade runt hela 100-kilometersbanan, också han på en riktigt anständig tid.

Starten i Bockstensturen, 100 km - Varberg - 2014-08-30

Starten i Bockstensturen, 100 km – Varberg – 2014-08-30

Här trampar deltagarna i den långa rundan iväg bakom ledsagarbilen, de är ännu inte täckta av lera och svett. Segrartiden på den 10 mil långa banan blev för Matthias Wengelins del 03:29:50 medan damsegraren Jennie Stenerhag tillbringade 04:03:54 i spåret innan hon satte sig i bilen för att åka hem till Falun.

Nils-Erik Dahlgren, SPI - Varberg - 2014-08-30

Nils-Erik Dahlgren, SPI – Varberg – 2014-08-30

Det är ju snart val till kommun, landsting och riksdag och partierna har placerat sina valbodar i nära anslutning till torget. Jag stannade till hos Nils-Erik Dahlgren, som representerar SPI (Sveriges pensionärers intresseparti) och vi kom att prata om ”Östra spåret”. SPI Välfärden Varberg argumenterar för det östra alternativet och det handlar om Västkustbanans sträckning genom (eller utanför) Varberg. Järnvägens utbyggnad genom Varberg är en del i hela Västkustbanans utbyggnad och i dag är Varberg en flaskhals med bara ett spår, medan resten av sträckningen under många års tid har byggts ut till dubbla spår, till 85 procent i alla fall. Snart trafikeras också tunneln genom Hallandsås, ett problemprojekt som i alla fall verkar vara nästan färdigt efter decenniers arbeten. Beslutsvåndan i Varberg har också den varat i decennier och där har inte ett enda spadtag tagits ännu.

Västkustbanan - Varberg - juni 2014

Västkustbanan – Varberg – juni 2014

I mars 2013 kom regeringens ”tillåtlighetsbeslut” för deletappen (dubbelspår och tunnel) genom Varberg. Regeringen gav alltså sitt klartecken för den återstående delen av utbyggnaden av Västkustbanan genom Halland. Det betyder att planeringen nu kan gå vidare med förhoppningen om en byggstart 2019 och i så fall skulle tågen kunna rulla på de nya spåren år 2024. Fyra parter är inblandade i projektet: Trafikverket, Varbergs Kommun, Region Halland och Jernhusen AB (=  är ett svenskt statligt företag som äger och förvaltar fastigheter som är eller har varit knutna till Sveriges järnvägsnät).

SPI vill alltså inte ha någon tunnelsträckning under Varberg på grund av riskerna och problemen detta skulle medföra. Tunneln skulle komma att trafikeras av både persontåg och godståg och godståg innebär ju ofta att ”farlig last” medföljer, vilket skulle bli problematiskt vid en urspårning. Tunneln i sig skulle till exempel kunna drabbas av översvämningar. Denna sträckning under Varberg innebär förstås också att en ny järnvägsstation kommer att byggas, den vill SPI (och Föreningen Östra Spåret) i stället placera, tillsammans med dubbelspåret, öster om staden, nära motorvägen E6/E20. Ett argument är att stationen blir lättare åtkomlig för merparten av de resande och där blir det också lättare att parkera. Det kan påpekas att det är många som pendlar från Varberg, i första hand till Göteborg och i viss mån till Halmstad.

Jag är mer för tunnelalternativet med station i centrum. Falkenberg till exempel har placerat sin station utanför stadsbebyggelsen, ensligt tycker jag, och Laholms station ligger än mer utslängd, än mer ensligt, tycker jag. I Varberg skulle det bli lätt promenadavstånd till de centrala delarna av staden; från Östra spårets station får man förmodligen åka buss om man vill in till Varbergs tätbebyggelse. Men ok, alla bor ju inte i centrala Varberg, och jag har själv egentligen inte funderat så mycket på problem och risker med en tunnel under stadens fastigheter. Få se vad som händer (eller inte händer) i den här aningen inflammerade frågan. Den hade redan stötts och blötts i 20-30 år innan regeringens beslut kom i våras, den kan nog stötas och blötas ett tag till.

Valtal, Folkpartiet - Varberg - 2014-08-30

Valtal, Folkpartiet – Varberg – 2014-08-30

Det är inte lätt att locka åhörare, inte ens om ett välbesökt Varbergs torg med marknadsstånd finns bara några tiotal meter bort och Folkpartiet dessutom sitter och står mitt i stråket mot Gallerian. Kanske uppfattas deras budskap ändå fast på avstånd.

1 - DSC_0561 kopiera

Här har Socialdemokraternas råkat illa ut, åtminstone vad det gäller ett utdelat informationsblad. Deras valstuga ligger alldeles i närheten, så kanske har bladet bara bråkat ut för en vindpust i stället för att någon demonstrativt har slängt det.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Cykel, Cyklar, Djur, Fotoblogg, Halland, Järnväg, Motion, Photo blog, Tåg, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varbergsbilder från slutet av augusti 2014 …

 1. Louise skriver:

  Hej
  Så fina bilder det blev på oss 🙂
  Den äldre hunden heter Tala 🙂 ett indian namn som betyder varg
  Tala och Vilda är av rasen siberian husky 🙂
  Kanske ses vi nån mer gång i Varbergs stad
  Tack för vi fick synas på din blogg o än en gång
  jättefina bilder!

  Med vänlig hälsning, Louise Tala och Vilda

  Gillad av 1 person

  • abandowest skriver:

   Hej Louise! Tack för att du kommenterade och för att du rättade mej. Jag skrev en liten fusklapp efter vårt samtal (jag fick låna en penna) och där skrev jag Tala, men när jag kom hem trodde jag att det skulle vara Tula i stället.

   Ja, jag hoppas att vi stöter på varandra på stan någon gång, det vore trevligt.

   Och det är allt jag som tackar för att ni ville medverka på bild.

   Hälsa Tala och Vilda, och pojkvännen, som jag hoppas tog sig runt den bana han körde. Vänliga hälsningar, Lasse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.