Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) – 2014-08-19 …

… med ett nyfiket tittut, gammalt och nytt, djur med horn, röd panda och rytande gäspning

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) - 2014-08-17

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) – 2014-08-17

1 - VinjettDen ganska stora ungen som betraktar världen från sin mammas pung är (liksom mamman) en swamp wallaby eller mer allmänt en black wallaby, vi säger nog svart vallaby. Det var väldigt roligt att få se den lilla men alltså ganska stora ungen kika fram från sin trygga och ombonade plats.

Den här typen av vallabyer (wallabies) är ovanliga i europeiska djurparker. Enligt uppgift på Diergaarde Blijdorps hemsida så finns det bara 40 stycken fördelade på 8 olika zoo, 7 av djuren (vet inte om den stora lilla vallabyungen är inräknad) bor på Rotterdam Zoo.

En vallaby är ett kängurudjur som är mindre men kraftigare byggd än en känguru. En vuxen hane kan väga upp mot 20 kg, en hona högst 15 kg. Vallabyer föredrar i motsats till andra kängurudjur att vistas i områden med buskar och skogar. Fortplantningen liknar den hos andra djur i samma familj. Dräktigheten varar mellan 33 och 38 dagar. En nyfödd vallaby är blind, döv, pälslös och väger mindre än ett gram. Ungdjuret kryper utan hjälp av honan från livmodern till pungen och hittar där med hjälp av sitt bra utvecklade lukt- och känselsinne till mjölkkörtlarna. Den lilla vallabyn stannar i pungen ungefär ett år.

Svart vallaby med unge -Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) - 2014-08-17

Svart vallaby med unge -Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) – 2014-08-17

Rotterdam Zoo - 2014

Rotterdam Zoo – 2014

Jaha, där försvann den  lilla kängurun … men i alla fall: Rotterdam Zoo, eller Diergaarde Blijdorp, som är det holländska namnet på anläggningen, eller Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde, som den ännu mer egentligen heter, är beläget ganska centralt i holländska Rotterdam, bara 10-15 minuters promenad från den nybyggda tågstationen, Rotterdam Centraal Station.

Nedanstående anspråkslösa djurparks-entré heter Riviera Hall (”ingang Rivièrahal-zijde”) och det är den som ligger inom bekvämt gångavstånd från stationen (eller så kan man åka med buss #49). För den nyare ingången vid den nyare delen av djurparken, ”ingang Oceanium-zijde”, så är det bussarna #32 och  #33 från stationen som gäller (det är längre gångavstånd dit, men där finns å andra sidan goda parkeringsmöjligheter för bil).

Den gamla entrén till Diergaarde Blijdorp - Rotterdam - 2014-08-17

Den gamla entrén till Diergaarde Blijdorp – Rotterdam – 2014-08-17

Rotterdam Centraal - 2014

Rotterdam Centraal – 2014

Tågstationen är ny, som sagt, den öppnades officiellt i mars 2014, fast det fanns förstås en gammal station där innan. Bilden visar entrén på ”baksidan” men det är vägen mot Blijdorp.

Diergaarde Blijdorp är en gammal anläggning med en historia ända från 1856, då två järnvägsanställda hyrde en tomt att hysa sällsynta fåglar på. Den lilla fågelträdgården utvecklades så sakteliga till en riktig zoologisk trädgård. 1937 beslutade de styrande i Rotterdams kommun att det var dags att stänga den gamla anläggningen mitt i stan och i stället upprätta en ny vid den polder som hade skapats i Blijdorp. Det kan ju nämnas att Rotterdam ligger ungefär två meter under havsnivån. Under andra världskriget bombades området vid gamla zoo och djuren måste hastigt förflyttas till den nya, ännu inte färdigbyggda, zoologiska trädgården, som i alla fall öppnades 1940.

1988 påbörjades ombyggnad och skapande av en annorlunda omgivning för djuren som så långt det är möjligt skall efterlikna den som finns i deras naturliga habitat och Diergaarde Blijdorp är numera uppdelat i anläggningar som skall likna de områden som djuren finns i på jordens olika kontinenter. Anläggningen har fortsatt att utvecklas och utvidgas.

Blijdorp Zoo betraktas som en av Europas bästa zoologiska trädgårdar, det läste jag i en listning av alla djurparker i Europa. Man kan som besökare tycka att djuren har små utrymmen att vara på men å andra sidan ser man att de är mycket välvårdade och i gott skick.

Fotnot: en polder är ett markområde som erhållits genom invallning och torrläggning.

Svart noshörning - Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) - 2014-08-17

Svart noshörning – Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) – 2014-08-17

Den svarta noshörningen (eller spetsnoshörning / black rhinoceros eller hook-lipped rhinoceros) i Rotterdam är faktiskt ganska svart till färgen, den kan annars variera i färg från brunt till grått.

Denna noshörning kom till Rotterdam Zoo 2013, såvitt jag förstår tillsammans med ytterligare ett exemplar (även om vi bara såg denna). Det var då mer än femtio år sedan en svart noshörning senast bebodde en nederländsk djurpark. Deras inhägnad och inomhusdel i Rivièrahal invigdes i september 2013.

Den svarta noshörningen håller i vilt tillstånd till på savannerna i östra Afrika men den är akut hotad och det är förstås tjuvjakt som är faran. Officiell jakt är förbjuden. Hornen anses i den traditionella kinesiska medicinen ha läkande egenskaper. Beståndet av svart noshörning är uppskattningsvis 4 900 individer.

Röd panda - Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) - 2014-08-17

Röd panda – Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) – 2014-08-17

Den röda pandan, eller kattbjörn som den ibland kallas, förekommer i bambuskogar i södra Himalaya på 2 200 meters höjd upp till 4 800 meter över havet. Den är mer släkt med tvättbjörnen än med jättepandan. Den avbildade pandan poserade en god stund och samlade under tiden en nyfiken grupp människor.

Rotterdam var platsen för den första kända Röd panda-rymningen, det var 1978. Den rymningen orsakade en röd panda-effekt på så sätt att en sådan under ett år framöver rapporterades observerad, trots att den verkliga pandan bara strax efter rymningen hade hittats, tyvärr död. Man ser vad man förväntar sig att se.

Jag vet inte hur många kattbjörnar/röda pandor som finns på Diergaarde Blijdorp men jag vet att detta zoo är världens mest framgångsrika vad det gäller födslar i fångenskap och djurparken koordinerar också det internationella uppfödningsprogrammet för denna art. Den lilla pandan klassas som sårbar, bland annat därför att dess levnadsområden ibland förstörs, men den klassas inte i dagsläget som akut hotad.

Ett asiatiskt lejon ryter till - Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) - 2014-08-17

Ett asiatiskt lejon ryter till – Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo) – 2014-08-17

En rytande gäspning var det den här gången, inte ett vrål. Det lär bara finnas 300 till 400 vilda asiatiska lejon kvar och de finns i Indien men de är starkt hotade som art och det lilla antalet gör också att risken för inavel är stor. Hela populationen finns i Gir National Park and Wildlife Sanctuary i Western Gujarat.

Det asiatiska lejonet är en underart till det lite större afrikanska lejonet.

2011 föddes tvillingar i det här hägnet av mamman Shantee, pappan hette Kumar. Jag har ingen aning om vad det gäsp-rytande lejonet heter, om det är en av ungarna möjligen. Jag läste om att pappa Kumar hade blivit far igen, till en unge och den här gången i Dublin på Irland, dit han flyttades 2013.

Vårt besök i Rotterdam Zoo stördes efter ett tag av ett kraftigt regn, varför rundan blev kortare är vi kanske tänkt. Det är inte väldigt skönt att vandra i regnvåta kläder. I och för sig så fanns det mycket att se också inomhus men merparten av det vi ville se var ändå utomhus. Ett plus var att det inte var så väldigt mycket besökare, ingen trängsel.

Som jag nämnde innan så är det en ganska kompakt djurpark, den ligger ju i stadsmiljö och det gör att allting känns nära, även om man upptäcker att det ändå är långa promenader att göra. Bland annat så passerar man under trafikerade leder för att komma till en nyare del av den totalt sett välskötta parken med sina välskötta djur. En gammal men trevlig djurpark tycker jag alltså, lätt åtkomlig med tåg, men allt detta har jag redan nämnt.

När vi återkom till Rotterdam Centraal Station så upphörde regnandet men då var det ingen större glädje med det. För övrigt så var det bara 15 minuters tågresa hem till Rijswijk.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.