På vakt, både här och där, i olika munderingar …

… och ofta bevakade av en nyfiken kamera

Tower of London / Towern - 1989

Tower of London / Towern – 1989

Towern i London, Her Majesty’s Royal Palace and Fortress, är en medeltida kunglig borg vid Themsens norra strand. Huvudbyggnaden, The White Tower (bilden), uppfördes 1078 av Vilhelm Erövraren, som redan 1066 lät befästa platsen där Towern placerades. Borgen var avsedd att vara en fästning, ett kungligt palats och även ett fängelse, dessutom har den varit en plats för avrättning och tortyr. Storbritanniens riksregalier förvaras inom Towerns tjocka väggar.

Yeoman Warder - Tower of London / Towern - 1989

Yeoman Warder – Tower of London / Towern – 1989

The Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London, och Members of the Sovereign’s Body Guard of the Yeoman Guard Extraordinary, populärt kallade the Beefeaters, ja, så heter de ceremoniella vakter på Towern i London som numera är populära fotoobjekt. De är formellt ansvariga för att se efter fångarna i Towern och att vakta de brittiska kronjuvelerna men i praktiken är de turistguider och attraktioner i sig. 2011 fanns 37 Yeomen Warders och en Chief Warder. The Yeomen Warders bor tillsammans med sina familjer på Towern och det är drygt 100 personer som bor där i dag.

Den Konglige Livgarde - Amalienborg - Köpenhamn - 2008

Den Konglige Livgarde – Amalienborg – Köpenhamn – 2008

Två unga soldater från Vagtkompagniet vid Den Konglige Livgarde från Danmarks armé står i februari 2008 vid Amalienborg och fryser. Där har de stått sedan 30 juni 1658 då Kong Fredrik III satte upp förbandet. Ja, kanske inte just dessa drenge utan föregångare till dem har funnits där och på en del andra ställen i Köpenhamn sedan dess.

Hedersvakt vid A7, Visby, tar emot den nye militärbefälhavaren - 1963

Hedersvakt vid A7, Visby, tar emot den nye militärbefälhavaren – 1963

Minsann har inte abandowest själv varit vakt, hedersvakt till och med. Det var förstås ett tag sedan, närmare bestämt så var det den 11 oktober 1963. Det var dessutom andra gången på kort tid, första gången var 26 september (samma år förstås), då generalen Fale F:son Burman avtackades för sin tid (1959-1963) som militärbefälhavare. Han bokdebuterade förresten året efter, 1964, som författare till ”Född till soldat”.

Tidningsklippet visar tillfället då den tillträdande MB:n, general Karl Gustav Brandberg, har anlänt till A7 (Gotlands artilleriregemente) i Visby, där alltså abandowest dvaldes (= vistades, utan egen önskan för övrigt). General Brandberg, som på bilden har en fältmässig uniform, blev kvar på sin post under åren 1963-1968. Exakt klockan 9 den 11 oktober anlände generalen och efter att ha hälsat på hedersvakten vid infarten (inklusive abandowest) så blev det de icke vithjälmades tur: A7:are och Lv 2:are (Gotlands luftvärnskår, som också huserade innanför staketen), att på kaserngården strikt hälsa på den nye ”överchefen”.

Tvåa från vänster i den vithjälmade och vitdamaskerade uppställningen i led linje (eller vad farao det nu heter) står denne skribent, framför dessa soldater står överfuriren, som kunde gorma rejält på gotländska, fast han visade sig efter hand vara en ganska snäll person. Den som står längst ut mot kanten till vänster var nog kapten, tror jag, det var ingen som vi hade att göra med vanligtvis.

”Det var flygande fanor och klingande spel ute på A7 och P18 i går …”, skrev lokaltidningen Gotlänningen, varifrån ovanstående klipp är hämtat. Jag har också ett klipp från det tidigare nämnda Fale F:son Burman-besöket, det klippet är från Gotlands Folkblad, men där har fotografen stått snett bakom den stiliga hedersvakten (som då bara bestod av sex soldater, det var sju stycken när Brandberg kom på besök) och man såg bara ryggtavlorna på di menige. Kanske var det ett räknefel, det där med antalet mannar, eller också hade en av oss svimmat strax innan.

Number 10 Downing Street - London - 1973

Number 10 Downing Street – London – 1973

Vykort 19731973 kunde man gå in på Downing Street och fram till port Nr 10, och frånsett att polisen inte skulle tillåta det, knacka på hos den konservative premiärministern Edward Heath, som fick bo kvar där på nr 10 till i mars året efter, då Labours Harold Wilson tog över bostaden.

I dag är hela gatstumpen avspärrad och endast premiärministern och andra som kan anses berättigade har tillträde att öppna dörren till den berömda adressen. Jag totalmissade då, 1973, att få med dörrens nummer 10 på min bild här ovanför, jag var nog rädd för att polisofficeren strax skulle hindra mej. Han ser karsk ut men var dock, till synes, inte intresserad. På vykortet kan man urskilja att det står 10 på dörren (så att premiärministern skulle hitta hem till rätt dörr om han hade varit på en pubrunda. Förutsatt att han klev in på rätt gata förstås).

Schweizergardet i paraduniform - Vatikanen - 1973

Schweizergardet i paraduniform – Vatikanen – 1973

Schweizergardet - 1973

Schweizergardet – 1973

Schweizergardet (eller mer nogrannt Påvliga schweizergardet) grundades av påven Julius II den 22 januari 1506. Gardet arbetar för den Heliga stolen (inte för Vatikanstaten). Tillsammans med Vatikanstatens gendarmeri utgör de ändå Vatikanstatens militära styrkor, tillsammans strax under 150 man. Uppgiften är att skydda påven med residens och även att eskortera påven under hans resor. De bevakar också tillträdet till Vatikanstaten och är del i att ordningen upprätthålls inne i Vatikanen. Gardet har förstås en modern beväpning. även om det inte framgår av bilderna.

Paraduniformerna är vackert randiga i gult, blått och rött. Dessa färger återfinns i det heraldiska vapnet tillhörigt den under den italienska renässansen mycket inflytelserika adelssläkten Medici. Under 1500-talet kom två påvar, Leo X och Clement VII, från denna släkt. / Gardets vardagliga dräkt är mörkt blå.

Fotnot: det finns ett tidigare inlägg som handlar om poliser/soldater på vakt eller med andra uppdrag på diverse platser i Beijing, det inlägget finns här.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Militär, Photo blog, Resor, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.