Den flygande ”observationskullen” …

… en annons i Vecko-Journalen 1942 – väckte den frågor då?

Annons i Vecko-Journalen 1942

Annons i Vecko-Journalen 1942

Det här är egentligen en helsidesannons i Vecko-Journalen Nr 13 1942, men tidningssidans format var för stor för min skanner, så det fick bli två separata bilder i stället. Tidningen hittade jag för övrigt i en second hand-butik.

Nog är det väl en mycket udda och underlig annons i en tidning avsedd för svenska hushåll, en annons som med hjälp av den då mycket framgångsrika tyska krigsmaskinen, i det här fallet Luftwaffe, framhäver ett flygplan från den tyska krigsindustrin. Planet, Fieseler Fi 156 Storch, som tillverkades i över 3.000 exemplar under det andra världskriget, var ett flygplan för observations- och sambandsuppgifter, men varför Vecko-Journalen hade den annonsen bland filmkrönikor, teaterrecensioner och annonser för Läkerol, Sjöfartsspelet, Skultuna kokkärl och annat liknande, det har jag svårt att begripa. Fast det har väl ingen betydelse att jag inte begriper, såhär drygt sjuttio år senare. 

Flygplanet fanns även i det svenska  flygvapnet som sambandsflygplan och användes också inom armén som eldledningsflygplan. Det första kom till Sverige redan 1938. Totalt var 26 Fieseler Fi 156 i tjänst på åtta flottiljer och det sista togs ur bruk 1961.

Annons i Vecko-Journalen 1942

Annons i Vecko-Journalen 1942

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Flyg, Fotoblogg, Konst, Militär, Photo blog, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.