… ett besök under vingar på Malmslätt i Linköping – 2014-10-01
Som liten gosse på 1950-talet låg jag ibland under soliga sommardagar på rygg på gräsmattan utanför huset där vi bodde, med händerna under huvudet, och stirrade upp mot himlen. Där uppe under det oändliga blå fältet ritade flygplan med tjutande jetmotorer ljusa kondensstrimmor, som sedan fanns kvar att betrakta en lång stund efteråt. Jag visste att det var S29 ”Flygande tunnor” från Sveriges då största flygflottilj F11 utanför Nyköping, Södermanlands flygflottilj.
Det var 1941 som riksdagen beslutade att F11, Kungliga Södermanlands flygflottilj, skulle sättas upp för att ytterligare förstärka värnandet av neutraliteten. Anläggningsarbeten hade redan året innan påbörjats för ett krigsflygfält vid Skavsta och nu togs steget fullt ut för utbyggnad och för flottiljens förläggande vid Skavsta.
Det kan nämnas att flottiljstaben första halvåret var inhyst i Standard Hotell i Nyköping men 15 oktober 1941 kunde staben flytta ut till det nybyggda kanslihuset. Som kuriosa kan också noteras att F11 hade ett duktigt handbollslag, F11 IF, vars herrar under tre säsonger 1947-1950 spelade i högsta divisionen, Allsvenskan.
F11:s IF handbollslag, stående från vänster: Bob Hjalte, Kjell Blom, Bo Wahlström, K.E. Johansson, Sture Hägg. Knästående från vänster: Bengt Jönsson, Bernt Alm, Sture Olander, Stig Kjellin, Sven Larsson. Bild från Rekord-Magasinet 1950.
Under tidiga 50-talsår kunde jag också få se S28 Vampire, som hade ett lite lustigt utseende med två så kallade stjärtbommar på båda sidorna, bredvid och bakom motorn och utblåset. Jag fick också tillfälle att däruppe i skyn senare kunna beskåda S 32 Lansen.
1974 togs beslutet att lägga ned Södermanlands flygflottilj F11 och 1980-07-01 var hela flottiljen avvecklad. I dag finns det tre flygflottiljer kvar i Sverige, nämligen i Norrbotten, i Skaraborg och i Blekinge. Mina himlens hjältefarkoster finns i dag på muséer, det kanske finaste muséet finns beläget strax utanför Linköping.
Flygvapenmuseum ligger sex-sju kilometer väster om centrala Linköping, i tätorten Malmslätt. Vanligtvis så kommer man väl via E4:an och då kan man för det första inte undgå att se de flygplan som är uppsatta på några ställen utefter motorvägen vid Linköping och för det andra så är det avfart 111 som gäller och därefter skyltar med riktning Linköping (väg 34). Vägvisningsskyltar med vit versal och gemen text och vita symboler på brun botten, visar vägen mot muséet. Jag nämner detta därför att det verkar ha varit en process att få till stånd dessa skyltar, jag har dock inte orkat förstå eller söka allt i ärendet. Jag emellertid läst Transportstyrelsens ärende nr TR30A 2007:15575 men icke fattat om skyltar får uppsättas eller ej. Ursäkta denna utvikning i texten, den kunde ni ha hoppat över. Flygvapenmuseum ligger där det ligger vare sig Transportstyrelsen har godkänt bruna skyltar eller ej.
TP 47 Catalina minns jag mycket väl. Inte för att jag någonsin såg ett sådant flygplan men trots att jag var liten så hörde jag mycket talas om det i Radiotjänsts (från 1957 Sveriges Radio) nyhetssändningar 1952 och läste jag om det i lokaltidningen eller ibland kanske i Expressen. Bara namnet, Catalina, påkallade en rysning, och när jag dessutom visste att ett sådant plan den 16:e juni, under sökande efter ett försvunnet svenskt signalspaningsplan, en DC-3:a, hade blivit nedskjutet över Östersjön av två sovjetiska MiG-15, så var spänningen total, inte bara hemma hos oss utan i hela Sverige. Catalinan lyckades nödlanda på vattnet nära ett västtyskt fraktfartyg och beställningens fem man kunde räddas innan flygplanet sjönk. Därmed reducerades antalet amfibieflygbåtar av typen TP 47 Catalina hos flygvapnet från tre till två exemplar.
MiG-15 – Mikojan Gurevitj, det berömda MiG-15-planet, det var sådana plan som sköt ned DC-3:an och som också sköt ned Catalinan som sökte efter DC-3:an. Det här exemplaret som hänger från taket på Flygvapenmuseum är ett av de uppskattningsvis 12.000 exemplar som tillverkats och som använts av Warszawapaktens länder men det är polsktillverkat och skall väl inte vara en av bovarna i Östersjödramat. MiG-15 var ett kraftigt beväpnat jaktplan som var konstruerat för att kunna skjuta ned stora bombplan. Det påminner om svenska J 29 Tunnan och dessa båda är påverkade av det tyska flygplanet Messerschmitt Me P1101, designat under andra världskriget men aldrig fädigbyggt.
Tummelisa (närmast) är resultatet av motorn som blev till ett flygplan. Svenska armén hade 1919 köpt ett antal flygmotorer av märket Thulin men det behövdes ju ett flygplan också. Gösta von Porat, flygpionjär, satte igång med att skissa på ett litet dubbelvingat flygplan och flygingenjören Henry Kjellsson slutförde projektet. Tummelisa visade sig ha bra flygegenskaper men krävde också en bra pilot eftersom det hade en tendens att tippa över på rygg om landningen var oförsiktig. Planet kapoterade då, gjorde en kullerbytta. Så bra var Tummelisa i alla fall att det tjänstgjorde som övningsflygplan ända till 1935. Det här exemplaret är det enda återstående men en kopia finns och den flygs av dess tillverkare Mikael Carlsson.
Konstnären Jan Lööfs målning en trappa upp från den äldre utställningshallen fick inte plats i sin helhet i kameralinsen. Hela 3 x 7 meter till formatet är hans målning och den innehåller en mängd detaljer att titta på. Kung Gustav V står nästan arm i arm med statsminister Per Albin Hansson och snett ovanför dem till höger står självaste geniet Albert Einstein.

Bild från DiBiS (Digital Bild i Söderhamn)
Jag önskar att jag visste något om den här startjeepen men det gör jag inte. Vilket fabrikat är det? Den svartvita bilden har jag lånat från DiBiS (Digital Bild i Söderhamn) och den visar en jeep, som den ovan, när den drar en J 28B Vampire vid F15 i Söderhamn. Året är någon gång omkring 1950. Från taket i muséet i Linköping hänger en J35 Draken och en J29 ”Flygande tunnan” och det verkar som att de två flygplanen är på väg att inom kort passera jeepen. – Jag har fått en kommentar, se nedan, beträffande ”startjeepen”, och det är ett fordon tillverkat av Dodge/Fargo mellan 1941-1945, en Dodge WC2. – Mer från Flygvapenmuseum finns här.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Det som felaktigt kallas en jeep är en Dodge WC2
GillaGillad av 1 person